DR. NIKŠA ETEROVIĆ

Nikša Eterović, doc. dr. art, rođen 1955., diplomirao je kazališnu režiju i radiofoniju na ADU u Zagrebu te filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru. U Berlinu je realizirao svoje ideje o multinacionalnom i višejezičnom kazalištu osnivanjem Wind Spiel Theatera 1989. godine i teNTheatera 2002.
Režirao je 130 kazališnih projekata u Hrvatskoj i na području bivše Jugoslavije, u Njemačkoj, Finskoj i Irskoj.
Osnovao je 1995. godine internacionalnu instituciju za scenska zvanja tzv. theakademie u Berlinu koju je vodio kao umjetnički voditelj i direktor sve do travnja 2012. Za theakademie osmislio je kurikulum, radio kao docent za glumu, režiju, kazališnu pedagogiju i kao mentor za studentske redateljske projekte.
Djelatnost Nikše Eterovića proteže se na područja režije i scenske kreacije, prevencije, resocijalizacije i terapije, inovacije u kreativnom poduzetništvu i na odgojno obrazovanje. Njegov rad je interdisciplinaran i interkulturalan. Središnja tema je kreativnost, njeno oslobađanje, poticanje i njegovanje.
Zbog svog raznolikog i inovativnog rada uvršten je u knjigu Who is Who in der BRD.
Autor je novih metoda rada za poticanje kreativnosti i razvoj cjelovite ličnosti npr. H.T.– Organically Creative Method, A.P.– pharmacy poetry, NACQ: Necklace of Answers Created with Questions?, Der rote Rahmen/Crveni Okvir. Njegove inovativne metode objedinjene su 2015. godine pod zajedničkim nazivom YellowFish Method.
U Zadru je zaposlen na Odjelu za psihologiju na Sveučilištu od studijske godine 2015./2016., a predmeti koje predaje studentima su: Iz raskoraka u korak ljekovitom snagom poezije, Poezija i trauma, Ekspresivne scenske metode, Performans u svakodnevnici i Kazalište i terapija.
Od dolaska u Zadar objavio je knjige „Oštrica dijagonale“, „Iz raskoraka u korak ljekovitom snagom poezije“, „Koliko je stvarna stvarnost?“, „Poetika rane“, te članak „Quo Vadis? – NACQ, the Odyssey of Knowledge“ u Open Journal for Psychological Research.