Obavijest - 20. svibnja 2019

Doc. dr. sc. Adrijana Vidić konzultacije će 21. svibnja 2019. držati od 11:00 do 12:30.

 

 
European Heritage Young Professionals Forum - 18. svibnja 2019

European Heritage Young Professionals Forum organizira UNESCO, a teme Frouma su vezane uz očuvanje materijalne i nematerijalne baštine u europskom kontekstu. Predviđeno je sudjelovanje studenata Sveučilišta u Zadru u dvije aktivnosti, od kojih će se jedna održati u Arsenalu, u utorak, 21. svibnja 2019. godine od 15:45 do 16:30, a druga će se održati u petak, 24. svibnja 2019. godine od 9:00 do 13:00. Više informacija ovdje i ovdje.

 

 
Obavijest - 16. svibnja 2019

Program možete pogledati ovdje.

 

 
Obavijest - 14. svibnja 2019

 

 
Obavijest - 13. svibnja 2019

Studentska evaluacija nastave održane u ljetnom semestru tekuće akademske godine provest će se od 20. svibnja do 9. lipnja 2019.

 

 
Obavijest - 13. svibnja 2019

 

 
Obavijest - 11. svibnja 2019

Zbog odlaska na službeni put, doc. dr. sc. Adrijana Vidić neće održati konzultacije 14. svibnja 2019. u redovitom terminu. 

 

 
Obavijest - 9. svibnja 2019

Povodom 220. obljetnice rođenja A. S. Puškina, ruska vladina organizacija «Rossotrudničestvo» provodi međunarodno pjesničko natjecanje «АЙ ДА ПУШКИН!». Treba naučiti napamet i izrecitirati jednu Puškinovu pjesmu ili odlomak i snimiti recital na video. Snimku staviti na svoju stranicu u FB, Instragramu ili Youtube-u uz oznaku: #ЧитаемПушкинавХорватии, #Пушкин220 ili #АйДаПушкин. Nakon toga treba poslati snimku na sajt «Rossotrudničestva»: croatia@rs.gov.ru Rok za prijavu je 20. svibnja ove godine. Najbolji recitali bit će nagrađeni i poslani u Moskvu za montažu međunarodnog videa. Za sva dodatna pitanja i pomoć može se obratiti prof. E. Ćuto.

 

 
Obavijest - 30. travnja 2019

Zbog sudjelovanja na znanstvenom skupu, doc. dr. sc. Adrijana Vidić neće održavati nastavu 2. i 3. svibnja. Nadoknada nastave održat će se prema dogovoru.

 

 
Obavijest - 24. travnja 2019

 

 
Obavijest - 23. travnja 2019

U srijedu, 24. travnja u HNK Zadar s početkom u 20:00 prikazuje se ljubavna melodrama Konstelacije nagrađivanog britanskog autora Nicka Paynea, u koprodukciji Teatra Exit i Osječkog kulturnog ljeta  u režiji Aide Bukvić. Predstava preispituje varijacije ljubavnog odnosa i mogućnosti njegova razvoja u paralelnom svemiru na temelju ni više ni manje nego kvantne fizike. Posebna ponuda za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru jest ulaznica po cijeni od 30,00 kn (cijena iznosi 60,00 u slobodnoj prodaji). Ulaznice se mogu rezervirati na rezervirati na blagajna@hnk-zadar.hr.

 

 
Obavijest - 10. travnja 2019

Odjel za rusistiku na sjednici održanoj 10. travnja 2019. donio je sljedeću odluku:

RASPISUJE SE NATJEČAJ ZA SUFINANCIRANJE STUDENTSKIH PROJEKATA ZA AKAD. GOD. 2018./2019.

Natječaj je otvoren od 15. travnja 2019. do 5. svibnja 2019.

Pravo sudjelovanja na Natječaju imaju svi studenti Odjela za rusistiku, pojedinačno ili u timovima.

Za prijavu na Natječaj potrebno je priložiti prijavu te u tajništvo Odjela predati popunjen Obrazac SP1 i svu prateću dokumentaciju definiranu u Obrascu. Potrebnu dokumentaciju valja predati u tajništvo Odjela u zapečaćenoj omotnici formata A4. Navedena omotnica mora imati naznaku „Za Natječaj Odjela za rusistiku“. Na istoj omotnici ne smije biti vidljivo bilo koje identifikacijsko obilježje (ime članova, naziv projekta ili slično).

Ukupan iznos predviđen za sufinanciranje studentskih projekata iznosi 4000,00 kn. Oni koji ostvare pravo na potporu obvezuju se istaknuti Odjel za rusistiku Sveučilišta u Zadru kao (jednog od) organizatora projekta.

 

 
Obavijest - 10. travnja 2019

Predavanje iz kolegija Sintaksa će 10. travnja 2019. započeti u 18:40 zbog neodgodive obaveze predmetne nastavnice.

 

 
Obavijest - 9. travnja 2019

Obavještavaju se studenti 3. godine koji nisu pisali prvi kolokvij iz kolegija Frazeologija ruskoga jezika u redovitom terminu da moraju pristupiti pisanju kolokvija do kraja travnja u dodatnim terminima: 15. 4. u 15:30 (254), 26. 4. u 11:30 (254) ili 29. 4. u 15:30 (254). Studenti koji zbog opravdanih razloga ne mogu pristupiti kolokviju u navedenim terminima moraju se javiti profesorici radi dogovora o terminu pisanja kolokvija.

 

 
Obavijest - 9. travnja 2019

Zbog službenog puta, doc. dr. sc. Adrijana Vidić neće održati konzultacije 16. travnja 2019. u redovitom terminu. 

 

 
Obavijest - 9. travnja 2019

Zbog službene odsutnosti, Antonia Pintarić, mag. philol. russ.  neće održati konzultacije u četvrtak, 11. travnja 2019.

 

 
Festival znanosti 2019. - 9. travnja 2019

Studentice Odjela za rusistiku, Marijana Perić, Ivana Bilandžija i Ana Ščetarić, pod mentorstvom Andree Knežević, mag. educ. philol. russ., sudjelovale su na ovogodišnjem Festivalu znanosti. U suradnji sa studentima i nastavnicima ostalih filoloških studija Sveučilišta u Zadru (Odjel za anglistiku, Odjel za francuske i frankofonske studije, Odjel za talijanistiku, Odjel za germanistiku te Odjel za hispanistiku i iberske studije) osmislile su i održale radionice pod nazivom Wir знаем boje in plusieurs lingue extranjeras! u dvije zadarske škole, OŠ Petra Preradovića i gimnaziji Vladimira Nazora. 

 

 
Obavijest - 8. travnja 2019

Književna udruga Ludens u utorak, 9. travnja u 18:30 u Studentskom klubu Božo Lerotić organizira studentsko predavanje o liku i djelu Maksima Gorkog koje će biti popraćeno igranim filmom "Tabor uhodit v nebo" Emila Lotenaua nastalim prema istoimenoj noveli.

 

 
Obavijest - 6. travnja 2019

Andrea Knežević, mag. educ. philol. russ. iznimno će umjesto u redovitom terminu konzultacije održati u ponedjeljak, 8. travnja od 10:00 do 12:00.

 

 
Obavijest - 5. travnja 2019

U četvrtak, 4. travnja održan je treći pripremni sat za pisanje Međunarodnog ruskog testa TruD. Studenti su se upoznali s tekstom autora Pavla Basinskog koji priprema diktat 2019. godine. Kako je ostalo nešto više od tjedan dana do održavanja same akcije, pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na završnom pripremnom satu sljedećeg četvrtka, 11. travnja, da se još malo poTruDimo.

