Odjel za arheologiju

izv. prof. dr. sc. Igor Borzić


E-mail: igorborzic@gmail.com

CroRIS: https://www.croris.hr/osobe/profil/46

Google Znalac: https://scholar.google.hr/citations?user=NslwXTgAAAAJ&hl=hr

 

Rođen je 24. rujna 1979. godine u Splitu, gdje završava osnovnu i srednju školu. Godine 2003. na Sveučilištu u Zadru stječe zvanje profesora geografije i diplomiranog arheologa. Godine 2007. na poslijediplomskom studiju Arheologija istočnog Jadrana na Sveučilištu u Zadru stječe titulu magistra (tema: Otok Korčula – primjer romanizacije dalmatinskog otoka), a 2011. doktora znanosti (tema: Keramički nalazi s arheološkog lokaliteta Burnum-Amfiteatar).

Godine 2004. zapošljava se na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru kao znanstveni novak na projektu akademika Nenada Cambija Istraživanje antičke i starokršćanske kulture na istočnoj obali Jadrana. Danas u zvanju izvanrednog profesora na istom Odjelu drži kolegije na preddiplomskoj i diplomskoj razini studija (kolegiji: Grci u antičkom Iliriku, Arheologija rimske Italije, Grčko-helenistička keramika na istočnom Jadranu i Keramika u rimskoj Dalmaciji). Od 2014. aktivan je kao nastavnik i mentor i na poslijediplomskom studiju Arheologija istočnog Jadrana na Sveučilištu u Zadru.

Nakon zaposlenja kao suradnik, zamjenik ili voditelj sudjelovao je na nizu zaštitnih i sustavnih arheoloških istraživanja u Hrvatskoj (Burnum, Kopila – Blato, Beneficij-Gudulija – Vela Luka, Stine – Žrnovo, Starigrad Paklenica i dr.). Kao suradnik je bio aktivan na znanstvenim projektima Istraživanje antičke i starokršćanske kulture na istočnoj obali Jadrana voditelja akademika Nenada Cambija te Ravni Kotari: urbanizacija i promjene krajolika u sjevernoj Dalmaciji voditeljice doc. dr. sc. Martine Čelhar. Od 2021. voditelj je dvogodišnjeg institucijskog istraživačkog projekta Gradina i luka svetog Ivana na Korčuli – izolirana točka otočnih dodira (Sveučilište u Zadru). S predavanjima i plakatima sudjeluje na tridesetak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova te je autor dviju knjiga, više znanstvenih radova u knjigama, časopisima i zbornicima skupova s temama iz protoantičke i antičke arheologije Dalmacije.