Zašto volontirati?

Volonterstvo se danas prepoznaje kao značajan alat za stjecanje iskustava, znanja, vještina i temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje. Radno iskustvo i raznolike kompetencije stečene volontiranjem povećavaju zapošljivost, potiču mobilnost, te utječu na povećanja građanske odgovornosti pojedinaca.

Volontiranje na Sveučilištu u Zadru

Sveučilište u Zadru uključuje volontere u razne aktivnosti. Najčešće su to jednokratne aktivnosti u kojima studenti – volonteri sudjeluju: Otvoreni dani Sveučilišta, Sajam stipendija, Festival znanosti, pomoć u organizaciji okruglih stolova, konferencija, stručnih skupova, javnih tribina i sl. Osim jednokratnih aktivnosti, volonteri se povremeno uključuju u rad nekih sveučilišnih ureda i službi, poput Studentskog savjetovališta i Sveučilišne knjižnice.

Pored nacionalne legislative, rad s volonterima na Sveučilištu u Zadru dodatno je uređen Pravilnikom o radu s volonterima, kojeg je Senat Sveučilišta u Zadru usvojio 20. prosinca 2010.

  • Zainteresirani za volontiranje na Sveučilištu trebaju popuniti Upitnik za volontere, te ga proslijediti na e-mail koordinatora volontera, nakon čega će biti pozvani na razgovor.
    Upitnik za volontere
  • Djelatnici Sveučilišta koji žele uključiti volontere u rad, trebaju popuniti Opis volonterske pozicije i proslijediti ga na e-mail koordinatora volontera
    Opis volonterske pozicije
 

Volontiranje izvan Sveučilišta

Studenti koji žele volontirati izvan Sveučilišta (škole, domovi, udruge, itd.) trebaju se javiti u Volonterski centar Zadar ili radi praćenja objave novih volonterskih pozicija, pridružiti se Facebook grupi studentskog projekta „Volontiram“.

 

Priznavanje ECTS-a za volontiranje

Volontiranje se može vrednovati priznavanjem ECTS bodova na Sveučilištu u Zadru. Organizatori volontiranja koji žele pokrenuti postupak priznavanje ECTS bodova za studente koji volontiraju u njihovim organizacijama trebaju slijediti upute koje su opisane ovdje.

 

Znanstveni članci, publikacije i slični izvori na temu volontiranja u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj

 

Kotlar, V., Milanja, I., Jakšić, K., Bionda , M. Stavovi o volontiranju i vrednovanju volonterskog rada studenata Sveučilišta u Zadru, Magistra Iadertina, Vol.11. No.1. Ožujak 2016., str. 105-130.

Juzbašić, M., Vukasović Hlupić, T. (2015) Osobine ličnosti i motivi za volontiranjem, Psihologijske teme, 24, 2, 279-304.

Kotlar, V., Ćulum, B. (2014) Vrednovanje izvannastavnih aktivnosti: pogled iz studentske perspektive, Suvremene teme, 7, 1, str. 30-55.

Kotlar, V., Buljan, I. (2013) Sudjelovanje studenata u upravljanju visokim obrazovanjem, Zagreb: AMPEU, publikacija Hrvatske stručne skupine za bolonjski proces, str. 4-15. 

Skočić Mihić, S., Lončarević, D., Rudelić, A. Volontiranje studenata s djecom i mladima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, Ljetopis socijalnog rada 2011., 18 (3) 579-600

Kotlar, V., Bašić, S. Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u razvoju volonterstva u Hrvatskoj, Acta Iadertina, 2010., 7, 21-38. 

Kotlar, V., Pelikan, J., Retek Živković, L. Istraživanje potreba o osnivanju Centra za razvoj volonterstva na području Zadarske županije, Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru, Zadar 2009. 

Ćulum, B. Zašto i kako vrednovati volontiranje?, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Zagreb, 2008.

    
 
   
 
    

 

 

 

    

 

    

Novosti:

"Teta pričalica" - 1. rujna 2019

Prijave za volontiranje na projektu "Teta pričalica" se primaju dva puta godišnje - prvi put na početku zimskog i drugi put na početku ljetnog semestra. Za zimski semestar studenti se mogu  prijaviti koordinatorici volontera Vilmi Kotlar do 15. listopada, a za ljetni semestar do 1. ožujka.  

Opširnije o projektu.