 

 
Obavijest - 4. travnja 2019

U ponedjeljak, 15. travnja 2019. u HNK Zadar bit će izvedena pretpremijera predstave „Lice“, redatelja Zorana Mužića. Pretpremijera  je rezervirana za studente Sveučilišta u Zadru, a nakon predstave organiziran je okrugli stol na temu režije i nastanka kazališne predstave na kojem će, uz studente, sudjelovati redatelj Zoran Mužić i glumci predstave „Lice“. Moderator razgovora bit će doc. dr. sc. Ana Gospić Županović s Odjela za kroatistiku.

Sveučilište je za studente kupilo 200 ulaznica. 120 ulaznica je podijeljeno studentima na kolegijima povezanima s temom kazališta na Odjelu za kroatistiku, Odjelu za germanistiku, Odjelu za rusistiku i Odjelu za talijanistiku. Ostalih 80 ulaznica namijenjeno je svim zainteresiranim studentima, bez obzira na studij. Zainteresirani studenti besplatnu ulaznicu mogu rezervirati slanjem svojeg imena, prezimena i naziva studija, uz rečenicu da žele rezervirati ulaznicu za predstavu „Lice“, na e-adresu mborina@unizd.hr. I za ovu predstavu, na blagajni HNK Zadar, studenti i djelatnici Sveučilišta u Zadru ulaznicu mogu kupiti po povlaštenoj cijeni.

Više o predstavi ovdje.

 
Obavijest - 1. travnja 2019

 

 
Obavijest - 29. ožujka 2019

U četvrtak, 28. ožujka, održan je drugi u nizu pripremni sat za sudionike Međunarodne ruske obrazovne manifestacije "Тотальный диктант" ("TruD"). Sadašnje, a i neke bivše studentice rusistike marljivo su se pripremale za dosta zahtjevan test. 
Pozivamo sve koji još nisu iskušali svoje znanje ruskog jezika i kulture da nam se pridruže sljedeći tjedan!

 

 
Obavijest - 27. ožujka 2019

Termine ispita u izvanrednom ispitnom roku možete pogledati ovdje.

 

 
Obavijest - 27. ožujka 2019

 

 
Obavijest - 26. ožujka 2019

Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati Vas da prisustvujete panelu „Koja znanja za budućnost treba Zadar?“ povodom svečanog otvorenja Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Zadru, od 11:00 do 12:00. Na panelu povodom svečanog otvorenja Sajma govorit će prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, Joso Nekić, prof., pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije te  Predstavnik/ica HT d.d. i robotica Pepper

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja u Zadru u trajanju od 11:00 do 17:00, posjetitelji će moći pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na studij i stipendiju u Hrvatskoj i inozemstvu što Sajam čini jedinstvenim događajem takve vrste u Europi. Na Sajmu će se pružati informacije o više od 14.000 dostupnih stipendija od čega je čak 13.400 državnih i STEM stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja, zatim o stipendijama i programima studija Sveučilišta u Zadru, Rijeci i Dubrovniku, veleučilišta, kao i stipendijama za studij ili programe razmjene u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Americi i drugim državama koje će predstaviti više od 20 izlagača na Sajmu. Kako je ove godine Sveučilište u Zadru domaćin, Sajam je jedinstvena prilika da srednjoškolci iz Zadra i okolice posjete prostor Sveučilišta te da ga kroz smotru programa studija i Odjela Sveučilišta bolje upoznaju i osjete djelić sveučilišne atmosfere.

Nakon svečanog otvorenja uslijedit će svečanost dodjele ugovora o stipendijama Grada Zadra, suorganizatora i glavnog partnera Sajma, dobitnicima stipendija od 12:00 do 12:45. Iz programa Sajma izdvajamo i zanimljivu panel diskusiju na temu „Važnost tehnologije u obrazovanju i na tržištu rada“ od 13:15 do 14:00 na kojemu će govoriti humanoidna robotica Pepper, uspješni zadarski poduzetnik Marko Mišulić, kreator aplikacije Rentlio, te profesori sa Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Jurica Bosna i doc. dr. sc. Ante Panjkota. Nakon panela nizom prezentacija predstavit će se Odjeli, studijski programi i stipendije Sveučilišta u Zadru. Detaljan popratni program Sajma možete pogledati ovdje.

 

 
Obavijest - 26. ožujka 2019

Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Grada Požege organizira u Zadru izložbu karikatura povodom Međunarodnog dana prvotravanjskih šala.
Izložba ruskih karikatura bit će postavljena u Gradskoj knjižnici, a otvaranje će biti u ponedjeljak, 1. travnja, u 17:00. Na otvaranju će govoriti autor karikatura Oleg Perčinić.

 

 
Obavijest - 22. ožujka 2019

U četvrtak, 21. ožujka 2019. održan je prvi u nizu pripremni sat za sudjelovanje u Međunarodnoj ruskoj obrazovnoj akciji "Totalni diktat" ("TruD"). Led je probijen. Tko se želi priključiti našoj "moćnoj gomilici" - dobrodošao je! Sljedeći pripremni sat će se održati 28. ožujka 2019. u učionici 007. 

 

 
Obavijest - 19. ožujka 2019

Nastava iz izbornog kolegija Ruski u učionici 2 počinje 5. travnja u učionici 232. 

 

 
Obavijest - 18. ožujka 2019

Doc. dr. sc. Maja Pandžić neće održavati nastavu u periodu od 13. do 22. ožujka 2019.

 

 
Obavijest - 13. ožujka 2019

 

 
Obavijest - 12. ožujka 2019

Nastava iz kolegija Kriminalistički žanr u ruskoj književnosti neće se održati 13. ožujka 2019. 

 

 

 
Obavijest - 12. ožujka 2019

Otkazuje se nastava iz kolegija Visoki realizam u četvrtak, 14. ožujka. Nadoknada će se održati prema dogovoru.

 

 

 
Obavijest - 11. ožujka 2019

Izv. prof. dr. sc. Natalia Kaloh Vid (Sveučilište u Mariboru) održat će predavanja na temu prijevoda djela Mihaila Bulgakova s ruskog na engleski jezik u srijedu (13. 3. 2019) od 16:00 do 18:00 u prostoriji 240, te na temu apokaliptičnih motiva i simbolike u stvaralaštvu Mihaila Bulgakova u četvrtak (14. 3. 2019) od 12:00 do 14:00 u prostoriji 241. 

 

 
Obavijest - 11. ožujka 2019

Zbog odlaska na službeni put, doc. dr. sc. Adrijana Vidić konzultacije će umjesto 19. ožujka u redovitom terminu održati 21. ožujka od 16:00 do 17:00.

 

 
Obavijest - 8. ožujka 2019

Pozivaju se studenti 3., 4. i 5. godine da se prijave za sudjelovanje u ruskoj Međunarodnoj obrazovnoj akciji ТОТАЛЬНЫЙ ДИКТАНТ u sklopu koje će se u Zadru 13. travnja 2019. (subota) u 13:00 u učionici 241 pisati test za strance TruD. Prijaviti se može kod koordinatorice akcije u Zadru, dr. sc. Eugenije Ćuto, koja će voditi pripremne sate.

 

 

 
Obavijest - 6. ožujka 2019

Nastava iz kolegija Visoki realizam će se zbog radova 7. ožujka 2019. umjesto u prostoriji 232 održati u Svečanoj dvorani. 

