Odjel za povijest umjetnosti

Ana Šitina Žepina

 

Nastavnik: doc. dr. sc. Ana Šitina Žepina
Zvanje: docentica
Telefon (Fax): 023 200 541 (023 200 603)
E-mail: asitina@unizd.hr
Bibliografija:

Academia.edu

CroRIS

Google Scholar

Izvodi kolegije:

Umjetnost baroka II.

Konzultacije: ... (porodiljni dopust)


Biografija

Rođena 1989. godine u Požegi. Godine 2008. maturirala je u Općoj Gimnaziji Požega te upisala studij Povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zadru. Godine 2013. diplomirala je na Odjelu za povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zadru s temom Zadarski renesansni iluminirani rukopisi u likovnom i stilskom kontekstu pod mentorstvom doc. dr. sc. Larisa Borića. Nakon završetka studija dodijeljena joj je nagrada Odjela za povijest umjetnosti u Zadru Ivo Petricioli za najbolju studenticu u akademskoj godini 2012/2013., a u lipnju 2014. bila je dobitnica nagrade Društva povjesničara umjetnosti Radovan Ivančević za najbolji diplomski rad obranjen na Odsjeku za povijest umjetnosti četiriju hrvatskih Sveučilišta. Mjesec dana bila je uključena u stručno osposobljavanje za zvanje kustosa u Kabinetu Grafike pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu gdje je radila do lipnja 2014. kada je, prekinuvši stručno osposobljavanje, započela raditi na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

Poslijediplomski studij Humanističkih znanosti Sveučilišta u Zadru upisala je 2015. godine pod mentorstvom doc. dr. sc. Larisa Borića i komentorstvom prof. dr. sc. Nine Kudiš. Doktorsku disertaciju pod naslovom Slikarstvo 16. i 17. stoljeća u Šibenskoj biskupiji obranila je u srpnju 2020. godine. U travnju 2023. godine izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje docentice na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru. U znanstvenom i istraživačkom radu, kroz primjenu različitih metodoloških pristupa, usmjerena je na fenomene umjetnosti ranog novog vijeka, posebice teme vezane uz slikarstvo, naručitelje i kontekste nastanka pojedinih slikarskih djela. Članica je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) i Istraživačke grupe za 18. stoljeće (IGOS). Sudjelovala je na četverogodišnjem znanstvenom projektu HRZZ-a “ET TIBI DABO: naručitelji i donatori umjetnina u Istri, Hrvatskom primorju i sjevernoj Dalmaciji od 1300. do 1800.”, pod vodstvom prof. dr. sc. Nine Kudiš. Trenutno je suradnica na dvogodišnjem institucionalnom projektu Sveučilišta u Zadru: ArtAdria – Likovni i arhitektonski fenomeni istočne obale Jadrana od antike do ranog novog vijeka, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Ivana Jospovića.

Kao asistentica u nastavi Odjela za povijest umjetnosti u Zadru održavala je seminare iz temeljnih kolegija Umjetnost romanike, Umjetnost gotike, Hrvatska umjetnost romanike i gotike, Umjetnost renesanse I., Umjetnost renesanse II. i izbornog kolegija Palma Mlađi i sljedbenici njegove „maniere“.  Od 2016. godine do danas, tijekom zimskog i ljetnog semestra drži predavanja i seminare iz kolegija: Umjetnost ranog novog vijeka na tlu Hrvatske, Umjetnost baroka I. i Umjetnost baroka II.