Department of Sociology

Javno predavanje – Ženski pokreti i prava u Turskoj: Neoliberalni patrijarhat, obitelj i nacija

Javno predavanje – Ženski pokreti i prava u Turskoj: Neoliberalni patrijarhat, obitelj i nacija

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru i Hrvatsko sociološko društvo – podružnica Zadar organiziraju javno predavanje prof. dr. sc. Damle Isik (Odsjek za sociologiju, Sveučilište Regis, SAD) pod nazivom Dilemmas of Women's Movements and Rights in Turkey: Neoliberal Patriarchy, Family, and the Nation.

Predavanje će se održati u srijedu, 6. lipnja 2018. godine u 18,00 sati, učionica 121 (zgrada na rivi).

U predavanju prof. dr. sc. Isik će problematizirati pitanje ženskog pokreta i ženskih prava u suvremenoj Turskoj. Naime, jačanjem desnih nacionalističkih politika i populizma koje se događa uslijed otpora procesu globalizacije, potvrđena je osjetljivost i ranjivost ženskih prava, budući da se konzervativne grupe pokazuju uspješnima u konzistentnom promoviranju tradicionalnih vrijednosti i rodnih uloga. Ovaj trend re-nacionalizacije se može primijetiti u više zemalja, pa tako i u Turskoj. Iako su lokalni konteksti različiti, utjecaj na žene i njihova prava je u raznim zemljama sličan. Konzervativna retorika ojačava moć većinske nacionalne skupine uz istovremeno marginaliziranje i umanjivanje prava žena. U toj se retorici koristi religija, kultura, strah od gubitka identiteta i privilegija, te antagoniziranje naspram drugih etničkih ili identitetskih grupa. Navedena tema će se u predavanju obraditi kroz društveni položaj žena i ženskih prava u kontekstu Turske.a

Prof. dr. sc. Damla Isik ovo predavanje održava u sklopu gostovanja na Odjelu za sociologiju kao stipendistica Fulbright programa Vlade Sjedinjenih Američkih Država u ljetnom semestru ak. god. 2017./2018.

 

Content