 

 
Obavijest - 6. ožujka 2019

Povodom Četvrtog internacionalnog festivala književnosti Bookstan, koji će se održati od 3. do 6. srpnja 2019. godine, izdavačka kuća Buybook dodjeljuje dvadeset stipendija za edukativno-kritičku radionicu. Tema ovogodišnje radionice je „Književna kolumna“, a vrijeme održavanja je od 30. lipnja do 6. srpnja. Više informacija ovdje

 
Obavijest - 26. veljače 2019

Studenti koji su upisali izborni kolegij Ruski u učionici 2 bit će naknadno obaviješteni o početku nastave putem mrežnih stranica Odjela za rusistiku.

 

 
Obavijest - 26. veljače 2019

Termine ispita u apsolventskom ispitnom roku možete pogledati ovdje.

 

 
Obavijest - 25. veljače 2019

U četvrtak, 28. veljače u 20:00 pogledajte predstavu "Snajper" autora Damira Karakaša, u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar te u režiji Vinka Radovčića. Igraju: Dominik Karakašić, Irena Tereza Prpić, Deni Sanković i Dragan Veselić.

Predstava je premijerno izvedena na 24. Zadarskom kazališnom ljetu 2018. uz odlične reakcije publike i medija.

Posebna ponuda za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadr: cijena ulaznice 20,00 kn (40,00 kn u slobodnoj prodaji). Ulaznice možete rezervirati na blagajna@hnk-zadar.hr.

 

 
Obavijest - 21. veljače 2019

Sveučilište u Zadru raspisuje Natječaj za financiranje mobilnosti studenata u svrhu studijskog boravka kojeg je moguće ostvariti u ljetnom semestru ak. god. 2019./2020. u sklopu programa Erasmus+ (projekta broj: KA103 2019). Cjelokupni tekst Natječaja u kojem je objašnjen postupak prijave kao i kriteriji odabira kandidata možete pronaći ovdjeRok za prijavu je odmah, a najkasnije 22. ožujka 2019. godine.

Također, 27. i 28. veljače 2019. održat će se Erasmus+ Info dani na Sveučilištu u Zadru. Prvi Info dan održat će se u srijedu, 27. veljače u 12:00 u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu dok će se drugi Info dan održati 28. veljače u dvorani 143 na Starom kampusu (zgrada na rivi).

 
Obavijest - 20. veljače 2019

Raspored predavanja u ljetnom semestru akademske godine 2018./2019. na Odjelu za rusistiku možete preuzeti ovdje. 

 

 
Obavijest - 18. veljače 2019

Rok za podnošenje molbi za parcijalu je 5. ožujka 2019. 

 

 
Natječaj za najboljeg studenta/icu Odjela za rusistiku za akademsku godinu 2017./2018. - 17. veljače 2019

Odjel za rusistiku raspisuje Natječaj za najboljeg studenta/icu za postignuća u akademskoj godini 2017./2018. Temeljem pristiglih prijava na natječaj, Odjel će predložiti jednog kandidata ili kandidatkinju za Nagradu rektorice. Prijaviti se mogu studenti/ice treće godine preddiplomskog studija i studenti/ice diplomskih studija. Prijave se zaprimaju do 28. veljače 2019. u tajništvu Odjela.

Uz prijavu prilažu se (u dva primjerka):

- životopis,

- ovjereni prijepis ocjena ili dopunska isprava o studiju prethodne razine studija za studente prve godine diplomskih studija,

- potvrda da se student/ica nalazi u 30% najuspješnijih studenata na godini studija,

- ostalu dokumentaciju koja potvrđuje angažman studenta u relevantnim aktivnostima.

Popis kriterija za vrednovanje akademske uspješnosti studenata možete pronaći OVDJE.

 

 
Obavijest - 14. veljače 2019

Više o stipendijama za ljetnu školu ruskog jezika u Petrozavodsku ovdje.

 

 
Obavijest - 10. veljače 2019

Ovdje i ovdje možete pronaći više informacija o ljetnim školama u Iževsku.

 

 
Obavijest - 10. veljače 2019

Doc. dr. sc. Sandra Hadžihalilović bit će službeno odsutna do 22. veljače 2019.

 

 
Obavijest - 9. veljače 2019

Izv. prof. dr. sc. Marina Radčenko će sljedeći tjedan održavati konzultacije u srijedu, 13. veljače od 10:00 do 11:30.

 

 
Obavijest - 8. veljače 2019

Odgađa se prvi termin završnog ispita iz ruskog jezika i književnosti za srijedu, 13. veljače 2019. u 9:00.

 

 
Obavijest - 6. veljače 2019

Rok za prijavu za besplatno studiranje u Rusiji u akademskoj godini 2019./2020. produžen je do 20. veljače 2019.

 

 
Obavijest - 5. veljače 2019

Doc. dr. sc. Adrijana Vidić konzultacije će umjesto u utorak, 12. veljače održati u srijedu, 13. veljače od 10:00 do 11:30.

 

 
Obavijest - 26. siječnja 2019

U srijedu, 30. siječnja u HNK Zadar u 20:00 gostuje Kazalište KNAP i Gradsko kazalište “Zorin dom” Karlovac s humoreskom “Dobri čovjek Bažulek“ autora Nina Škrabe i u režiji Georgija Para. U predstavi igraju: Mladen Vasary, Gulio Settimo, Nino Pavleković, Ana-Marija Percaić i Iva Šimić. Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune. Jednog dana se nenadano nađe u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije - izgubi posao, stan i ženu te krene u tragikomičnu, kerempuhovsku potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine.

Ulaznice su u prodaji od petka, 25. siječnja na blagajni HNK Zadar. Radno vrijeme blagajne: radnim danom 11:00 – 13:00 i 18:00 – 20:00, subotom 11:00 – 13:00. Cijena ulaznice za studente, profesore i djelatnike iznosi 30,00 kuna. Molimo Vas da rezervirane ulaznice (blagajna@hnk-zadar.hr) preuzmete najkasnije do utorka, 29. siječnja do 13:00 na blagajni HNK Zadar.

 

 
Obavijest - 24. siječnja 2019

Izv. prof. dr. sc. Marina Radčenko sljedeći će tjedan održati konzultacije u utorak, 29. siječnja od 10:00 do 12:00.

 

 
Obavijest - 23. siječnja 2019

Ovdje možete pronaći informacije o međunarodnoj ljetnoj školi "Russkij jazyk i kul'tura" u Samari namijenjenoj studentima rusistike.

 

 
Obavijest - 21. siječnja 2019

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz projekt „Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU“ kontinuirano radi na informiranju i educiranju studentske populacije o aspektima korištenja fondova Europske unije te upoznavanju studenata s uspješnim EU projektima u njihovim lokalnim sredinama.

Projekt „Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU“ obuhvaća suradnju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), institucija u sustavu upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova i regionalnih koordinatora (regionalnih razvojnih agencija).

Kroz različite aktivnosti te predavanja i radionice studenti će upoznati sustav fondova EU te dobiti priliku raditi na pripremi projektnog prijedloga. Uz navedeno, studentske udruge i neformalne grupe studenata koje će u okviru ovog poziva biti odabrane za sudjelovanje u Projektu, imat će mogućnost sudjelovati u brojnim informativnim događanjima o fondovima EU, raditi na pripremi promotivnih materijala o fondovima EU i kreiranju sadržaja za društvene mreže te se upoznati s projektima na lokalnoj i regionalnoj razini kao i s radom regionalnih razvojnih agencija.

Sudjelovanje u projektu je besplatno, a zainteresirane studentske udruge i neformalne grupe studenata sve informacije o načinu prijave za sudjelovanje u projektu mogu pronaći ovdje.

