Department of Sociology
Održana predavanja

Održana predavanja

Prof. dr. sc. Saša Božić održao je 9. svibnja predavanje "Being and Belonging in Transnational Social Spaces: The Role of (Social) Media", a doc. dr. sc. Krešimir Krolo održao predavanje ''Tastes, Values, and Algorithms: Understanding the Logical of Social Divisions in the Age of Platform Societies'' na međunarodnom poslijediplomskom tečaju Divided Societies: Myths and Media koji  se od 8.-15. svibnja održava u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

Tečaj se održava 23. put u IUC Dubrovnik, a redovito okuplja znanstvenike, profesore i doktorske studente iz Europske unije, zemalja jugoistočne Europe, SAD-a i Kanade. Od 2010. godine prof. dr. sc. Saša Božić je organizacijski direktor međunarodnog tečaja Divided Societies.

Pročitaj više
Održana predavanja
Prijava projekata

Prijava projekata

Izv.prof.dr.sc. Karin Doolan sudjelovala je ispred Odjela za sociologiju u prijavi dvaju projekata na međunarodnim pozivima za projektno financiranje. 
Projekt „The Cartography of the Political Novel in Europe“ prijavljen je na natječaj Horizon-CL2-2022-Heritage-01. Koordinator predloženog projekta je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a uz Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru na prijavi projekta sudjelovali su i Sveučilište u Cambridgeu, Sveučilište u Brightonu te Sveučilište Adama Mickiewiza u Poznanu. 
Projekt „Expanding the network of Inclusion, Diversity, Equity and Access (IDEA) practitioners in higher education through institutional capacity building“ prijavljen je na natječaj Erasmus + (KA2020-HED – Cooperation partnerships in higher education). Nositelj projekta je Erasmus Sveučilište u Rotterdamu, a uz Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru u prijavi su sudjelovali i Sveučilište u Ljubljani, University College Dublin te Sveučilište u Beogradu. 
 

Pročitaj više
Prijava projekata
Sudjelovanje na tematskoj raspravi

Sudjelovanje na tematskoj raspravi

U petak 29.4.2021. izv. prof. dr. sc. Valerija Barada i Jasna Račić, mag. soc. sudjelovale su na tematskoj raspravi “Ostvarivanje ravnopravnosti spolova – usklađivanje privatnog i poslovnog života” koju je u Osijeku organizirala Ženska udruga "IZVOR" u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.
Na raspravi su predstavljeni preliminarni rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene" s posebnim fokusom na kućanske poslove, brigu o djeci i plaćeni rad roditelja maloljetne djece.
 

Pročitaj više
Sudjelovanje na tematskoj raspravi
Ciklus Javne sociologije

Ciklus Javne sociologije

U četvrtak, 28. travnja 2022. s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u formi javne tribine i zajedničke diskusije, bit će predstavljeni nalazi i glavni teorijski argumenti nedavno objavljene knjige „The Political Economy of Digital Monopolies: Contradictions and Alternatives to Data Commodification“ autora: Paška Bilića, Tonija Pruga i Mislava Žitka.

Na tribini sudjeluju autori: dr. sc. Paško Bilić (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb), dr. sc. Toni Prug (Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet, Rijeka), dr. sc. Mislav Žitko (Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet, Zagreb).

Događanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija – Javna sociologija, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a raspravu moderira doc. dr. sc. Krešimir Krolo (Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru).

Pročitaj više
Ciklus Javne sociologije
Međunarodno predavanje – prof. dr. sc. Mikea Featherstonea

Međunarodno predavanje – prof. dr. sc. Mikea Featherstonea

Prof. dr. sc. Mike Featherstone (Goldsmiths, University of London, UK) održat će gostujuće predavanje pod nazivom The Body in Consumer Culture: Image, Transformation and Affect u okviru kolegija Tijelo i društvo na Odjelu za sociologiju u srijedu 27. travnja  s početkom u 11 sati putem zoom platforme.
Predavanje je dio obavezne nastave u kolegiju Tijelo i društvo na drugoj godini diplomskog studija te izborne nastave u okviru kolegija Kulturna teorija na trećoj godini preddiplomskog studija sociologije.
Predavanju mogu prisustvovati i drugi zainteresirani studenti/ce i nastavnici/e Sveučilišta u Zadru koji svoje sudjelovanje trebaju prijaviti organizatorici predavanja doc. dr. sc. Željki Zdravković na zzdravko@unizd.hr. Poveznica na zoom će biti dostupna nakon prijave.

 

Pročitaj više
Međunarodno predavanje – prof. dr. sc. Mikea Featherstonea
Sudjelovanje  na međunarodnoj konferenciji

Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji

Izv. prof. dr. sc. Valerija Barada i dr. sc. Marija Šarić su u razdoblju od 21. - 23. travnja 2022. sudjelovale na International Labour Process Conference: „Labour Mobility and Mobilization of Workers“ gdje su u suautorstvu održale izlaganje „Neither here nor there: experiences of discontinuity in women’s circular labour migrations“. 

Radi se o međunarodnoj konferenciji iz područja sociologije rada, industrijskih odnosa i radnog procesa. Tema konferencije ove godine usmjerena je na teorijsko razumijevanje radne mobilnosti, radnih migracija te mobilizaciju radnika/ca, kao i značenja koju migracije imaju za radni proces i pitanja rada općenito. Ove godine organizirana je po četrdeseti puta, i to na Sveučilištu u Padovi, Italija, te na daljinu.
Više o konferenciji možete pronaći na ILPC 2022ILPC 2022 1 poveznicama


 

Pročitaj više
Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji
Gostujuća profesorica na Odjelu za sociologiju - doc. dr. sc. Urška Fric

Gostujuća profesorica na Odjelu za sociologiju - doc. dr. sc. Urška Fric

Na Odjelu za sociologiju će od travnja do kraja lipnja 2022. godine gostovati doc. dr. sc. Urška Fric s Fakulteta za informacijske studije iz Novog Mesta, Slovenija. Tijekom svog studijskog boravka u Zadru, održat će nekoliko predavanja i radionica iz područja kvalitativne metodologije.

Kolegici Fric želimo produktivan i inspirativan boravak na našem Odjelu! 
Osobna stranica doc. dr. sc. Urške Fric
 

Pročitaj više
Gostujuća profesorica na Odjelu za sociologiju - doc. dr. sc. Urška Fric
First7891012141516Last

Content