 

 
O nama u medijima - 1. srpnja 2019
DOMUS CROATA traži volontere - 14. siječnja 2019

Traže se 2 volontera/ke za volontiranje u domu hodočasnika Domus Croata u Rimu u travnju i svibnju. Od volontera/ke se očekuje da ostane najmanje mjesec dana, a može i više. O iskustvima iz Rima čitajte niže u tekstu u rubrici "Iskustva volontera. Prijave kontinuirano na: postulaturaim@gmail.com 

 

ISKUSTVA VOLONTERA

O iskustvima studenata - volontera možete čitati na Facebook stranici naziva: Studentski zbor Sveučilišta u Zadru - projekt Volontiram, a za primanje redovitih obavijesti o volonterskim pozicijama i mogućnostima uključivanja u razne volonterske programe, možete se učlaniti u Facebook grupu.

Iz iskustava volontera, izdvajamo prikaz studentice Antonije koja je tijekom ljeta 2014. godine volontirala u Domus Croata u Rimu. 

Svi putovi vode u RIM!! 

Volontiranje u Hrvatskom domu u Rimu Rim ne nazivaju bez razloga Vječnim Gradom (La Città Eterna) i prijestolnicom svijeta (Caput mundi). Niti je bez razloga ona poznata krilatica koja kaže da „Svi putovi vode u Rim“. Grad je to prebogate baštine, u kojem vam uvijek nedostaje vremena posjetiti sve što bi valjalo vidjeti, jer koliko god ondje boravili, u svakom njegovom kutku otkrit ćete novi detalj, novu sliku ili doživljaj kojega prati priča ili legenda. Rim je jednostavno rečeno grad, koji je osvojio srca svakog tko mu je poklonio povjerenje posjetivši ga. Pa tako i moje. Moja priča započinje tako što sam prošlo ljeto 2014. g. htjela provesti malo drugačije, a opet spojiti ugodno s korisnim te sam se odlučila za volontiranje u Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu (fotografija s lijeve strane), gdje sam provela četrdeset predivnih dana i iskustva su odlična i pozitivna! Tu su se spojili mnogi moji interesi, u prvom redu za volontiranjem i pomaganjem bližnjima, potom želja za istraživanjem, putovanjem, snalaženjem u nepoznatom okruženju, učenjem jezika i upijanjem kulture. Volontiranje se sastojalo u ovome: Radila sam sve ugostiteljske poslove od dočeka hodočasničkih grupa, rada na recepciji, čišćenja soba, postavljanja blagovaonice za doručak i večeru, posluživanja hrane, prijema hrane, pranja i brisanja suđa, ispomoći u kuhinji do čišćenja dvorišta. Atmosfera je opuštena i radna, a posao dinamičan. Imala sam i dosta slobodnog vremena pa sam imala mogućnost vidjeti puno toga što inače hodočasnici koji dolaze samo na tri dana ne mogu vidjeti. Isto tako sam imala i priliku posjetiti Asiz s jednom grupom te Greccio i Fonte Colombo s drugom grupom. Osim toga tijekom volontiranja usavršila sam se u pomaganju drugima. Jedan od aspekata svakog volontiranja tako i ovoga je upoznavanje novih ljudi, jer osim što tako stječemo nova poznanstva, učimo biti tolerantniji, učimo slušati ljude. Mislim da je boravak u sredinama u kojima zajedno živi više - tebi nepoznatih ljudi, a različitih karaktera, uvijek obogaćujući, jer uvijek nešto naučiš iz toga. Uči te prilagođavanju i da bez nekih ugodnosti možeš jednako dobro ili čak bolje! To je stvarno uvijek super iskustvo, koje ne možete razumjeti dok ne doživite. Posebno je zadovoljstvo zbližavanje i radost druženja, a neki će mi ljudi trajno ostati u srcu. I na kraju, moja poruka svima koji razmišljaju o takvu iskustvu jest: Učinite to, volontirajte! Možda se volontiranje ne plaća u materijalnim dobrima, ali se plaća pozitivnim emocijama i novim iskustvom koje dodaje boje u svačiji život. Toplo vam preporučam, jer to je iskustvo koje trebate doživjeti! Svi koji žele volontirati neka se obrate na adresu: domuscroata@gmail.com I neka posjete internetsku stranicu Doma: www.domuscroata.com 

Antonija Ć.