Department of Sociology

Obrane doktorskih radova - 25. ožujka 2024.

U srijedu 27. ožujka 2024. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV., br. 2, II. kat), s početkom u 11.00 sati, Vanja DERGIĆ, mag. soc., javno brani doktorski rad pod naslovom Mladi, politika i supkultura u lokalnoj zajednici: primjer zagrebačke punk scene pred stručnim povjerenstvom u sastavu:  izv. prof. dr. sc. Sven Marcelić, izv. profe dr. sc. Valerija Barada i dr. sc. Rašeljka Krnić, viša znanstvena suradnica.

U srijedu 27. ožujka 2024. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV., br. 2, II. kat), s početkom u 14.00 sati, Blanka ČOP, mag. soc., javno brani doktorski rad pod naslovom Karijera žena u nestandardnim oblicima rada i zaposlenosti: iskustva samozaposlenih žena u Dalmaciji pred stručnim povjerenstvom u sastavu: doc. dr. sc. Željka Zdravković, prof. dr. sc. Jasminka Lažnjak i dr. sc. Mirjana Adamović, znanstvena savjetnica.
 

 

Doktorska radionica 16. i 17. ožujka 2020. - 28. veljače 2020.

Doktorska radionica Međunarodnog združenog doktorskog studija sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu održat će se 16. i 17. ožujka 2020. na Sveučilištu u Zadru. Program radionice može se pogledati ovdje.

 

Doktorska radionica - 25. rujna 2019.

Od 17. do 20. rujna 2019. godine održala se doktorska radionica na Međunarodnom združenom doktorskom studiju sociologije regionalnog i lokalnog razvoja na partnerskom Sveučilištu u Teramu, u Italiji. Na radionici su sudjelovali studenti i studentice iz Hrvatske i Italije, te kolege nastavnici iz Italije. Iz Zadra su na radionici predavali prof. dr. sc. Vjeran Katunarić, prof. dr. sc. Saša Božić, doc. dr. sc. Željka Zdravković i doc. dr. sc. Valerija Barada. Uz predavanja, u programu radionice je održana urbana šetnja Teramom tijekom koje se raspravljalo o povijesnom, urbanom i sociološkom razvoju toga grada. U petak, 20. rujna 2019. godine organizirano je studijsko putovanje u L'Aquilu gdje su se polaznici radionice u razgovoru s urbanim planerima i aktivistima upoznali s obnovom toga grada nakon potresa 2009. godine.

 

Doktorska radionica - 16. svibnja 2019.

Doktorska radionica Međunarodnog združenog doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu održat će se 21. i 22. svibnja 2019. na Sveučilištu u Zadru. Program radionice može se pogledati ovdje.

 

Postupak reakreditacije - 3. svibnja 2019.

Poslijediplomski sveučilišni studij vašeg visokog učilišta trenutačno prolazi postupak reakreditacije koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U tu svrhu ukoliko želite dostaviti svoj komentar članovima stručnog povjerenstva, primjedbe, sugestije, ili želite pohvaliti rad vašega visokog učilišta ili nekih pojedinaca, slobodno iznesite svoje argumentirano mišljenje putem povjerljive komunikacije https://www.azvo.hr/hr/komentari-phd

Agencija za znanost i visoko obrazovanje jamči anonimnost svim osobama koje napišu komentar (anonimna dostava poruka). Vaše će se poruke koristiti isključivo u internom radu stručnog povjerenstva te neće biti dostupne predstavnicima vašeg visokog učilišta. Ukoliko želite ugovoriti individualni razgovor s članovima stručnog povjerenstva tijekom posjeta, molimo da to ovdje i napišete. Agencija će u protokolu posjeta ostaviti 'vrijeme' za takve razgovore.

https://www.azvo.hr/hr/vrednovanja/vrednovanja-u-znanosti/reakreditacija-doktorskih-studijskih-programa

 

Doktorska radionica - 13. veljače 2019.

Od 18. do 19. veljače 2019. godine održat će se prva doktorska radionica za novu generaciju polaznika/ca na Međunarodnom združenom doktorskom studiju Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja. Na radionici će predavati prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović i prof. dr. sc. Vjeran Katunarić. Program radionice možete pogledati ovdje.

 

Doktorska radionica - 2. listopada 2018.

