Odjel za nastavničke studije u Gospiću

Životopis

Anela Nikčević-Milković

Rođena je 1970. u Osijeku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. završila je studij psihologije. Akad. god. 1993./1994. usavršavala je engleski jezik u Los Angelesu, USA. Kao apsolventica psihologije bila je sudionica Psihologijske ljetne škole na otoku Krku te je bila angažirana u stručnim projektima u International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT) iz Danske (ured u Zagrebu) 6 mjeseci i u zagrebačkom Centru za humanitarni rad Suncokret na projektu Prevencija ovisnosti i rizičnih faktora spolnosti kod učenika od 5. do 8. razreda zagrebačkih osnovnih škola 4 mjeseca. Od 1997. do 2001. radila je u Centru za socijalnu skrb Gospić te 1998. položila stručni ispit i stekla stručnu osposobljenost za samostalni rad na poslovima profesora psihologije pri Ministarstvu rada i socijalne skrbi. Od 1998. do 2001. surađivala je s GFK - Centrom za istraživanja tržišta i Agencijom za istraživanje tržišta i javnog mnijenja PULS, a honorarno je radila i na poslovima kliničkog psihologa pri Medicini rada Doma zdravlja u Gospiću. U to vrijeme završila je dva stupnja Bihevioralno-kognitivne terapije u Rijeci.

Od 2001. zaposlena je na Visokoj učiteljskoj školi u Gospiću (preustrojem učiteljskog obrazovanja prema bolonjskim procesima 2006. postao Odsjek za učiteljski studij u Gospiću Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a od 2011. Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru) kao predavačica, potom od 2005. kao viša predavačica, od 2015. kao docentica te od 2021. kao izvanredna profesorica. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu magistrirala je 2008. s temom Kognitivni i metakognitivni procesi pri pisanju kod studenata nižih i viših godina studijaa 2012. doktorirala je na izvandoktorskom studiju s temom Samoregulacija učenja u području pisanja. Nositeljica je i izvođačica sljedećih kolegija: Uvod u razvojnu psihologijuDječja psihologijaPsihologija učenja, Psihologija poučavanja, Odabrana poglavlja iz kognitivne psihologijeTrening socijalnih vještinaEmocionalna inteligencija, Nasilje nad i među djecomPsihologija obitelji i roditeljstvaOdgoj i obrazovanje darovitihPartnerstvo s roditeljimaPsihologija komuniciranja i Metodologija istraživanja u odgoju i obrazovanju te joj je povjeravana nastava iz kolegija Rad s djecom s teškoćama u razvoju. Sudjelovala je u izradi i izmjenama programa u skladu s Bolonjskim procesom i smjernicama ECTS sustava te je uvela nove kolegije. Na poslijediplomskom znanstvenom studiju Društvo znanja i prijenos informacija Sveučilišta u Zadru od 2015. nositeljica je i izvođačica kolegija Psihološke, socijalne i kulturne odrednice pismenosti u okviru modula Informacijske potrebe i čitateljski interesi i navike. Od 2020. nositeljica je i izvođačica kolegija Pedagoška psihologija na Fakultetu za Crnogorski jezik i književnost u Cetinju, Crna Gora. U okviru Programa za stjecanje nastavničkih kompetencija Sveučilišta u Zadru nositeljica je i izvođačica kolegija Kognitivni razvoj i učenje. U okviru Programa cjeloživotnog obrazovanja Mentalno zdravlje i dobrobit u odgoju i obrazovanju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci gostujući je predavač. Na stručnom studiju Veleučilišta „Nikola Tesla“ izvodila je kolegij Interpersonalna komunikacija.

