Znanstveni skupovi u 2016. godini

Veljača

 • Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja – Odsjek za predškolski odgoj organizira znanstveno-stručni skup sa međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom: "Suvremeni pristup u odgoju i obrazovanju darovite djece i učenika" koji će se održati od 25. do 27. veljače 2016. Mjesto održavanja skupa je multimedijalna dvorana (NK-117) na Novom Kampusu Sveučilišta.

Ožujak

 • Od 14. do 20. ožujka 2016. godine, održava se 15. Tjedan mozga. Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i ove godine sudjeluje u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama mozga, kao i popularizaciju neuroznanosti.Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. U sklopu manifestacije organizirana su predavanja, radionice i posjeti vrtiću, osnovnoj i srednjim školama. Raspored možete vidjeti OVDJE

Travanj

 • Sedmi put zaredom, od 20. do 23. travnja 2016., organiziran je „Ritam kulturizma 2016.“, za čiju su realizaciju zaslužni studenti prve godine diplomskih studija te profesori s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Projekt ima dugogodišnju tradiciju te je nekoliko puta proglašen najboljim studentskim projektom Sveučilišta u Zadru, što govori o kvaliteti i trudu koji se iz godine u godinu ulaže u njegovu organizaciju. Cilj projekta je obogaćivanje Grada Zadra novim segmentom turističke ponude koji će obuhvatiti edukativne, umjetničke, tradicionalne, zabavne i sportske potencijale Grada Zadra kao primamljive turističke destinacije. Više na: https://ritamkulturizma.com

 • Od 7. do 9.4.2016. u Austrijskoj knjižnici dr. Alois Mock održava se međunarodni znanstveni skup pod naslovom „Mehrnamigkeit zwischen Sprachwissenschaft, Sprachgeschichte und Sprachpolitik". Program možete vidjeti ovdje.

 • U sklopu proslave četrdesete godišnjice osnivanja Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru održana je međunarodna znanstvena konferencija „Religion and non-religion in  contemporary societies. Theoretical, empirical and methodological challenges for research in Central and Eastern Europe and beyond“, od 21. do 23. travnja 2016., u organizaciji Međunarodnog udruženja sociologije religije Srednje i Istočne Europe (ISORECEA) i Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a pod pokroviteljstvom Europske sociološke asocijacije (ESA) i Hrvatskog sociološkog društva (HSD) na kojoj su izlagali ugledni međunarodni znanstvenici. Program možete preuzeti ovdje. Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

SVIBANJ

 • Međunarodni znanstveno-stručni skup Dani psihologije u Zadru već se 37 godina održava u organizaciji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Ove godine odrzani su jubilarni XX. Dani psihologije u vremenu od 19. do 21. svibnja 2016. Više na stranici odjela ili ovdje.

 • Međunarodni znanstveni skup "Negotiating Limits Between Early Modern Sovereignties: Venetian Dalmatia and Ottoman Bosnia 15th – Early 18th Centuries" održao će se u Dvorani PDS-a u zgradi Rektorata Sveučilišta u Zadru od 25. do 27. svibnja 2016. Više o skupu ovdje.

 •  U četvrtak, 12. svibnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja P. Krešimira IV. br. 2, II. kat) s početkom u 14.00 sati otvoren je znanstveno-stručni skup „Održivi razvoj i odgojno-obrazovni sustav Hrvatske“. Skup se održao u organizaciji Odjela za pedagogiju  Sveučilišta u Zadru i Dječjeg vrtića „Radost“, a uz pokroviteljstvo Agencije za odgoj i obrazovanje i Grada Zadra. Više o skupu te knjigu sažetaka možete preuzeti ovdje.

Lipanj

 • Konferencija LIDA (Libraries in the Digital Age) održana je na Sveučilištu u Zadru od 13. do 17. lipnja 2016. u organizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek i Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i u suradnji sa Školom za komunikacije i informacije Sveučilišta Rutgers, SAD. Glavna je tema konferencije čuvanje i zaštita digitalne knjižnice i zbirke, a obuhvaća dvije podteme: Digitalno čuvanje i zaštita i Studije korisnika, obrazovanje i obuka za zbirke digitalne knjižnice. Fotogaleriju možete vidjeti ovdje.

Srpanj

 • "9. ljetni seminar „Dani Josipa Roglića“ održao se 1. srpnja 2016. godine na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru. Skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima geografije u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. Sve informacije o 9. ljetnom seminaru "Dani Josipa Roglića" mogu se naći na stranicama HGD-a Zadar

Rujan

 • Od 21. do 23. rujna 2016. na Sveučilištu u Zadru održala se međunarodna znanstvena konferencija "Information Seeking in Context" – ISIC 2016. Konferenciju je organizirao Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Konferencija okuplja znanstvenike i doktorande koji se bave informacijskim potrebama i ponašanjem korisnika informacija u različitim kontekstima. Radovi koji će biti predstavljeni na konferenciji prošli su međunarodni recenzijski postupak i bit će objavljeni u otvorenom pristupu, u časopisu Information Research. Više informacija o konferenciji ISIC 2016 možete pronaći na sljedećoj stranici: http://isic2016.com/.

