Odjel za nastavničke studije u Gospiću

Životopis

Anela Nikčević-Milković

Rođena je 1970. u Osijeku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studij psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila je 1996. Akad. god. 1993./1994. provela je u Los Angelesu, usavršavajući engleski jezik. Godine 1995. bila je sudionica Psihologijske ljetne škole na otoku Krku. Od 1997. do 2001. radila je kao psihologinja u Centru za socijalnu skrb u Gospić te 1998. položila stručni ispit i stekla stručnu osposobljenost za samostalni rad na poslovima profesora psihologije pri Ministarstvu rada i socijalne skrbi. Od 1998. do 2001. surađivala je s GFK - Centrom za istraživanja tržišta i Agencijom za istraživanje tržišta i javnog mnijenja PULS te je honorarno radila na poslovima kliničkog psihologa pri Medicini rada Doma zdravlja u Gospiću. U to vrijeme završila je dva stupnja Bihevioralno-kognitivne terapije u Rijeci.

Od 2001. zaposlena je na Visokoj učiteljskoj školi u Gospiću (danas: Odjel za nastavničke studije u Gospiću) najprije u zvanju predavača, od 2005. u zvanju višeg predavača, od 2015. u zvanju docenta, a od 2021. u zvanju izvanrednog profesora. Magistrirala je 2008. s temom Kognitivni i metakognitivni procesi pri pisanju kod studenata nižih i viših godina studijaa doktorirala je 2012. na izvandoktorskom studiju s temom Samoregulacija učenja u području pisanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nositeljica je niza kolegija na matičnom odjelu: Uvod u razvojnu psihologiju, Dječja psihologija, Psihologija učenja, Psihologija poučavanja, Odabrana poglavlja iz kognitivne psihologije, Trening socijalnih vještina, Emocionalna inteligencija, Nasilje nad i među djecom, Psihologija obitelji i roditeljstva, Odgoj i obrazovanje darovitih, Partnerstvo s roditeljima, Psihologija komuniciranja i Metodologija istraživanja u odgoju i obrazovanju te joj je povjeravana nastava iz kolegija Rad s djecom s teškoćama u razvoju. Sudjelovala je u izradi i izmjenama programa u skladu s Bolonjskim procesom i smjernicama ECTS sustava te je uvela nove kolegije. Na stručnom studiju Veleučilišta "Nikola Tesla" izvodila je kolegij Interpersonalna komunikacija. Od 2020. do danas nositeljica je i dijelom izvođačica na kolegiju Pedagoška psihologija na Fakultetu za Crnogorski jezik i književnost u Cetinju. Na poslijediplomskom znanstvenom studiju Društvo znanja i prijenos informacija Sveučilišta u Zadru od 2015. do danas nastavnica je na kolegiju Psihološke, socijalne i kulturne odrednice pismenosti u okviru modula Informacijske potrebe i čitateljski interesi i navike.

Njezin glavni znanstveni interes usmjeren je na samoregulaciju učenja te samoregulaciju učenja u području čitanja i pisanja. Stoga je danas suradnica na institucijskom znanstvenom projektu Sveučilišta u Zadru koji se bavi samoregulacijom učenja nastavnika. Usmjerena je i na teme odgoja i obrazovanja darovitih učenika, inkluzivnog odgoja, prevencije nasilja nad i među djecom i mladima, primjene IT tehnologije u odgoju i obrazovanju, emocionalne i multikulturalne pismenosti u školama te na prevenciju problema u ponašanju kod djece i mladih. U okviru tih tema objavljuje znanstvene i stručne radove (preko 50), autorske i uredničke knjige (4) i poglavlja u knjigama (2), izlaže na znanstveno-stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu (preko 80), županijskim stručnim vijećima, okruglim stolovima, tribinama te se pojavljuje u medijima (više od 100). Više puta bila je pozvani predavač na znanstvenim i stručnim skupovima. Bila je mentorica na 70-ak diplomska i 2 doktorska rada te sa studentima izlaže i objavljuje radove. Surađivala je na 7 znanstvenih projekata, bila je predsjednica/članica mnogih programskih i organizacijskih odbora znanstveno-stručnih skupova u zemlji i inozemstvu.  U tri inozemna časopisa članica je uređivačkih odbora: The Turkish Online Journal of Educational Tehnology (TOJET), Journal of Behavioural Science & Psychology (OAJBSP) i Mental Health & Human Resilience International Journal (MHRIJ). Bila je gostujuća znanstvenica 2016. na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost u Cetinju, Crna Gora. Recenzirala je priručnike, poglavlja u knjigama i veliki broj članaka za različite znanstvene časopise i zbornike radova kako domaće tako i inozemne. Recenzirala je Odgojne i socijalizirajuće ciljeve i sadržaje HNOS-a 2005. kao članica MZOŠ te niz stručnih projekata Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti i prosvjete te Ministarstva socijalne politike i mladih. Kao vanjski neovisni evaluator evaluirala je niz projekata financiranih iz EU fondova od 2017. do 2019. Nositeljica je cijelog niza aktivnosti popularizacije znanosti u Republici Hrvatskoj.