Prijave traju do 8. veljače 2019. godine.

 

 
Obavijest - 21. siječnja 2019

Zbog odlaska na službeni put, doc. dr. sc. Adrijana Vidić neće održati konzultacije 22. siječnja 2019. 

 

 
Obavijest - 16. siječnja 2019

U srijedu, 23. siječnja 2019., pogledajte predstavu HNK Zadar „Tarzan“ višestruko nagrađivanog  slovenskog pisca i dramatičara Roka Vilčnika u režiji Matjaža Latina. Premijerno je izvedena u prosincu 2018. godine u HNK Zadar uz odlične reakcije publike i medija.

Ljubavni trokut u dalekoj džungli otvara brojna pitanja iz materijalističkog svijeta u kojem danas živimo. Kada se u igru umiješa rafinirana i kozmopolitska hijena Mike, igra tek započinje… Na prvi pogled, sitni nesporazumi i nesuglasice, malo ljubomore i zasićenosti, ali uglavnom vrlo neudobni uvjeti za život u džungli! Što se događa Tarzanu i Jane nakon što su pobijedili sve prepreke na putu svoje ljubavi?

Posebna ponuda za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru: cijena ulaznice iznosi 20,00 kuna (40,00 kuna u slobodnoj prodaji). Molimo Vas da rezervirane ulaznice preuzmete na blagajni HNK Zadar do ponedjeljka 21. siječnja od 11:00 do 13:00 ili od 18:00 do 20:00 jer se iza tog termina vraćaju u prodaju. Kontakt za rezervacije: blagajna@hnk-zadar.hr.

 

 

 
Obavijest - 16. siječnja 2019

U četvrtak, 17. siječnja 2019. godine, u 14:00 dr. sc. Marija Bilić održat će predavanje pod naslovom "Trendovi u prevoditeljskoj industriji - tehnologije i očekivanja"u sklopu Lingvističke sride Odjela za lingvistiku. Predavanje će se održati u dvorani za poslijediplomske studije u rektoratu Sveučilišta u Zadru (ulica Mihovila Pavlinovića 1, 23000 Zadar).

 

 
Obavijest - 15. siječnja 2019

Međunarodna konferencija mladih slavista "Slavica Iuvenum" održat će se 26. i 27. ožujka 2019. u Ostravi. Više informacija ovdje.

 

 
Obavijest - 14. siječnja 2019

U srijedu, 16. siječnja 2019. u HNK Zadar s početkom u 20:00 pogledajte predstavu "Za umrijet od smijeha" nastalu u koprodukciji Teatra Rugantino i kazališta Planet Art, prema tekstu nagrađivanog američkog dramatičara i glumca Christophera Duranga. Režiju potpisuje Mario Kovač, adaptaciju teksta Marko Torjanac, a u predstavi igraju Gordana Gadžić i Marko Trojanac.

Posebna ponuda za studente i djelatnike Sveučilišta u Zadru: cijena ulaznice iznosi 30,00 kuna (50,00 kuna u slobodnoj prodaji).

Molimo Vas da rezervirane ulaznice (blagajna@hnk-zadar.hrpreuzmete na blagajni HNK Zadar do srijede, 16. siječnja od 11:00 do 13:00 jer se iza tog termina vraćaju u prodaju. 

 

 

 

 
Obavijest - 14. siječnja 2019

Otvoren je Natječaj za financiranje odlazne mobilnosti studenata koju je moguće ostvariti u zimskom i ljetnom semestru akademske godine 2019./2020. u sklopu Programa Erasmus+ ključna aktivnost 1 (KA107 Projekt 2018-1-HR01-KA107-047254) u partnerskim zemljama Crnoj Gori, Indiji, Japanu, Maroku, Ruskoj Federaciji i Srbiji. Rok za prijavu je 15. ožujka 2019. godine. Objavljeni Natječaj možete pronaći ovdje.

Natječaji za dolazne Erasmus+ mobilnosti studenata iz partnerskih zemalja bit će otvoren 15. veljače 2019. godine u suradnji s parterskim institucijama.

 

 
Obavijest - 10. siječnja 2019

Tradicionalni doček Nove godine održat će se u nedjelju, 13. siječnja 2019. u Studentskom klubu "Božo Lerotić" s početkom u 19:00. Više informacija ovdje.

 

 

 
Obavijest - 10. siječnja 2019

Doc. dr. sc. Dmitrij Poljakov (Rossijskij gosudarstvennyj gumanitarnyj universitet) održat će predavanja na ruskom jeziku u petak, 11. siječnja 2019. od 14:00 do 15:30 (tema Abbreviacija), te od 16:00 do 17:30 (tema Internet jazyk) u prostoriji 240.

 

 
Obavijest - 7. siječnja 2019

Termine ispita u zimskom ispitnom roku možete pogledati ovdje

 

 
Obavijest - 7. siječnja 2019

Završni ispiti na Odjelu za rusistiku održat će se u petak, 8. veljače 2019. u 11:00 (dvorana 232) i u petak, 22. veljače 2019. u 11:00 (dvorana 232). Mole se svi studenti koji imaju namjeru izaći na završni, da se OBAVEZNO jave u tajništvo Odjela nakon što polože sve ispite zbog provjere ocjena u ISVU sustavu.

 

 
Obavijest - 23. prosinca 2018

Odjel za rusistiku želi Vam svako dobro povodom božićnih i novogodišnjih praznika!

 

 

 
Obavijest - 14. prosinca 2018

U ponedjeljak, 17. prosinca s početkom u 20:00 pogledaje glazbenu komediju "Famozna" Glumačke družine Histrion, nastala po tekstu Petera Quiltera te u režiji Krešimira Dolenčića s Anjom Šovagović Despot u naslovnoj ulozi. Komedija se temelji na istinitoj priči o astronomskom uspjehu najgore operne pjevačice na svijetu.

"Famozna" je premijerno izvedena 2005. godine u Birmingham Repertory Theatre, a radnja joj je smještena New York 40-ih godina. Bizarna je to priča o sopranistici Florence Foster Jenkins, čiji je glazbeni talent bio obrnuto proporcionalan njezinoj želji za pjevanjem. Publici je bila izvor zabave, a mnoge slavne osobe bile su njezini obožavatelji. Uspoređivala se s poznatim sopranima, a kritičare je opisivala kao "profesionalno ljubomorne". Svjesna kritika, ponosno je izjavila: „Ljudi mogu reći da ne znam pjevati, ali nitko ne može reći da nisam pjevala". Florence Foster Jenkins se nije pretvarala da zna pjevati, ona je bila uvjerena u to i time je bila primjer svima onima koji sanjaju, a nemaju dovoljno hrabrosti svoje snove ostvariti. U dobi od 76 godina Florence Jenkins napokon se ispunio životni san, te je 25. listopada 1944. nastupila u njujorškom Carnegie Hallu. Ulaznice za njezin koncert bile su rasprodane tjednima prije, a dvije tisuće ljudi ostale su pred vratima. Mjesec dana nakon koncerta pjevačica je preminula. Ova je priča 2016. ovjekovječena i na filmskom platnu u režiji Stephena Frearsa, a glavnu je ulogu tumačila Meryl Streep.

U Dolenčićovoj predstavi Florence interpretira Anja Šovagović Despot uz živu klavirsku pratnju mladog pijanista Fabijana Komljenovića. U ostalim su ulogama Zoran Gogić, Ivana Lazar, Vanja Matujec i Marija Sekelez. Predstava se igra u prijevodu Petre Mrduljaš Doležal, kostimografkinja je Tea Bašić, a scenografkinja Irena Kraljić.

