Odjel za germanistiku

Stipendiranje nastavničke prakse u zemljama EU za studente diplomskog studija, nastavnički smjer

NASTAVNIČKA PRAKSA U DRŽAVAMA EU

AKTIVNOST COMENIUS ASISTENTI

 

Studenti nastavnog usmjerenja koji su završili najmanje dvije godine studija - budući nastavnici i nastavnici bez formalnog nastavničkog radnog iskustva -  mogu provesti razdoblje između 13 i 45 tjedana na stručnoj praksi u školi ili vrtiću u nekoj od država Europske unije u okviru aktivnosti Comenius asistenti uz financijsku potporu – stipendiju -  koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU. Ova aktivnost NIJE vezana za provođenje aktivnosti u okviru programa Erasmus (Erasmus sveučilišna povelja - EUC, mobilnost studenata, konzorcij za stručne prakse)!

U školi ili vrtiću domaćinu Comenius asistent ima mentora koji prati njegov/njezin rad. Comenius asistent pomaže u nastavi te u ostalim školskim aktivnostima kao što su potpora grupnom radu učenika, izražavanje na stranom jeziku, podrška učenicima s posebnim obrazovnim potrebama, uvođenje ili jačanje europske dimenzije u ustanovi domaćinu, priprema i provedba projekata npr. eTwinning, Comenius školska partnerstva. Na ovaj način sudionici stječu iskustvo rada u nastavi, usavršavaju nastavne i međukulturalne vještine te znanje stranog jezika, upoznaju način rada i obrazovni sustav u državi u koju odlaze i sl.

Ukoliko ste zainteresirani postati Comenius asistent na stručnoj praksi u školi ili vrtiću u nekoj od država Europske unije, možete se prijaviti za aktivnost Comenius asistent putem prijavnog obrasca Comenius asistenti i ugošćivanje asistenata (Izravna poveznica: http://www.mobilnost.hr/index.php?id=635,  v. točku 4. Prijavni obrasci, Comenius asistenti.

Rok za prijavu je 31. siječanj 2013. godine.

Prijava se šalje putem preporučene i elektroničke pošte (comenius@mobilnost.hr). Preporučenom poštom prijava se šalje u zadanom roku s naznakom „Prijava za Comenius Asistente, rok 31.01.2013.“ na adresu:

Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Gajeva 22

10 000 Zagreb

 

Na mrežnoj stranici Agencije možete pronaći više o samoj aktivnosti, načinu prijave, natječaju, načinu odabira i provedbi aktivnosti. Također, molimo Vas proučite i Priručnik za Comenius asistente koji je objavljen na mrežnoj stranici Agencije (izravna poveznica:

http://www.mobilnost.hr/prilozi/05_1354708512_Prirucnik_COM_asistenti_2013.pdf ).

Više o provedbi aktivnosti možete saznati i u brošuri Comenius Assistantships Good practice guide for host schools and assistants koju je objavila Europska komisija na http://ec.europa.eu/education/comenius/doc/assistant_en.pdf. Također, na mrežnoj stranici Agencije možete pronaći primjere dobre prakse za ovu aktivnost (Izravna poveznica: http://www.mobilnost.hr/index.php?id=696).

Za sve informacije možete se obratiti na comenius@mobilnost.hr