Članica je Senata Sveučilišta u Zadru od 2017. do 2025. Na matičnom Odjelu predsjednica je podružnice Alumni kluba Sveučilišta u Zadru, mentorica je asistentima iz društvenog područja znanosti, bila je predsjednica Povjerenstva za dodjelu godišnje nagrade najboljim studentima od 2014. do 2021. te je predsjednica Povjerenstva za razredbeni ispit. Bila je voditeljica Povjerenstva za unapređenje kvalitete 4 godine te njezina članica još 3 godine. Bila je pročelnica Odsjeka za učiteljski studij u Gospiću Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci akad. god. 2010./2011. te predstojnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru  akad. god. 2011./2012. i 2012./2013. Bila je predsjednica i potpredsjednica Upravnog vijeća Veleučilišta" Nikola Tesla" u Gospiću 2013. i 2014. U Centru za psihosocijalnu pomoć Ličko-senjske županije pri Ministarstvu hrvatskih branitelja aktivna je u nizu stručnih poslova psihologa, a od 2021. do 2024. isto Ministarstvo imenovalo ju je glavnim psihologom u Povjerenstvu za žrtve seksualnog nasilja iz domovinskog rata. 2017. vodila je nacionalni projekt Ispitivanje i analiza stanja  u sustavu pružanja psihosocijalne pomoći hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji pri Ministarstvu hrvatskih branitelja (financiran EU fondom) u okviru kojeg je izradila dva nacionalna stručna elaborata. Od 2001. do 2010. Županijski sud u Gospiću imenovao ju je ovlaštenim sudskim vještakom za psihologiju. Od 2017. do 2024. potpredsjednica je Školskog odbora Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću, a od 2019. do 2023. članica je Domskog odbora Učeničkog doma "A.G. Matoš u Zagrebu". Povremeno je vanjska suradnica Centra za socijalnu skrb Gospić na poslovima voditeljice mjere nadzora nad roditeljskom skrbi te pojačane brige i nadzora. Agencija za odgoj i obrazovanje 2022. kao sveučilišnu nastavnicu metodike imenovala ju je članicom Povjerenstva za polaganje stručnih ispita iz psihologije za pripravnike 7 županija. Od 2022. članica je Skupštine hrvatske psihološke komore.                

Vodila/sudjelovala je u preko dvadeset stručnih projekata koji se odnose na prevenciju nasilja i ovisnosti, obrazovanje o ljudskim pravima, suradnju škole i roditelja, uvođenje građanskog odgoja u školama i dr. U Studentskom savjetovalištu Sveučilišta u Zadru provodila je radionice za studente na temu Prevencija nasilja u mladenačkim vezama. Dobitnica je Priznanja UNICEF-a i Agencije za odgoj i obrazovanje za izniman doprinos i dugogodišnji rad na prevenciji i intervenciji protiv nasilja među djecom i mladima 2011. Članica je Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatske psihološke komore od 1998. i 2003.

CroRIS

Google scholar