Za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru cijena ulaznica iznosi 30,00 kuna. U slobodnoj prodaji cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna. Molim Vas da rezervirane ulaznice (blagajna@hnk-zadar.hr) preuzmete najkasnije do ponedjeljka, 17. prosinca na blagajni HNK Zadar od 11:00 do 13:00.

 

 
Obavijest - 14. prosinca 2018

Za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru cijena ulaznice za koncert iznosi 50,00 kuna. U slobodnoj prodaji cijena ulaznice iznosi 70,00 kuna. Molim Vas da rezervirane ulaznice (blagajna@hnk-zadar.hr)  preuzmete najkasnije do utorka, 18. prosinca na blagajni HNK Zadar od 11:00 do 13:00.

 

 
Obavijest - 14. prosinca 2018

Profesorica Antonia Pintarić će konzultacije umjesto u četvrtak, 20. prosinca, održati u ponedjeljak, 17. prosinca, od 11:00 do 13:00.

 

 

 
Obavijest - 13. prosinca 2018

Više informacija ovdje.

 

 
Obavijest - 13. prosinca 2018

Izv. prof. dr. sc. Marina Radčenko zbog bolesti neće održati nastavu 14. i 17. prosinca 2018. 

 

 
Obavijest - 13. prosinca 2018

Književna udruga Ludens u subotu, 15. prosinca 2018. organizira razgovor s književnikom Veliborom Čolićem. Više informacija ovdje

 

 
Obavijest - 12. prosinca 2018

Mole se studenti koji su pohađali kolegije Konverzacijske vježbe 1 i 2 da dođu u Slavističku čitaonicu u ponedjeljak, 17. prosinca, u 18:00 radi dogovora oko ispita.

 

 
Obavijest - 12. prosinca 2018

Otkazuje se sastanak vezan uz dogovor oko kolegija Konverzacijske vježbe 1 i 2 planiran za 12. prosinca 2018. Termin novog sastanka bit će objavljen naknadno. 

 

 

 
Obavijest - 10. prosinca 2018

U utorak, 11. prosinca u 20:00 pogledajte predstavu HNK Zadar Dugo putovanje u noć, obiteljsku dramu američkog autora Eugene O’Neilla u režiji Dražena Ferenčine. Predstava je uvrštena na 33. Gavelline večeri (srijeda, 12. prosinca) među 12 ponajboljih kazališnih ostvarenja te je u konkurenciji za nagradu.

U predstavi igraju Davor Jureško (James Tyrone), Jasna Ančić (Mary Cavan Tyrone, njegova žena), Alen Liverić (James Tyrone ml, njihov stariji sin), Ivan Vukelić (Edmund Tyrone, njihov mlađi sin) i Žana Bumber (Cathleen, služavka). Scenografiju je izradila Ljerka Hribar, kostimografiju Marija Šarić-Ban, glazbu potpisuje Nebojša Lakić, za oblikovanje svjetla zadužen je Branislav Zafranović, a inspicijent je Mimi Zadarski. Predstava je premijerno izvedena u prosincu 2017. uz odlične reakcije publike i medija.

Dugo putovanje u noć (Long Day’s Journey into Night, 1941) smatra se pravim O’Neillovim remek-djelom, što potvrđuje i Pulitzerova nagrada za dramu koju je primio 1957. godine. Za ulogu u ovom filmu Katherine Hepburn je 1963. godine bila nominirana za Oscara. Autorova je želja bila da ovo djelo bude objavljeno tek nakon njegove smrti. Komad je iskren prikaz autorove mladosti, provedene u sjeni majčine ovisnosti te očevog i bratovog alkoholizma. Istovremeno, ovo je djelo svjedočanstvo duboke ljubavi i suosjećanja koji vežu članove obitelji, podastirući bolan i dirljiv portret četvero ljudi koji ne mogu živjeti jedni s drugima, a ni jedni bez drugih. Ova predstava je peta režija renomiranog redatelja Dražena Ferečine u HNK Zadar.

Cijena ulaznice za djelatnike i studente Sveučilišta u Zadru je 20,00 kn (u slobodnoj prodaji 40,00 kn). Rezervirane ulaznice (blagajna@hnk-zadar.hr) treba preuzeti na blagajni HNK do utorka, 11. prosinca od 11:00 do 13:00.

 

 
Obavijest - 10. prosinca 2018

 

 
Obavijest - 10. prosinca 2018

 

 

 
Obavijest - 10. prosinca 2018

Svi studenti sudionici promocije magistara koji su imali boravak na stranom visokom učilištu, bili studentski predstavnici, bili na funkcijama u određenim studentskim udrugama, u studentskom časopisu i sl. mogu se javiti osobno ili e-mailom do petka, 14. prosinca u tajništvo Odjela za rusistiku ukoliko žele da im ti podaci budu u diplomi supplement. 
Potrebno je priložiti dokaze o sudjelovanjima (preslike diploma, zahvalnica i sl.).
Sudionici promocije: Valentina Troskot i Zoran Kalapać

 

 
Obavijest - 7. prosinca 2018

Počele su prijave za besplatno studiranje u Rusiji u akademskoj godini 2019./2020. Više informacija ovdje

 

 

 
Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava i 70. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima - 6. prosinca 2018

 

 
Obavijest - 5. prosinca 2018

U organizaciji Književne udruge Ludens u petak, 7. prosinca 2018. u Studentskom klubu Božo Lerotić održat će se predstavljanje knjige Proleće se na put sprema i razgovor s njezinim autorom, Bojanom Krivokapićem

 

 

 
Obavijest - 5. prosinca 2018

 

 
Obavijest - 5. prosinca 2018

Profesorica Antonia Pintarić neće držati konzultacije 6. prosinca u redovitom terminu zbog odlaska na službeni put. Studenti se nastavnici mogu obratiti putem emaila.

 

 

 
Obavijest - 4. prosinca 2018

Odjel za kroatistiku i Odjel za rusistiku Sveučilišta u Zadru organiziraju Međunarodni znanstveni skup Zadarski filološki dani 8. Skup  će se održati od 8. do 9. studenoga 2019. godine. Više informacija ovdje, a prijavni obrazac možete preuzeti ovdje.

 

 
Obavijest - 3. prosinca 2018

Doc. dr. sc. Adrijana Vidić neće održati konzultacije 4. prosinca 2018. zbog odlaska na službeni put.

 

 
Obavijest - 29. studenog 2018

U utorak, 4. prosinca 2018. s početkom u 20:00 u HNK Zadar će se održati pretpremijera predstave Tarzan. Cijena ulaznice za studente i djelatnike Sveučilišta u Zadru iznosi 30,00 kuna. Molimo vas da do ponedjeljka, 3. prosinca 2018. preuzmete rezervirane ulaznice (email: blagajna@hnk-zadar.hr) na blagajni HNK Zadar (11:00-13:00, 18:00-20:00). 

 

 

 
Obavijest - 28. studenog 2018

Termine ispita u apsolventskom ispitnom roku možete pogledati ovdje

 
Obavijest - 22. studenog 2018

Fond „Jedinstvo uz pomoć znanja“ objavljuje natječaj za potporu „Stjecanje iskustva“ u sklopu programa „Povezivanje znanstvenika“, koji će biti otvoren do petka, 01. veljače 2019. godine. Program nudi potpore mladim ili iskusnijim znanstvenicima i stručnjacima, bilo iz domovine ili dijaspore, za posjete vrsnim institucijama u inozemstvu ili za posjete Republici Hrvatskoj s ciljem unaprjeđenja znanosti i tehnologije u Hrvatskoj. Program podupire pokretljivost znanstvenika i stručnjaka kako bi se stvorile nove vrijednosti za hrvatsku znanost, tehnologiju i gospodarstvo. Više informacija ovdje.

