Odjel za arheologiju

izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi

E-mailirradic@unizd.hr

CroRIShttps://www.croris.hr/osobe/profil/25512

Google Znalachttps://scholar.google.com/citations?user=b13LeCgAAAAJ&hl=hr 

Rođena je 7. listopada 1964. godine u Zagrebu, gdje je stekla osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 1987. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stječe zvanje diplomiranog arheologa, a 1993. titulu magistra znanosti (tema: Amfore tipa Lamboglia 2 i Dressel 6a na istočnoj obali Jadrana u svjetlu podmorskih nalaza). Na Sveučilištu u Zadru godine 2011. stječe titulu doktora znanosti (tema: Problematika prapovijesnih i antičkih arheoloških nalazišta u hrvatskom podmorju).
Godine 1988. zaposlila se u tadašnjem Odjelu za arheologiju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na poslovima podvodne arheologije. Od 2009. radi na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, na kojem danas u zvanju izvanrednog profesora drži nastavu na svim razinama studija (kolegiji: Uvod u arheologiju, Uvod u podvodnu arheologiju, Muzeologija, Brodovi i plovidba u Sredozemlju kroz povijesna razdoblja, Arheologija broda). Od 2013. godine nositelj je kolegija s pomorskom tematikom u okviru poslijediplomskog studija Arheologija istočnog Jadrana.
Baveći se istraživanjem i zaštitom podvodne arheološke baštine sudjelovala je u brojnim rekognosciranjima i zaštitnim istraživanjima u moru i u unutrašnjim vodama. Tijekom posljednjih deset godina samostalno vodi projekte istraživanja i zaštite arheološke baštine u hrvatskom podmorju i priobalju. Kao pridruženi istraživač francuske institucije Centre Camille Jullian (CNRS – Université Aix-Marseille, UMR 6573, Aix-en-Provence), godine 2007. pokrenula je međunarodni istraživački projekt u području arheologije broda, na temu Brodovi i plovidba u rimskoj provinciji Dalmaciji. Godine 2008. u suradnji sa Sveučilištem Ca' Foscari u Veneciji pokrenula je međunarodni projekt pod nazivom Ars Nautica – Obrazovni program u području arheologije i povijesti pomorstva; 16. i 17. stoljeće, koji je financijski podržao UNESCO Participation Programme 2008-2009 i 2010-2011. U okviru rezultata spomenutog projekta, godine 2011. u suradnji sa Sveučilištem Texas A&M (College Station, SAD) i drugim institucijama u zemlji i inozemstvu, obnovila je istraživanje postsrednjovjekovnog brodoloma kod otočića Gnalića i pokrenula interdisciplinarni projekt pod nazivom Brodolom kod Gnalića – Ogledalo renesansne Europe.
S predavanjima i posterima aktivno sudjeluje na znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu, promičući istraživanje, zaštitu i očuvanje hrvatske pomorske baštine iz svih vremenskih razdoblja.