Studenti s invaliditetom

Tehnologije

 

Za studentice i studente s invaliditetom, Sveučilište u Zadru osiguralo je asistivnu opremu koja je nabavljena kroz sudjelovanje Studentskog savjetovališta u dva međunarodna TEMPUS projekta: DUCAS “Developing university counselling and advisory services” i EduQuality “Education for Equal Opportunities at Croatian Universities“ .
Asistivne tehnologije općenito pomažu osobama s tjelesnim oštećenjima u lakšem obavljanju svakodnevnih zadataka. Oprema je smještena u prostoru studijske čitaonice sveučilišne zgrade na Rivi, te u Studentskom savjetovalištu i dostupna je svim studentima i djelatnicima Sveučilišta u Zadru.

Radi se o slijedećim uređajima:

Govorna jedinica

Kako je danas praktički nezamislivo biti bez pristupa računalu, govorna jedinica omogućuje slabovidnim i slijepim osobama rad s računalom i surfanje. Riječ je o kombinaciji softvera i hardvera: uz računalo, tu je program JAWS koji pretvara u zvuk, tj. čita lokaciju kursora (npr. ime ikone koju ste odabrali ili opciju na izborniku na kojoj se trenutno nalazite), tekst koji tipkate ili već uneseni tekst. Poseban komad opreme generira zvuk koji je nalik ljudskom govoru i usklađen je sa hrvatskom fonologijom. Bez njega, zvuk bi bio prilično "robotski".




Više informacija o softwareu JAWS možete potražiti na LINKU

Džepni ručni skener za unos manje količine teksta

HP Scanjet FCLSD-0508

Elektroničko ručno povećalo

Elektroničko ručno povećalo je uređaj višestruko iskoristiv za osobe s oštećenjem vida, ali i za sve druge potrebe brzog uvećanja i vizualnog prikaza. Elektroničko povećalo Optelec ClearNote+ povećava i prilagođava sliku pojedinim oštećenjima vida (uvećana slika, visoki kontrast, crno-bijela, pomak boja). Uređaj se može spojiti na računalo ili na LCD projektor. Vrlo jednostavan i intuitivan za rukovanje, prilagođen je brzom dolasku do uvećanog prikaza željenog dijela knjige ili tiskovine.

ZA UVEĆAN PRIKAZ KLIKNITE NA ŽELJENU FOTOGRAFIJU

  

Više o Optelec ClearNote+ uređaju možete pronaći na LINKU.

Brajična bilježnica

Brajična bilježnica Humanware BrailleNote Apex 18 BT je računalo s brajičnim ulazom i izlazom – posjeduje posebnu tipkovnicu za unos brajičnog pisma, te redak za ispis brajičnog teksta. Uređaj ima višestruke formate ulazno-izlaznog sučelja (VGA, USB, zvuk) i primarna namjena je računalna potpora slijepoj osobi. Uređaj se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s računalom, printerom, modernim smartphone mobitelima i tabletima..

 

 

 

Video demonstracija uređaja:


 
 

Računala

TOSHIBA Portege R830-1H5 (detalje o računalu možete vidjeti OVDJE)

HP 2540p (detaljnjie OVDJE)



 

TOSHIBA R600-10U (detaljnije OVDJE)


 


LG XNOTE LW60 (detaljnije OVDJE)


 


DELL Optiplex 760 (detaljnije OVDJE)

Tablet iPad 2

2x Apple iPad 2 Wi-Fi 16 GB

Projektor

NEC NP 410 (detaljnije OVDJE)
 

Multifunkcionalni uređaj

Canon iRC2380i (detaljnije OVDJE)
 

Digitalni fotoaparat

Canon EOS 450D (detaljnije OVDJE)

 

Stroj za uvez

CombBind C366 (detaljnije OVDJE)
 

Diktafoni

Olympus DS-55 (detaljnije OVDJE)

Olympus DM-550 (detaljnije OVDJE)

3x SONY ICD-TX50 (detaljnije OVDJE)