 

 
Obavijest - 21. studenog 2018

Sveučilište civilnoga zrakoplovstva iz Sankt-Peterburga svake godine objavljuje zbornik sjećanja na Drugi svjetski rat te poziva i naše studente da se pridruže tekstovima dužine do pet kartica na navedenu temu. Ako imate neku obiteljsku uspomenu koja svjedoči o Drugom svjetskom ratu, ne dopustite da se zaboravi. Natječaj je otvoren do 1. ožujka 2019., a zainteresirani se mogu javiti profesorici Rafaeli Božić.

 

 

 
Obavijest - 20. studenog 2018

Antonia Pintarić neće držati konzultacije 22. studenog u redovitom terminu zbog odlaska na službeni put. Studenti se nastavnici mogu obratiti putem emaila.

 

 

 
Obavijest - 15. studenog 2018

Doc. dr. sc. Sandra Hadžihalilović bit će službeno odsutna od 15. do 30. studenoga 2018.

 

 

 
Obavijest - 13. studenog 2018

 

 
Obavijest - 9. studenog 2018

КРООДО «Центр «Инициатива» приглашает студентов, изучающих русский язык, принять участие в новом конкурсе и получить возможность приехать в город Петрозаводск на программу полного языкового погружения в школе “Enjoy Russian” в марте 2019 года. 

Школа бесплатно предоставит победителю: 

- Приглашение для визы и полное информационное сопровождение до и после приезда; 

- Участие в разнообразных культурных мероприятиях в Петрозаводске и Карелии, включая экскурсию по городу, поездку на остров Кижи (наследие ЮНЕСКО), празднование Масленицы, прогулку на лыжах, поход в русскую баню, посещение музыкального театра и урок традиционных ремесел; 

- Групповой курс русского языка (20 уроков*45 минут с профессиональным преподавателем) в школе Enjoy Russian. 

Победитель будет вести блог и снимать видеоролик о своих приключениях в России, поэтому участники конкурса должны прислать собственное видео о путешествиях, фотографию и короткое описание (на английском языке). 

Подробная информация о конкурсе на сайте.

 

 
Obavijest - 8. studenog 2018

Sveučilište u Zadru svojim studentima i djelatnicima daruje ulaznice za kulturna događanja u gradu Zadru i okolici.

Na dnu mrežne stranice Sveučilišta u Zadru potražite poveznicu pod „Izdvojeno“ naziva Kulturna događanja – ulaznice. Klikom na poveznicu doći ćete na stranicu na kojoj možete vidjeti popis događanja za koja se daruju ulaznice. Svoju besplatnu ulaznicu možete rezervirati slanjem poruke na e-adresu ulaznice@unizd.hr do roka napisanog pored svakoga navedenog događanja. Poruka treba sadržavati ime i prezime djelatnika ili studenta i naziv događanja za koji se ulaznica rezervira. Broj ulaznica je ograničen i napisan pored događanja. Ulaznice se dodjeljuju prema redu slanja/primanja rezervacija do podjele svih ulaznica.

 

 
Obavijest - 8. studenog 2018

Književna udruga Ludens obilježava rođendan F. M. Dostojevskog u petak, 16. studenoga 2018. u Studentskom klubu Božo Lerotić s početkom u 19:00. Više informacija ovdje

 

 

 
Obavijest - 8. studenog 2018

Nastava iz kolegija Ruski u učionici počinje u ponedjeljak, 19. studenog u učionici 232 prema sljedećem rasporedu. Prva grupa studenata započinje s nastavom u 14:00, a druga grupa u 15:00. Mole se studenti da se jave predmetnoj nastavnici na mail u slučaju kolizija, nejasnoća ili izostanka s popisa.

 

 
Obavijest - 7. studenog 2018

 

 
Obavijest - 6. studenog 2018

 

 
Obavijest - 5. studenog 2018

 

U utorak, 6. studenog s početkom u 20 :00 pogledajte predstavu HNK u Šibeniku, LJEPOTICA IZ LEENANEA irskog pisca Martina McDonagha u režiji Dražena Ferenčine. Igraju: Biserka Ipša, Franka Klarić, Bojan Brajči i Jakov Bilić. Predstava je u dramskoj pretplati i u slobodnoj prodaji. Ulaznice po cijeni od 60,00 kuna su u prodaji na blagajni HNK Zadar od 2. studenoga (radnim danom: 11:00 – 13:00, 18:00 – 20:00, subotom: 11:00 – 13:00). Cijena ulaznice za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru: 30,00 kuna

 

U petak, 9. studenoga u maloj dvorani HNK Zadar ne propustite koncert SARA & JAPPA pod nazivom „JAZZ WINTER WONDERLAND“. Otac i kći, Željko Brodarić Jappa (akustična gitara i vokal) i Sara Brodarić (vokal) zadarskoj publici priredit će jedinstvenu glazbenu večer izvodeći poznate jazz standarde i evergreen melodije iz 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, koje su popularizirali pjevači kao što su Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Frank Sinatra, Peggy Lee, Sarah Vaughan i mnogi drugi izvođači tog žanra. Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar po cijeni od 40,00 kuna. Cijena ulaznice za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru: 30,00 kuna. Molimo Vas da rervirane ulazice preuzmete na blagajni HNK Zadar do 7. studenoga zbog ograničenog broja sjedala.

 

 

U četvrtak, 15. studenoga u 20:00 slijedi predstava Bobe Jelčića GOVORI GLASNIJE u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh. Cijena ulaznice za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru: 30,00 kuna

 

 

U subotu, 17. studenoga održat će se deseta po redu NOĆ KAZALIŠTA. Na programu je izložba kazališnih plakata HNK Zadar u povodu 100. obljetnice rođenja Ante Brkana (Galerija umjetnina NMZ), a u 20:00 hit komedija HNK Zadar, BALON Mate Matišića u režiji Zorana Mužica. Cijena ulaznice za predstavu iznosi 10,00 kuna. Ulaznice su u prodaji od 12. studenog na blagajni HNK Zadar.

 

U ponedjeljak, 26. studenoga pogledajte hit komediju Kazališta Moruzgva i Gradskog kazališta - Scena „Gorica“ OTPISANE autora Renata Baretića u režiji Nikole Zavišića. Igraju: Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudnički. Ulaznice po cijeni od 60,00 kuna u prodaji su od srijede, 21. studenoga. Cijena ulaznice za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru: 30,00 kuna

 
 
Obavijest - 4. studenog 2018

 

 
Natječaj za financiranje odlazne mobilnosti studenata u okviru programa Erasmus+ KA107 - 4. studenog 2018

Otvoren je Natječaj za financiranje odlazne mobilnosti studenata u okviru programa Erasmus+ ključna aktivnost 1 (KA107 – mobilnost s partnerskim zemljama) u okviru Erasmus+ projekta 2018-1-HR01-KA107-047254 za studijski boravak koji je moguće ostvariti u Bosni i Hercegovini, Japanu, Maroku, Crnoj Gori, Ruskoj Federaciji, Indiji i Srbiji. Više informacija možete pronaći u tekstu Natječaja dostupnom na poveznici.