 • Odjel za lingvistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji s kolegama Odjela za talijanistiku i Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru organizira 3. Zadarski lingvistički forum (ZLF 2016.), znanstveni simpozij pod nazivom “Le isole linguistiche dell'Adriatico / Jezični otoci Jadrana“. Ovaj je simpozij završni događaj projekta Čimbenici održivosti jezičnih manjina na Jadranu: poredbena analiza sociolingvističkog profila moliškohrvatske, zaratinske i arbanaške zajednice koji sufinancira Zaklada Adris programom “Znanje i otkrića”. Simpozij će se održati u srijedu, 14. rujna 2016. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 9 sati. Namijenjen je lingvistima, ali i svima ostalima – studentima, (poslije)doktorandima, istraživačima i široj publici – koji se zanimaju za procese očuvanja jezika, njihove promjene i zamjene, ulogu jezika u identifikacijskim procesima pripadnika malih jezika, kao i pitanja jezične raznolikosti, i to naročito u jadranskom području.  Program

 • Od 28. rujna do 1. listopada 2016. godine u Zadru se pod pokroviteljstvom VII. Razreda za likovne umjetnosti Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba su se održali XV. Dani Cvita Fiskovića s temom Likovne umjetnosti, arhitektura i povijesni identiteti. Program skupa.

LISTOPAD

 • HAZU Zavod za povijesne znanosti Zadar, Hrvatski liječnički zbor Podružnica Zadar i Sveučilište u Zadru suorganizatori su znanstvenog skupa "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991." koji će se održati u ponedjeljak, 3. listopada 2016. s početkom u 8.30 sati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru.  Program skupa


 • 26. listopada 2016. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru na adresi Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2 održala se završna konferencija projekta HR 3.1.15-0040 Ravnatelj: kvalifikacija i profesija a ne funkcija. Nositelj projekta je Sveučilište u Zadru, a partnerske institucije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet odgojnih i obrazovnih znanosti Sveučilišta „Josip Juraj Strossmayer“ u Osijeku. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Unapređivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, iz Operativnog programa  Razvoj ljudskih potencijala. Provedba projekta  započela je 19. lipnja 2015. godine. Više o konferenciji.


 • Na Odjelu za talijanistiku od 27. do 29. listopada 2016.održao se XI. Međunarodni znanstveni skup „Književnost, umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana“ koji će se održati uz sudjelovanje preko trideset izlagača iz Hrvatske i inozemstva.
  Svečano otvaranje skupa održalo se u četvrtak, 27. listopada 2016. u 17.00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, a radni dio prema rasporedu navedenom u programu.
  Program - Plakat

 • Međunarodna znanstveno-stručnu konferencija pod nazivom "Policy Analysis and Investigative Journalism in Safeguarding Democracies" u suradnji s GONG-om. Konferencija se odvija u sklopu GONG-ove Regionalne škole policy analize, a održala se u srijedu, 19. listopada 2016. godine od 10 do 17 sati u prostorima IMPACT Centra u Zadru.
  Više o programu ovdje.

 • Sveučilište u Zadru domaćin je V. kongresa hrvatskih povjesničara koji se na temu "Krize, sukobi i solidarnost u povijesnoj perspektivi" održao od 5. do 8. listopada 2016. god. u prostorima Sveučilišta. Kongres se održavao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Na Kongresu je sudjelovalo preko 250 hrvatskih i inozemnih povjesničara.Programska knjižica

 • Od 20. do 21. listopada 2016 godine na Sveučilištu u Zadru se održavala konfercija "PUBMET 2016: The 3rd Conference on Scholarly Publishing in the Context of Open Science". Više o sadržaju i sudionicima pvdje.

STUDENI

 • 3. Nacionalnu konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem Hrvatskoga društva za anglističke studije na temu „Migracije“, održala se na Odjelu za anglistiku od 18. do 19. studenoga 2016. uz sudjelovanje preko četrdeset izlagača iz Hrvatske i  inozemstva.
  Program rada konferencije možete vidjeti ovdje.

 • Bijenalni stručni skup Ideš dalje! u organizaciji Hrvatskog etnološkog društva, Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu održat će se 4. i 5. 11. 2016. na Novom Kampusu Sveučilišta u Zadru (učionica 125). Program

 • Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment, Sveučilište u Zadru, Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najavljuju Forum Jugoistočne Europe o upravljanju i vođenju u obrazovanju 2016.: Razvoj smjernica za razmjenu znanja, iskustava i suradnje u odgojno-obrazovnom sustavu. Opširnije

PROSINAC

 • Četvrta međunarodna konferencija Nakladništvo – trendovi i konteksti održana je 1. i 2. prosinca u Zagrebu u Goethe-Institutu, u organizaciji Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Goethe Instituta u Zagrebu i Centra za obrazovno nakladništvo.
  Na konferenciji je sudjelovalo više od 15 predavača iz nakladničke djelatnosti, obrazovnih i znanstvenih ustanova iz Hrvatske i iz inozemstva, a također, konferenciji su prisustvovali studenti 2. godine diplomskoga studija našega Odjela.
  Više o konferenciji pročitajte na portalu Moderna vremena:  poveznica