Department of Sociology
Održano predavanje

Održano predavanje

Prof. dr. sc. Karin Doolan boravila je od 28.-30. studenog 2023. u Tirani povodom konferencije „ARISE for Well-being – Improving the quality of educational experience by reducing the impact of inequalities“ koju je organizirala Mreža centara za obrazovne politike (NEPC). U okviru konferencije održala je pozvano predavanje pod naslovom „Post-disaster schools through the lens of organisational resilience: disruption and endurance“.

Pročitaj više
Održano predavanje
Novi ciklus Javne sociologije

Novi ciklus Javne sociologije

U suorganizaciji s Hrvatskim sociološkim društvom, Odjel za sociologiju je započeo novi ciklus Javne sociologije, 29.11. i to po prvi put u novoj SEP zgradi u kojoj Odjel radi od rujna ove godine. 
Ciklus je započeo s predavanjem „Gaza među nama: diskursi šutnje i otpora“ kojeg je održala dr.sc. Emina Bužinkić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, koja se kroz svoj znanstveni i aktivistički rad već dulje vrijeme bavi temama potreba i podrške civilnim žrtvama rata, pomoći izbjeglicama i uključivanjem azilanata u zajednicu. Trenutno je angažirana u građanskoj Inicijativi za slobodnu Palestinu. 
Osim vrijednih uvida u aktualni tijek mirovnih akcija, predavačica se analitički osvrnula na kolonijalnu isprepletenost Europe, Izraela i Palestine u kontekstu aktualnih konflikata, cenzura i otpora s naglaskom na važnost mogućnosti otvorenog i mirovnog dijaloga. 
Javna sociologija se nastavlja i u 2024. godini, a sljedeće predavanje održat će se u siječnju. 

Pročitaj više
Novi ciklus Javne sociologije
Predstavljanje rezultata

Predstavljanje rezultata

Izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo i izv. prof. dr. sc. Željka Tonković održali su javna predstavljanja rezultata istraživanja o kulturnim potrebama, navikama i potrošnji stanovnika Istarske županije. Predstavljanja su održana u Puli, Labinu i Pazinu 20. i 21. studenog 2023. Istraživanje je provedeno u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom u svrhu izrade županijske kulturne strategije. 

Pročitaj više
Predstavljanje rezultata
Sociološki forum

Sociološki forum

Prvi Sociološki forum u ovoj akademskoj godini održat će se u utorak, 14. 11., u učionici SEP-102, u ulici Šime Vitasovća 1.
Sociološki forum bavit će se pitanjem digitalnih dezinformacija, koje su prepoznate kao jedan od središnjih problema suvremenog društva. Kako nastaju digitalne dezinformacije i kako se šire? Tko ih plasira u javni prostor i s kojom svrhom? Koja je uloga novinara/fact-checkera u borbi protiv dezinformacija? Do odgovora na ova i druga pitanja pokušat ćemo doći kroz raspravu s Tajanom Broz i Petrom Vidovim iz Faktografa, prvog hrvatskog medija specijaliziranog za fact-checking.
Kroz stručnu radionicu, urednici portala Faktograf.hr razjasnit će zainteresiranim nastavnicima i studentima pojam dezinformacije te prikazati alate i procese kojima se dezinformacije podvrgavaju provjeri, kao i metode kojima se točne informacije komuniciraju s javnošću.
Svoj dolazak možete najaviti doc. dr. sc. Ivanu Puzeku na ipuzek@unizd.hr

Pročitaj više
Sociološki forum
Komemoracija za profesora Vjerana Katunarića

Komemoracija za profesora Vjerana Katunarića

Komemoracija za  prof. dr. sc. Vjerana Katunarića održat će se u ponedjeljak, 13. studenog 2023. u u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2, 2. kat), s početkom u 16.00 sati.
O životu i radu prof. dr. sc. Vjerana Katunarića govorit će njegove kolegice i kolege te suradnice i suradnici s kojima je radio na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru te na kulturnoj sceni u Zadru.
Dodatna komemoracija će se održati u Zagrebu u ponedjeljak, 4. prosinca 2023., o čemu će detalji biti objavljeni naknadno.
 

Pročitaj više
Komemoracija za profesora Vjerana Katunarića
CEEPUS mobilnost

CEEPUS mobilnost

Od 30. listopada do 5. studenog izv. prof. dr. sc. Željka Tonković boravila je na Sveučilištu Masaryk u Brnu (Masaryk University). Mobilnost je ostvarena unutar CEEPUS mreže “Sociology for Societies – Understanding socio-cultural changes in contemporary society”. Za vrijeme boravka u Brnu, Željka Tonković je sudjelovala u izvedbi kolegija Globalization and its challenges čiji je nositelj prof. dr. sc. Csaba Szalo te je održala izlaganje u sklopu odjelnog seminara na temu kulturne potrošnje i društvenih nejednakosti. 
 

Pročitaj više
CEEPUS mobilnost
Sudjelovalovanje u akademskom programu

Sudjelovalovanje u akademskom programu

Studenti i studentice međunarodnog doktorskog studija Sociologija regionalnog i lokalnog razvoja, koji izvode Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru i Odsjek za komunikacijske znanosti Sveučilišta u Teramu, zajedno s izv. prof. dr. sc. Svenom Marcelićem i prof. dr. sc. Karin Doolan, sudjelovali su u akademskom programu "The Social Space of the Sea. Development, Environment and Culture in the Adriatic-Ionian Region" koji se uz podršku ERASMUS+ BIP programa financiranja održao u Teramu od 26.-31. listopada 2023.

Pročitaj više
Sudjelovalovanje u akademskom programu
Kick-off sastanak istraživačke mreže

Kick-off sastanak istraživačke mreže

Početkom ovog tjedna, 30.10.2023., se u Briselu održao kick-off sastanak istraživačke mreže „Rethinking the Blue Economy: Socio-Ecological Impacts and Opportunities“ (RethinkBlue) koja okuplja znanstvenike iz 31 države. Na sastanku je Upravni odbor mreže za predsjednika akcije izabrao doc.dr.sc. Dražena Cepića s Odjela za sociologiju, a za nositelja je Akcije izabrano Sveučilište u Zadru. 
Rethinkblue je jedna od 70 istraživačkih mreža (tzv. COST Akcija) koje se od 1.11.2023. započinju financirati kroz EU program financiranja znanosti i istraživanja „COST - European Cooperation in Science and Technology“ u okvirnom iznosu od 600,000 EUR za 4 godine. Mreža je odabrana za financiranje u kompetitivnom natječaju na kojem je stopa uspjeha bila 18%, pri čemu je doc.dr.sc. Dražen Cepić bio glavni predlagač projektnog prijedloga. 
Rethinkblue je jedina mreža na ovogodišnjem natječaju koja je selektirana za financiranje i koja ima nositelja iz Hrvatske. Također je prva ikad COST mreža kojoj će Sveučilište u Zadru biti noseća institucija.
 

Pročitaj više
Kick-off sastanak istraživačke mreže
Sudjelovanje na konferenciji

Sudjelovanje na konferenciji

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković održala je izlaganje pod naslovom „Taste Structures and Class Divisions in Contemporary Croatia“ na međunarodnoj konferenciji Exploration of Class, Distinction, and Habitus in Popular Culture of Eurasia koja se održala u Pragu od 26. do 28. listopada 2023.
Opširnije o konferenciji preko sljedeće poveznice.
 

Pročitaj više
Sudjelovanje na konferenciji
245678910Last

Content