Od 10.-12. listopada u prostoriji za Poslijediplomske studije, Mihovila Pavlinovića 1 (drugi kat) održat će se doktorska radionica Združenog međunarodnog doktorskog studija sociologije regionalnog i lokalnog razvoja na kojoj će predavati profesor Rudi Klanjšek iz Sveučilišta u Mariboru te profesori Emilio Cocco i Nico Bortoletto iz partnerskog Sveučilišta u Teramu. Radionica je posvećena društvenim posljedicama ekonomskih nejednakosti, kvalitativnom terenskom radu itd. Radionica je otvorena za studente i studentice svih razina studija sociologije. Svi zainteresirani studenti i studentice trebaju se prijaviti za sudjelovanje u radionici do 9. listopada u 12 sati na sociologija@unizd.hr.

Program radionice možete pogledati ovdje.

 

21. međunarodni poslijediplomski tečaj "Divided Societies" - 15. svibnja 2018.

Od 6. do 13. 5. 2019. u Inter-univerzitetskom centru Dubrovnik održao se 21. međunarodni poslijediplomski tečaj "Divided Societies", ove godine s podnaslovom "Old and New Nationalisms". Organizacijski direktor tečaja od 2010. godine je prof. dr. sc. Saša Božić, a brojni profesori i profesorice kao i studenti i studentice Odjela za sociologiju tijekom godna predavali su i sudjelovali u radu ovog međunarodnog poslijediplomskog tečaja.

Na međunarodnom poslijediplomskom tečaju Divided Societies redovito sudjeluju i studenti/ce Međunarodnog združenog doktorskog studija sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu za koje se u sklopu tečaja organiziraju i posebne doktorske radionice. 

 

Doktorska radionica - 19. travnja 2018.

Doktorska radionica iz Kvalitativne metodologije u sklopu Međunarodnog združenog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu, održala se 13. travnja 2018. na Sveučilištu u Zadru.

 

Doktorska radionica - 19. travnja 2018.

Doktorska radionica iz iz Akademskog pisanja i Kvantitativne metodologije u sklopu Međunarodnog združenog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu, održat će se 26. i 27. travnja 2018. na Sveučilištu u Zadru.

 

Doktorska radionica - Migrant Integration Policies in Scandinavia - 27. rujna 2017.

Marko Valenta, Roberto Iacono i Joachim Vogt Isaksen s Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije, Trondheim, održat će doktorsku radionicu u sklopu Međunarodnog doktorskog studija sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Radionica će se održati 3. listopada u Dvorani za poslijediplomske studije, zgrada Rektorata Sveučilišta u Zadru, s početkom u 9 sati.

Plakat

 

Doktorska radionica - 24. ožujka 2017.

Doktorska radionica Međunarodnog združenog doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu, održala će se od 22. 3. - 24. 3. 2017. na Sveučilištu u TZadru. Program sesije može se pogledati ovdje.

 

Doktorska radionica - 20. svibnja 2016.

 
Doktorska radionica Međunarodnog združenog doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu, održat će se od 26.-28.5. 2016. na Sveučilištu u Teramu, Italija. Program sesije može se pogledati ovdje.
 

Međunarodni poslijediplomski tečaj Divided Societies XIX: Is Multiculturalism Dead? - 11. svibnja 2016.

Od 24. do 30. travnja 2016. na Interuniverzitetskom centru (IUC) u Dubrovniku održan je devetnaesti međunarodni poslijediplomski tečaj "Divided Societies". Ove su godine sudionici tečaja raspravljali o različitim aspektima multikulturalizma, a poseban gost predavač bio je jedan od najcitiranijih autora u tom području prof. Tariq Modood sa Sveučilišta u Bristolu koji je studentima i studenticama Međunarodnog združenog doktorskog studija sociologije regionalnog i lokalnog razvoja održao posebno predavanje. Tečaj je okupio 30 sudionika i sudionica iz brojnih europskih zemalja (Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Nizozemske, Italije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Albanije) te Japana, Kanade, Kolumbije i Sjedinjenih Američkih Država. Na poslijediplomskom tečaju sudjelovali su prof. dr. sc. Saša Božić i studenti Međunarodnog združenog doktorskog studija sociologije regionalnog i lokalnog razvoja. Studentica Jadranka Pelikan održala je prezentaciju na temu „Strategy of Culture Development in Zadar County - Challenges of Multiculturalism and Interculturalism“ te student Mislav Dević na temu „Forced Migration in ‘New’ and ‘Old’ Wars: Examples from Wrocław (Poland) and Zadar (Croatia)“. 

