Odjel za kroatistiku

SANJA KNEŽEVIĆ
Pročelnica Odjela za kroatistiku
 

ŽIVOTOPIS

Sanja Knežević (Rijeka, 1981.) docentica je na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Odjela za kroatistiku i slavistiku na Sveučilištu u Zadru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2012. doktorirala je s temom „Mediteranski tekst hrvatskoga pjesništva: postmodernističke poetike“ kod prof. dr. sc. Dubravke Oraić Tolić.  Na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru zaposlena je od 2007. godine. Ovdje je i diplomirala 2005. godine s temom „Kamovljev kompleks u romanu Ispovijed isuvišna čovjeka T. M. Bilosnića“ kod prof. dr. sc. Zvjezdane Rados.

Na matičnom Odsjeku vodi kolegije – Hrvatska književnost u 20. stoljeću I (moderna), Mediteranizam u suvremenom hrvatskom pjesništvu, Dječja književnost i književnost za mlade, Interpretacija književnoga teksta. Nastavu seminara održava na kolegiju Suvremena hrvatska proza kod prof. dr. sc. Zvjezdane Rados.

Objavljuje znanstvene, stručne i esejističke radove u domovini i inozemstvu. Sudjelovala je na više domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova.

Objavila je knjige Mediteranski tekst hrvatskoga pjesništva (Naklada Ljevak, Zagreb, 2013.), Gizdelin: Zaboravljeni pjesnik Jure Radojević Gizdelin (Napredak, Zadar–Sarajevo, 2007.) u suautorstvu s V. Babić; Na tragu riječi – razgovori o književnosti, (3000 Za dar, Zadar, 2006.), te studiju Razotkrivanje Kamovljeva kompleksa u romanu Ispovijed isuvišna čovjeka T. M. Bilosnića (3000 Za dar, Zadar, 2005.).

Također, objavila je knjigu poezije San o Picassu (3000 Za dar, Zadar, 2004.). Dobitnica je književne nagrade Stjepan Kranjčić za 2011. godinu.

Članica je Društva hrvatskih književnika, članica je podupirateljica ESWTR–CS (Europska udruga žena u teološkom istraživanju – hrvatska sekcija).

Bibliografija radova dostupna na stranicama Hrvatske znanstvene bibliografije (CROSBI): https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=301662 

 

Kontakt: sanja.knezevic@unizd.hr