 

 

 
Obavijest - 2. studenog 2018

Termine ispita u izvanrednom ispitnom roku možete pogledati ovdje

 

 
Obavijest - 2. studenog 2018

Nastava na kolegijima Konverzacijske vježbe 1 i 2 počinje 5. studenoga i provodit će se do kraja studenog svakodnevno u kabinetu prof. Božić. Studenti koji nisu došli na dogovor u srijedu, 31. listopada trebaju se što hitnije javiti prof. Božić na mail adresu rbozic@inbox.ru radi konačne organizacije grupa i termina za nastavu. 

 

 

 
Obavijest - 30. listopada 2018

Izvještaj s Metodičkog seminara za rusiste koji se održao 25. i 26. listopada na Odjelu za rusistiku možete pročitati u glasilu ruske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj "Letopis'". 

 

 
Obavijest - 26. listopada 2018

U tijeku je godišnje certificiranje (provjera usklađenosti) autentikacijske i autorizacijske infrastrukture Sveučilišta u Zadru (AAI elektroničkog identiteta). Na ovoj adresi možete provjeriti status vašeg AAI korisničkog računa. Provjerite datum u polju Datum isteka temeljne povezanosti (hrEduPersonExpireDate). Ukoliko vam je datum istekao, a i dalje imate studentska prava, korisnički račun možete produžiti u studentskoj referadi ili kod odjelne tajnice. Rok za ažuriranje je 3. prosinac 2018. Svi korisnički računi kojima je prošao datum povezanosti s ustanovom, biti će izbrisani 5. prosinca 2018. godine. Sva pitanja vezana uz AAI korisnički račun možete postaviti na aai@unizd.hr

 

 
Obavijest - 26. listopada 2018

Nastava iz kolegija Sintaksa složene rečenice počinje u srijedu, 31. 10. prema rasporedu (od 18:00 do 20:00, učionica 241).

 

 
Obavijest - 26. listopada 2018

Dogovor za nastavu iz kolegija Konverzacijske vježbe 1 i Konverzacijske vježbe 2 održat će se u srijedu, 31. 10. u 15:00 u kabinetu 251.

 

 
Obavijest - 24. listopada 2018

 

U utorak, 30. listopada 2018., u HNK Zadar s početkom u 20:00 odigrat će se predstava „Govori glasnije“ Bobe Jelčića u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh. Igraju Nikša Butijer, Jadranka Đokić, Vilim Matula, Nina Erak-Svrtan, Petra Svrtan Damir Poljičak i Marko Makovičić.

 

Bobo Jelčić je zavidnu kazališnu karijeru izgradio autorskim projektima u suradnji s Natašom Rajković. Niz komornih priča s nesvakidašnjim naslovima – Usporavanja i Nesigurna priča u Teatru &TD, Grad u gradu, S druge strane i Izlog u ZKM-u, kao i specifična Radionica za šetanje, pričanje i razmišljanje na Dubrovačkim ljetnim igrama, samo su dio njihove karijere. Za Bobu Jelčića karakterističan je osobit način rada s glumcima koji zajedničkim radom na razvijanju postavljenih tema, postaju i suautori njegovih predstava. Novi projekt vrlo oštro kritizira društvo u kojem ništa ne funkcionira i progovara o ljudima koji kroz bezbroj praznih riječi skrivaju vlastitu nemoć i probleme. Ovaj sarkastičan tekst „baca nam u lice“ probleme pokraj kojih šutke prolazimo, a zbog kojih bismo trebali vrištati. 

 

Priča prati jednu ženu iz BiH koja dolazi u zagrebačku obitelj tražeći pomoć, a koja sa sobom donosi svu težinu rata. Njezin dolazak dodatno zakomplicira već komplicirane odnose. Dramska se napetost crpi iz atmosfere post-ratno/pred-ratnog stanja u kojem se kao društvo stalno nalazimo. Takav pristup dovodi do žestoke egzistencijalne krize, a to onda postaje rasadnik za niz iskonstruiranih problema, za mržnju, nacionalizam, ksenofobiju i slično.

 

Cijena ulaznice za studente i djelatnike Sveučilišta u Zadru iznosi 30,00 kuna (u slobodnoj prodaji cijena ulaznice iznosi 60,00 kn). Rezervirajte svoju ulaznicu putem e-maila: blagajna @hnk-zadar.hr. Ulaznice se mogu kupiti u četvrtak, 25. listopada ili najkasnije u petak, 26. listopada na blagajni HNK Zadar (11:00 – 13:00 i 18:00 – 20:00).

 

 

 

 

 

 
Obavijest - 24. listopada 2018

U utorak, 30. listopada 2018., Adrijana Vidić neće održati konzultacije zbog službene odsutnosti. 

 

 
Obavijest - 22. listopada 2018

Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija u školskoj odnosno akademskoj 2018./2019. godini. Tekst Natječaja kao i obrasci za prijavu nalaze se ovdje.

 

 
Obavijest - 15. listopada 2018

U četvrtak, 18. listopada s početkom u 20 sati  HNK Zadar otvara nova kazališnu sezonu s hit predstavom HNK Split, „OL' SMO ZA JEDAN DAN“ splitskog autora Marka Uvodića, u režiji Trpimira Jurkića.  Nakon brojnih uprizorenja (kazališnih, televizijskih i radijskih) Uvodićevih tekstova čija je literarna ostavština neiscrpno inspirirala mnoge, splitski je teatar u godini  2017.  kada se spaja 140. obljetnica rođenja i 70. godišnjica smrti Marka Uvodića odlučio još jednom posegnuti za njegovim tekstovima, za duhom i mentalitetom jednog svijeta kojeg više nema. Uvodićevi likovi nisu ni fini ni šarmantni; brbljavi susjedi, „kultura virkanja“ u tuđe kuće, opća melankolija i provokacije žive još i danas u dalmatinskim sredinama.Tuga i nesreća isprepliću se sa smijehom, ruganjima i „kontreštavanjem“ na mediteranski topao način.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar po cijeni od 60,00  kn i 50,00 kn. Cijena ulaznice za studente i djelatnike Sveučilišta u Zadru iznosi 30,00 kuna. Ulaznice možete rezervirati putem maila na blagajna@hnk-zadar.hr. 

 

 
Obavijest - 15. listopada 2018

Program možete preuzeti ovdje.

 

 
Obavijest - 15. listopada 2018

Mole se studenti 1. godine preddiplomskog studija da dođu u ponedjeljak, 22. listopada, u 15:00 u dvoranu 232 na dogovor o održavanju nastave s predmetnom nastavnicom.

 

 

 
Obavijest - 4. listopada 2018

Rok za predaju molbe za parcijalu na Odjelu za rusistiku u zimskom semestru akad. god. 2018./2019. je 19. listopada 2018.

Molbe se predaju u tajništvo Odjela uz priloženu kopiju indeksa.

Molbe predane nakon navedenog datuma neće se zaprimiti.

 

 
Obavijest - 3. listopada 2018

Grad Zadar i ZADRA NOVA-e Vas pozivaju na međunarodno IT događanje „My Smart City“ koje, osim hacathona, obuhvaća konferenciju i takozvane codelab radionice. Događanje „My Smart City“ omogućeno je u okviru projekta CODE kojim je opremljena i Code Hub dvorana u Studentskom domu. Događanje će se održati u prostorijama Kazališta lutaka, od 11. do 13. listopada. U tijeku su prijave na radionice putem adrese do 8. listopada. Više o svemu možete pronaći na mrežnoj stranici Grada Zadra.

