Odjel za etnologiju i antropologiju

Gostujuće predavanje - dr.sc. Nenad Starc

Gostujuće predavanje - dr.sc. Nenad Starc

U četvrtak, 28.3. u 13 sati u predavaonici 125 (Novi kampus) dr.sc. Nenad Starc, zaslužni znanstvenik Ekonomskog instituta u Zagrebu, održat će gostujuće predavanje Ogled o otocima u sklopu kolegija Etnografije Sredozemlja. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.


Ogled o otocima

Dr. sc. Nenad Starc

Otoci su, kaže definicija, dio kopna posve okružen morem. Na horizontu je uvijek puno veće kopno do kojeg i s kojeg nije uvijek lako doći. Dovoljno daleko da budu prepoznati kao nešto što i jeste i nije kopno, a preblizu da bi bili ozbiljno shvaćeni, otoci ostaju na margini stručnog i znanstvenog interesa, ponekad i ponegdje geo-politički važni, utopijski privlačni i obavezni u predizbornoj retorici i redovno onkraj prostorno-ekonomskih tokova. Ostavi li ih se na miru, otoci i otočani ustanovit će otočni sustav, simbiozu otočnog ekosustava i čovjeka. Kako nemaju kamo otočani će naučiti koristiti oskudne resurse i ovladati vještinom održivog razvoja. Malo po malo razvit će otočnost, dragocjeni skup društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti koji je otočanima samorazumljiv, a došljacima s puno većeg kopna jedva zamjetljiv. Opterećena, otočnost počinje zamirati, stoljećima građena samodostatnost pretvara se u ovisnost, a na otoku koji i jeste i nije kopno sve je više otočana koji to i jesu i nisu. Kopneni pristup otoku uklanja se otočnom tek odnedavna. Posljednjih dvadesetak godina otoci se u svijetu sve više izučavaju per se i postaju fokus, a ne samo lokus znanstvenih istraživanja i razvojnih politika. Istraživača je sve više i već su imenovali posebnu znanstvenu disciplinu, nisologiju. Možemo li i mi?

Nenad Starc je zaslužni znanstvenik u Ekonomskom institutu Zagreb gdje se i nakon umirovljenja bavi regionalnom, okolišnom i ekološkom ekonomijom i strateškim planiranjem. Studirao u Zagrebu, Berkeleyu, SAD i Aberdeenu, UK. Posljednjih petnaestak godina najviše se bavi otocima. Godine 1987. sudjeluje u osnivanju i vodi Centar za otoke u Malom Lošinju. U razdoblju 1995 – 2006 bio je vanjski suradnik ministarstava RH nadležnih za otočnih razvoj. Bio je koordinator izrade i glavni autor Nacionalnog programa razvitka otoka (1997), glavni autor nacrta Zakona o otocima (1999) i nacrta Metodologije izrade programa održivog razvoja otoka (2002). Godine 2006. bio je i metodološki koordinator izrade 25 programa održivog razvoja otoka. Godine 2018. savjetovao je Upravu za otoke MRRFEU u pripremi novog Zakona o otocima. Od 2000. godine povremeno predaje na sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci. Objavljuje u domaćim i stranim časopisima. Izlagao je na skupovima o otočnom razvoju na hrvatskim otocima, te u Francuskoj, Japanu, Grčkoj, Australiji, Danskoj, na Malti i na Kanarskim, Balearskim, Azorskim, nizozemskim i Australskim otocima. Član je međunarodnih znanstvenih udruženja European Regional Science Associaton (ERSA) i International Small Islands Studies Association (ISISA) te hrvatske udruge Anatomija otoka. Od 2018. član je Izvršnog odbora ISISA.