Odjel za informacijske znanosti

Studentski online stručni kolokviji: Virtualni svijet arhiva, knjižnica i muzeja

U četvrtak, 25. 2. 2021. godine putem Zoom aplikacije održan je Studentski stručni kolokvij pod nazivom  Virtualni svijet arhiva, knjižnica i muzeja.  

Stručni kolokvij ove tematike napravljen je s ciljem predstavljanja svojih aktivnosti u okviru kolegija te informiraju zainteresirane javnost o zanimljivom temama iz područja informacijskih znanosti.

Studentski stručni kolokvij Virtualni svijet arhiva, knjižnica i muzeja nastao je u okviru kolegija Orijentacijski praktikum, koji se izvodi na prvoj godini preddiplomskog studija informacijskih znanosti na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Studenti su na stručnom kolokviju prikazali online usluge arhiva, knjižnica i muzeja u Europi, s naglaskom na virtualne posjete i virtualne izložbe. Jedan od ishoda učenja na ovom kolegiju je i upoznavanje s baštinskim i informacijskim ustanovama. Budući da je pandemija bolesti COVID-19 uzrokovana korona virusom onemogućila fizičke posjete ustanovama, sadržaj kolegija je u potpunosti prebačen u online okruženje.

Studenti su u okviru kolegija napravili pregled zanimljivih online usluga arhiva, knjižnica i muzeja od ukupno osam država u Europi: Austrija, Francuska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Španjolska i Velika Britanija. Kriterij odabira određenih online usluga nije bio da se izdvoje najbolje ili najveće ustanove, već su studenti dobili uputu da izdvoje arhive, knjižnice i muzeje koji su njima iz nekog razloga bili zanimljivi, bez obzira odnosi li se to na neku malu knjižnicu, arhiv ili muzej. Ovakav kriterij odabira ovaj stručni kolokvij čini posebno zanimljivim. S obzirom da su studenti napravili izvrstan izbor arhiva, knjižnica i muzeja, odlučeno je da se odabir predstavi na stručnom online kolokviju.

Od arhiva izdvajamo: nacionalni portal francuskih državnih arhiva, sa zanimljivom virtualnom izložbom “Terasa ladanjske vile Samat-Moutte à Montolivet”, Arhivi u Sjevernoj Rajni i Vestfaliji i pregled virtualnih tura raznih zanimljivih izložbi u Španjolskoj.

Od svih zanimljivih knjižnica izdvajamo: Austrijsku nacionalnu knjižnicu koja ima oko 400 000 digitalizirane građe, virtualne izložbe karikatura s temom nasilja u povijesti Sveučilišne knjižnice  La Contemporaine u Francuskoj, virtualna izložba povijesnog tiska u Španjolskoj.

Od muzeja izdvajamo neke najpoznatije kao što su: Van Gogh Muzej u Amsterdamu i Muzej Salvadora Dalija, ali i one manje poznate široj javnosti, kao što je muzej Carnavalet i grafička soba tog muzeja, koja sadrži zbirku razglednica, crteža, fotografija i plakata. Za kraj muzejske ture izdvajamo virtualnu šetnju muzejom Salvadorea Dalija.

U izradi prezentacije sudjelovalo je ukupno 25 studenata: Josip Antunović, Leona Biondić, Marija Bitunjac, Lucija Čirjak, Leonarda Ćaleta, Patrik Ćubela, Magdalena Ćurković, Marin Đuzel, Ivana Grgin, Pava Gulić, Sara Kamber, Paulina Kezić, Antonia Ojdanić, Nola Raguž, Ena Savić, Stela Skazlić, Karla Šimičić, Matej Škara, Mara Topić, Sandro Torić, Manuela Vatavuk i Lara Znaor.

Izradu stručnog kolokvija su koordinirale asistentica na kolegiju Orijentacijski praktikum Nikolina Peša Pavlović te demonstratorica na kolegiju Lucija Grabovac.

Čestitamo studentima prve godine preddiplomskog studija na zalaganju i veselimo se njihovim budućim stručnim kolokvijima!

Prezentacija s aktivnim poveznicama nalazi se ovdje, a snimka stručnog kolokvija dostupna je na YouTube kanalu Odjela za informacijske znanosti. LINK.

 

Tekst pripremila: Lucija Grabovac, demonstratorica na kolegiju Orijentacijski praktikum, studentica druge godine diplomskog studija Odjela za informacijske znanosti