 

Obrana sinopsisa disertacije - 17. travnja 2016.

U utorak 19. travnja 2016. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zadru (M. Pavlinovića 1, II. kat, dvorana 2.3), s početkom u 15.00 sati, Ivana KESER, dipl. politologinja, javno brani sinopsis disertacije pod naslovomUpravljanje urbanim područjima: Studija slučaja Grada Zagreba pred stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Saša Božić, prof. dr. sc. Zdravko Petak i prof. dr. sc. Vjeran Katunarić.

 

Doktorska radionica - 23. prosinca 2015.

Doktorska radionica Međunarodnog združenog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu, održat će se od 13. - 14. siječnja 2016. na Sveučilištu u Zadru. Program sesije možete pogledati ovdje.

 

Gostujuće predavanje - Giolo Felea - 12. svibnja 2015.

Prof. dr. Giolo Fele, redoviti profesor sociologije kulturnih i komunikacijskih procesa na Sveučilištu u Trentu, u okviru svog predavačkog boravka na Odjelu za sociologiju Sveučlilišta u Zadru, održao je javnosti otvoreno predavanje na temu „Aesthetics, tasting, intersubjectivity: the case for a sociology of knowledge“. Riječ je sociološkom pogledu na aspekte profesije sve nazočnije na turističkom tržištu a povezane s problematikom kušanja (maslinova ulja, vina). Profesor Fele prezentirao je spoznaje koje je dobio na temu kvalitativnim istraživanjem u sjevernoj Italiji. Predavanje je održano 27. svibnja 2015. u dvorani poslijediplomskih studija (zgrada Rektorata, drugi kat), s početkom u 18h. 

 

Gostujuće predavanje - Christian Fuchs - 4. svibnja 2015.

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru i Hrvatsko sociološko društvo organizirali su predavanje pod nazivom “Culture and Economy in the Age of Social Media: Theorising Contemporary Society with Raymond Williams, Herbert Marcuse, and Dallas Smythe”  koje je održao Christian Fuchs, jedan od vodećih sociologa medija u Europi i svijetu u petak, 8.svibnja s početkom u 11 sati u predavaonici za poslijediplomske studije u zgradi Rektorata.

Više o predavanju možete pročitati ovdje.

 

Međunarodni poslijediplomski tečaj Divided Societies XVIII: 'The Clash of Civilisations' Today? - 13. travnja 2015.

Od 19. do 28. travnja 2015. u Interuniverzitetskom centru (IUC) u Dubrovniku održan je osamnaesti međunarodni poslijediplomski tečaj Divided Societies. Ove je godine posebna pažnja posvećena kulturnim sukobima i sve češćem ponovnom korištenju ideja Samuela Huntingtona o sukobu civilizacija. Tečaj je okupio 20 sudionika i sudionica iz različitih zemalja (od Austrije, Hrvatske i Irske do Kanade i Slovenije), uključujući studente/ice i predavače/ice.

 

SSASEA International Workshop - 6. travnja 2015.

Odjel za Sociologiju Sveučilišta u Zadru organizirao je radionicu u okviru međunarodne znanstvene mreže Social Science and the Sea pod nazivom SSASEA- SOCIAL SCIENCE AND THE SEA. THE FUTURE OF MARITIME RESEARCH.

Dvodnevna radionica održana je 17. i 18. travnja  s početkom u 9.30h u Dvorani za poslijediplomske studije (rektorat Sveučilišta u Zadru, Mihovila Pavlinovića 1).

Program radionice možete pronaći ovdje.

 

Doktorska radionica - 9. siječnja 2015.

Doktorska radionica Međunarodnog združenog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu, održat će se od 28-29. 1. 2015. Program sesije može se pogledati ovdje.
 

Gostujuće predavanje - Jo Show - 3. ožujka 2014.

Pitanje građanstva u novim državama Jugoistočne Europe čini temeljni okvir predavanja koje je održala prof.dr.sc. Jo Shaw 14. 3.2014. u 16h u Dvorani za poslijediplomske studije, zgrada Rektorata Sveučilišta u Zadru.

Prof.dr.sc. Shaw je govorila o odnosu između suprotstavljenih shvaćanja građanstva u kontekstu vladavine prava te teritorijalnih i identitetskih osnova građanstva. Njen pristup je nadogradnja pravničkim pristupima građanstvu u bivšoj Jugoslaviji time što razvija socio-pravni i kontekstualni pristup prema kojem su režimi građanstva u tim zemljama shvaćeni kao kompleksne ekologije.