Njezin glavni znanstveni interes usmjeren je na samoregulaciju učenja te samoregulaciju učenja čitanja i pisanja, odnosno psiholingvistiku. Također, usmjerena je na teme odgoja i obrazovanja darovitih učenika, inkluzivnog odgoja, prevencije nasilja nad i među djecom, primjene IT tehnologije u odgoju i obrazovanju, socijalno-emocionalne pismenosti, interkulturalne kompetencije, mentalnog zdravlja, kao i na prevenciju problema u ponašanju kod djece i mladih. U okviru ovih tema surađuje i vodi mnoge znanstvene (8) i stručne projekte (>20), objavljuje autorske i uredničke knjige (6), znanstvene i stručne radove (62) te poglavlja u knjigama (3). Imala je 82 priopćenja na znanstveno-stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu te preko 100 izlaganja na stručnim vijećima, okruglim stolovima, tribinama i u različitim medijima. Bila je pozvana i plenarna predavačica na znanstvenim i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu nekoliko puta te gostujuća znanstvenica u inozemstvu. Bila je mentorica/komentorica na 73 diplomska i 2 doktorska rada te sa studentima/doktorandima objavljuje i izlaže znanstvene i stručne radove. Članica je uređivačkih odbora tri inozemna časopisa: Journal of Behavioural Science & Psychology (OAJBSP), The Turkish Online Journal of Educational Tehnology (TOJET) i Mental Health & Human Resilience International Journal (MHRIJ). Bila je predsjednica/članica većeg broja programskih i organizacijskih odbora znanstvenih i stručnih skupova u zemlji i inozemstvu. Recenzirala je preko 40 znanstvenih i stručnih članaka za različite znanstvene časopise i zbornike radova u zemlji i inozemstvu, domaće i inozemne priručnike te poglavlja u knjigama. Također je recenzirala Odgojne i socijalizirajuće ciljeve i sadržaje HNOS-a, Pravilnik za izradu EU-CONEXUS studijskih ponuda, niz stručnih projekata Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Kao nezavisna procjenjivačica vrednovala je cijeli niz projekata financiranih iz EU fondova. Sudjelovala je u više od 100 različitih edukacija vezanih za područje psihologije, suvremene nastavne metode u visokoškolskoj nastavi i napredne statističke analize. Nositeljica je 90 aktivnosti popularizacije znanosti u Republici Hrvatskoj.

Obnašala je niz čelnih i voditeljskih dužnosti na ustrojbenim jedinicama visokih učilišta. Bila je pročelnica Odsjeka za učiteljski studij u Gospiću Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci 1 akademsku godinu te predstojnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru 2 akademske godine. Bila je predsjednica/potpredsjednica Upravnog vijeća Veleučilišta „Nikola Tesla“ u Gospiću 2 akademske godine. Obnašala je još dvije upravljačke funkcije: potpredsjednica Školskog odbora Osnovne škole „dr. Jure Turića“ u Gospiću 7 godina te članica Domskog odbora Učeničkog doma „A. G. Matoš“ u Zagrebu 4 godine. Na matičnom odjelu obavlja(la) je niz funkcija u više mandata: članica je Senata Sveučilišta u Zadru,  voditeljica/članica Povjerenstva za unapređenje kvalitete, predsjednica podružnice Alumni kluba Sveučilišta u Zadru, mentorica asistentima iz društvenog područja znanosti, predsjednica Povjerenstva za dodjelu godišnje nagrade najboljim studentima te predsjednica Povjerenstva za razredbeni ispit. Bila je članica Povjerenstva za izbor rektora Sveučilišta u Zadru 2023., nekoliko povjerenstava za izbore u znanstveno-nastavna zvanja te ocjenu i obranu tema doktorskih radova.

U Centru za psihosocijalnu pomoć Ličko-senjske županije pri Ministarstvu hrvatskih branitelja honorarna je stručna suradnica od 1998., a pri istom Ministarstvu članica je Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja iz domovinskog rata od 2021. do 2024. Također je vodila nacionalni projekt Ispitivanje i analiza stanja u sustavu pružanja psihosocijalne pomoći hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (financiran EU fondom) u okviru kojeg je izradila 2 nacionalna stručna elaborata. Bila je ovlašteni sudski vještak za psihologiju na Županijskom sudu u Gospiću. Od 2009. vodi radionice Programa prevencije nasilja u mladenačkim vezama (Hrvatsko psihološko društvo) na matičnom odjelu i u srednjim školama u Gospiću te nekoliko godina u okviru Studentskog savjetovališta Sveučilišta u Zadru. Povremeno je bila vanjska suradnica Centra za socijalnu skrb Gospić na poslovima voditeljice mjere nadzora nad roditeljskom skrbi te pojačane brige i nadzora. Agencija za odgoj i obrazovanje 2022. imenovala ju je članicom Povjerenstva za polaganje stručnih ispita iz psihologije za pripravnike iz 7 županija. 2022. izabrana je u Skupštinu hrvatske psihološke komore i Nadzorni odbor. 

Dobitnica je Priznanja UNICEF-a i Agencije za odgoj i obrazovanje za izniman doprinos i dugogodišnji rad na prevenciji i intervenciji nasilja među djecom i mladima. Članica je Hrvatskog psihološkog društva od 1996. i Hrvatske psihološke komore od 2023. te je nekoliko godina bila članica Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije.

CroRIS

Google scholar