 

 
Obavijest - 2. listopada 2018

Ove akademske godine s radom započinje program Student-mentor. Studenti od 2. godine preddiplomskog studija nadalje mogu biti mentori brucošima rusistike i pomoći im u prilagodbi na Sveučilište, Odjel i grad Zadar. 
Za svoje volontiranje dobit ćete potvrdu Studentskog zbora i potvrdu Odjela, te će Vam volontiranje biti evidentirano u Diplomi supplement kao dodatak. 
Ako želite postati mentor, pozivamo vas da ispunite Google obrazac s osobnim podacima. U slučaju dodatnih pitanja možete se javiti Matei Fumić, voditeljici Student-mentor programa Odjela za rusistiku na e-mail.

 

 
Obavijest - 30. rujna 2018

Nastava iz kolegija Prevođenje umjetničkog teksta počinje u srijedu, 3. listopada 2018.

 

 
Obavijest - 26. rujna 2018

Ispit iz kolegija Ruska književnost 1. pol. 20. stoljeća održat će se u ponedjeljak, 1. listopada u 9:00. Ispit iz kolegija Suvremena ruska književnost održat će se u ponedjeljak, 1. listopada u 12:00. 

 

 
Obavijest - 25. rujna 2018

Dodatni jesenski ispitni rok iz kolegija čija je nositeljica Adrijana Vidić održat će se u utorak, 2. listopada 2018. s početkom u 10:00. Mole se kandidati koji namjeravaju izaći na ovaj ispitni rok da se jave predmetnoj nastavnici zbog rasporeda izlaska na ispite.

 

 
Obavijest - 25. rujna 2018

Dodatni ispitni rok kod izv. prof. dr. sc. Marine Radčenko održat će se 1. listopada 2018. u 10:00. 

 

 
Obavijest - 24. rujna 2018

Ispiti iz kolegija Uvod u lingvistiku i Morfologija 2 održat će se 25. 9. 2018. u 11:00. 

 

 
Obavijest - 21. rujna 2018

Ispit iz kolegija Osnove fonetike i fonologije ruskoga jezika i Morfologija 1 održat će se 24. 9. 2018. u 11:00.

 

 
Obavijest - 21. rujna 2018

Više informacija za dvopredmetne studente o upisu u akademsku godinu 2018./2019. i upisu obveznih i izbornih kolegija preko Studomata možete pronaći ovdje.

 
Obavijest - 11. rujna 2018

Drage studentice, dragi studenti!

Od listopada do početka prosinca 2018. naš će Odsjek, kao i prošle godine, posjetiti studenti s Državnog lingvističkog sveučilišta N. A. Dobroljubov iz Nižnjeg Novgoroda kako bi odradili svoji metodičku praksu, a vama pomogli da svoj ruski jezik dovedete na veću razinu.

Kao i prošle godine, i ove godine pozivamo studente i studentice koji su im voljni biti domaćini na određeno vrijeme da se jave profesoricama Božić i Hadžihalilović kako bismo dalje organizirali njihov dolazak i boravak u Zadru na obostrano zadovoljstvo.

Studenata je šest i oni dolaze redom u sljedećim terminima:

  1. U listopadu – jedna studentica na tjedan dana, jedna studentica na 2 do 3 tjedna;
  2. Od 29. listopada do 23. studenog – dvoje studenata;
  3. Od 29. listopada do 7. prosinca – dvije studentice.

Molimo zainteresirane da nam se jave sa svojim terminima i danima u koje su spremni primiti naše goste i iskoristiti priliku za komunikaciju s izvornim govornicima. Napominjem da se možete prijaviti na onoliko dana na koliko ste spremni biti domaćini.

U nadi da ćemo ih uspjeti sve smjestiti srdačno vas pozdravljamo i zahvaljujemo na susretljivosti!

Profesorice Božić i Hadžihalilović

 

 
Obavijesti o upisima - 6. rujna 2018

Obavijest o upisima u akademsku godinu 2018./2019. vezano uz ECTS bodove ovdje. Model subvencioniranja studija ili participiranja u troškovima studija studenata koji upisuju apsolventski status u akademskoj godini 2018./2019. ovdje

 

 

 
Obavijest - 5. rujna 2018

U Zadru će se od 7. do 9. rujna održavati festival "Put svile". Uz druge sudionike, sudjeluje i Veleposlanstvo Ruske Federacije u Hrvatskoj i Rossotrudničestvo. Ruski dio programa nudi:

7. rujna u 20:00 na Forumu - nastup zborova, sudjeluje i ruski zbor "Kalinka",
8. rujna od 10:00 do 12:00 u palači Cedulin - radionica oslikavanja matrjoški i radionica učenja ruskog za djecu i početnike.

Pozivaju se svi studenti da dođu na radionice i pomognu organizatorima i voditeljima. Više o festivalu ovdje.

 

 
Obavijest - 10. srpnja 2018

Završni ispit na Odsjeku za ruski jezik i književnost održat će se:

-  u petak, 14. rujna 2018. u 10:00 

- u petak, 28. rujna 2018. u 10:00

Mole se svi studenti koji imaju namjeru izaći na završni, da se OBAVEZNO jave u tajništvo Odjela nakon što polože sve ispite zbog provjere ocjena u ISVU sustavu.

 

 
Obavijest - 10. srpnja 2018

Termine ispita u jesenskom ispitnom roku možete pogledati ovdje.

 

 

 
Obavijest - 6. srpnja 2018

U rujnu 2918. u Muskvi i Uljanosvku će se održati program "Literaturnaja Rossija" za studente, mlade istraživače i prevoditelje do 35 godina. Prijave se primaju do 17. 7. 2018. se primaju na croatia@rs.gov.ru.

 

 

 
Obavijest - 11. lipnja 2018

 

 
Obavijest - 30. svibnja 2018

 

 
Obavijest - 30. svibnja 2018

Predavanje iz kolegija Starija ruska književnost će se 7. lipnja 2018. održati od 12:00 do 14:00 u sali za sastanke 254.

 

 
Obavijest - 30. svibnja 2018

Zainteresirani se trebaju najkasnije do 25. lipnja 2018. javiti profesorici Ireni Mikulaco na imikulaco@unipu.hr. 

 

 
Obavijest - 28. svibnja 2018

Izv. prof. dr. sc. Marina Radčenko moli studente da joj se u vezi rezultata drugoga kolokvija iz kolegija Frazeologija ruskoga jezika obrate elektroničkom poštom ili osobno u vrijeme konzultacija i nastave.

 

 
Obavijest - 28. svibnja 2018

Mole se studenti/ice sudionici promocije magistara koji su imali boravak na stranom visokom učilištu, bili studentski predstavnici, bili na funkcijama u određenim studentskim udrugama, u studentskom časopisu i sl., da se jave u tajništvo Odjela do 1. lipnja 2018. radi ubacivanja tih podataka u diplomu supplement.

 

 
Obavijest - 23. svibnja 2018

 

 
Sistematski pregled - 21. svibnja 2018

Prvih 16 studenata ruskog jezika i književnosti na popisu trebaju doći na sistematski pregled u školsku ambulantu Smiljevac 2. 7. 2018. od 14:00 do 19:00, a ostalih 16 studenata 3. 7. 2018. od 14:00 do 19:00. Ambulanta se nalazi u osnovnoj školi Smiljevac, a studenti sa sobom trebaju donijeti indeks, kemijsku olovku i nalaze liječnika specijalista ukoliko se liječe od neke bolesti.

 

 
Obavijest - 19. svibnja 2018

 

 
Obavijest - 16. svibnja 2018

Otvoren je natječaj za istraživač