 

Odjel za sociologiju imao je čast ugostiti u zimskom semestru akademske godine 2014./2015. profesoricu Jo Shaw sa Sveučilišta u Edinburghu. Profesorica Shaw je direktorica Instituta za napredne studije u humanističkim znanostima na Sveučilištu u Edinburghu, a za vrijeme svog posjeta Odjelu radit će i na svojoj novoj knjizi. Više o profesorici Shaw na: http://www.law.ed.ac.uk/people/joshaw

 

Doktorska radionica - 27. siječnja 2014.

Doktorska radionica Međunarodnog združenog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu, održat će se od 30-31. 1. 2014. Program sesije može se pogledati ovdje.

 

Doktorska radionica - 8. studenog 2013.

Doktorska radionica Međunarodnog združenog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu, održat će se od 14-16.11. 2013. Program sesije može se pogledati ovdje.

 

Doktorska radionica u Zadru, 14.05.2013. - 2. listopada 2013.

Prof.dr.sc. Erik Olin Wright sa Sveučilišta Wisconsin, Madison, održao je 14.05.2013. doktorsku radionicu sa studentima/icama sociologije Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Zagrebu na temu "What's wrong with capitalism".

 

Doktorska radionica u Zadru, 20.06.2013. - 2. listopada 2013.

Prof.dr.sc. Vjeran Katunarić održao je 20.06.2013. doktorsku radionicu na temu Teorija regionalnog i lokalnog razvoja i Kulture i razvoja.

 

Međunarodna ljetna škola Social Science and the Sea, 25.09.-2.10.2013. - 2. listopada 2013.

Nekoliko polaznika/ca doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja (sa Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu) sudjeluje u međunarodnoj ljetnoj školi Social Science and the Sea koja se održava na Sveučilištu u Zadru u periodu 25.09.-2.10.2013.

 

Doktorska radionica u Zadru, travanj 2013. - 26. rujna 2013.

Prva ovogodišnja radionica Međunarodnog združenog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu, održana je od 18-20.04. 2013. Program sesije može se pogledati ovdje.

 

Doktorska radionica u Teramu - 15. rujna 2012.

Prof. dr. sc. Vjeran Katunarić, Prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, Prof. dr. sc. Saša Božić, Doc. dr. sc. Karin Doolan i znanstveni novak Ivan Puzek sudjelovali su na doktorskoj radionici na Sveučilištu u Teramu 2.-6.10. 2012. U radionici su sudjelovali talijanski i hrvatski doktorski studenti i profesori Združenog doktorskog studija Sociologija lokalnog i regionalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu. Radionica je bila posvećena naprednim kvalitativnim i kvantitativnim metodama u društvenom istraživanju kao i novim društvenim oblicima lokalnog razvoja.

Program radionice možete pogledati ovdje.

 

Sesija Međunarodnog združenog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja - 2. travnja 2012.

Prva ovogodišnja sesija Međunarodnog združenog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu, počinje s radom u srijedu, 18. travnja 2012. Program sesije može se pogledati ovdje.

 

Natječaj - 2. veljače 2012.

Raspisan je Natječaj za upis 10 studenata na Združeni poslijediplomski sveučilišni studij Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru (Hrvatska) i Sveučilišta u Teramu (Italija) za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice znanosti iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstveno polje sociologije. Opširnije.

 

Druga sesija Međunarodnog doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja - 1. listopada 2011.

U razdoblju od 4.- 6. listopada 2011., u Teramu (Italija), održat će se druga sesija međunarodnog doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja, koji zajednički organiziraju Sveučilište u Zadru i Teramu. Više o programu sesije može se doznati ovdje.


 

Obavijest - 25. kolovoza 2011.

U okviru Združenog doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja dana 2. rujna 2011. godine od 10.00-14.00 sati u dvorani pds, zgrada Rektorata (2. kat), prof. dr. sc. Ognjen Čaldarović održat će predavanje pod nazivom "Prostor i vrijeme u suvremenoj sociologiji".


 

Svečano otvaranje Združenog doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja - 20. travnja 2011.

U srijedu, 27. travnja 2011. god., u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru službeno je otvoren Združeni doktorski studij Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja, što ga Sveučilište u Zadru organizira u suradnji sa Sveučilištem u Teramu (Italija). Opširnije. Program prve radionice. Plakat.