Odjel za nastavničke studije u Gospiću

Životopis

Tvrtko Sarić

 

Zvanje: doc. art.

Područje, polje i grana: umjetničko područje, polje glazbena umjetnost, grana reprodukcija glazbe (sviranje-komorna glazba)

Područje umjetničkog djelovanja: koncertni gitarist

Kolegiji koje predaje na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću: Osnove teorije glazbe, Glazbena kultura, Glazbeni praktikum, Komorna glazba, Zborno pjevanje

Životopis

Tvrtko Sarić rođen je Gospiću. Glazbenu naobrazbu započeo je u Rijeci gdje se tri godine školovao u klasi Nikole Jedrlinića da bi potom maturirao u Zagrebu u klasi Ištvana Römera. Gitaru je diplomirao u klasi Darka Petrinjaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Na Visokoj školi za glazbu u Lovranu pohađao je jednogodišnju specijalizaciju u klasi Gorana Listeša. Tijekom studija i kasnije, usavršavao se na domaćim i međunarodnim majstorskim tečajevima. (V. Dešpalj, M. L. Saomarcos, A. Carlevaro). Kao solist, nastupao je s Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Celjskim godalnim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, gotovo svim gudačkim kvartetima u Hrvatskoj, te kao član ansambla za suvremenu glazbu Cantus. Od 2010. do 2015.godine bio je član je renesansnog ansambla Minstrel, gdje je svirao lutnju. U Hrvatskom gitarskom kvartetom (Zoran Dukić, Petrit Çeku i Maroje Brčić) svira od njegovog osnutka, 2016. godine. Za diskografske kuće u Hrvatskoj i Sloveniji snimio je osam nosača zvuka i jedan DVD.

Na području grada Gospića i Ličko-senjske županije osnovao je nekoliko glazbenih ciklusa i u svojstvu umjetničkog ravnatelja s uspjehom ih vodio dvadeset godina.

Na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću 2012. godine osnovao je pjevački zbor „Degenija“. Sa Zborom održava cjelovečernje koncerte i ostale javne nastupe. 

Stručne i ostale nagrade i priznanja:

  • Rektorova nagrada, Sveučilišta u Zagrebu, 1993. godine, za sudjelovanje u izvedbi X simfonije Gustava Mahlera
  • Zahvalnica Grada Gospića 2003. godine, za angažman i provedbu manifestacije „ Gospićko glazbeno ljeto“
  • Priznanje Grada Gospića 2004.godine, za uspješnu višegodišnju organizaciju „Gospićkog glazbenog ljeta“
  • Nagrada Grada Gospića Udruzi GGF, 2011. godine, za promicanje i unapređenje glazbene kulture u gradu Gospiću i šire, te realizaciju glazbenih projekata: Gospićke glazbene večeri, Gospić-koncertna sezona i Orguljaških večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji
  • 2017., Nagrada Rektorice za izvrsna postignuća u umjetničkom radu i vođenju studentskog zbora Degenija.
  • 2017. na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama nagrada Orlando, Kvartet gitara (Zoran Dukić, Petrita Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić)
  • 2019., nagrada Porin, za najbolji album klasične glazbe.
  • 2021., nominacija u dvije kategorije za nagradu Porin

Član je slijedećih strukovnim ili drugih relevantnih udruga:

Od 1998.  HUGIP-a (Hrvatska udruga gitarskih pedagoga)

Od 2002.  HDGU-a (Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika)

Od 2003.  Udruge GGF (Gospićki glazbeni festival)

Od 2018.  HDS (Hrvatsko društvo skladatelja)

CroRIS

Google scholar