Odjel za arheologiju

Prof. dr. sc. Dražen Maršić


E-mail: drazen.marsic@xnet.hr

CroRIShttps://www.croris.hr/osobe/profil/7031

Google Znalac: https://scholar.google.hr/citations?user=FTuFLAUAAAAJ&hl=hr 

Rođen je 14. kolovoza 1966. godine u Splitu, gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 1991. na Filozofskom fakultetu u Zadru stječe titulu diplomiranog arheologa i profesora povijesti. Na Filozofskom fakultetu 1995. stječe titulu magistra znanosti (tema: Antički Epetij), a na Filozofskom fakultetu u Zadru 2002. godine titulu doktora znanosti (tema: Portretne stele na obalnom području rimske provincije Dalmacije). 
Od 1992. u statusu znanstvenog novaka na znanstvenom projektu Istraživanje antičkog graditeljstva i umjetnosti na istočnom Jadranu, voditelja akademika N. Cambija zaposlen je na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zadru, današnjem Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, na kojem danas u zvanju redovitog profesora drži nastavu na svim razinama studija (kolegiji: Egejske civilizacije brončanog doba, Arheologija antičke Grčke, Etruščanska civilizacija, Klasična arheologija I i Klasična arheologija II). U razdoblju od 2017. do 2021. bio je voditelj poslijediplomskog doktorskog studija Arheologija istočnog Jadrana. Dugi niz godina bio je član uredništva časopisa Archaeologia Adriatica.
Također, kao stalni vanjski suradnik izvodi nastavu i na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Mostaru. Od 2005. do 2010. godine obnašao je dužnost ravnatelja Arheološkog muzeja u Zadru, kada je bio glavni i odgovorni urednik časopisa Diadora.
Sudjelovao je kao član stručnog tima ili (su)voditelj na brojnim arheološkim istraživanjima (Cista Velika, Dugopolje, Burnum, Aserija itd.). Objavio je više znanstvenih i stručnih radova te kao predavač sudjelovao u radu većeg broja skupova domaćeg i međunarodnog karaktera. Trenutačno je član uredništava časopisa Tusculum.