Otvorenje izložbe „Nemirno zatišje pred buru – Vrijeme prije 1914. godine“ i premijera studentskoga filma

Otvorenje izložbe „Nemirno zatišje pred buru – Vrijeme prije 1914. godine“ i premijera studentskoga filma

U srijedu, 11. lipnja 2014. godine na Sveučilištu u Zadru je, u suradnji Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Austrijske knjižnice „Dr. Alois Mock“ Zadar, otvorena dvojezična putujuća izložba „Nemirno zatišje pred buru – Vrijeme prije 1914. godine“. Izložbu je koncipirao povjesničar dr. Stefan Kutzenberger sa Sveučilišta u Beču za austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova. Nakon predstavljanja na Sveučilištima u Zagrebu i Dubrovniku ovo je njena treća postaja u Hrvatskoj. Izložba je dio opsežnog programskog težišta Austrijskog kulturnog foruma u ovoj godini posvećenog početku Prvog svjetskog rata prije stotinu godina.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, gospodin Georg Lack, istaknuo je u svom pozdravnom govoru kako se vrijeme oko 1914. g. često označava kao zatišje pred buru. No Austrija je baš u to vrijeme doživjela fazu posebne stvaralačke snage u području umjetnosti, književnosti, glazbe i znanosti: Sigmund Freud istražuje podsvijest naše egzistencije, žene se počinju emancipirati, cionisti teže stvaranju židovske države, glazba napušta temelje harmonije, a slikarstvo se oslobađa konkretnosti. Stoga ova izložba u središte stavlja kulturno-znanstvenu dimenziju toga vremena. Uspon moderne i pad u pakao rata paralelni su događaji, koji do izražaja dolaze u Beču kao ni u jednoj drugoj metropoli toga vremena. 1914. godina stoga je u svakom pogledu bila izniman trenutak prosvjetljenja, u kojem je tamna strana moderne bacila svoju sjenu, zaključio je gosp. Lack.

Prigodom otvaranja izložbe, dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti, održala je predavanje „Zadar na prijelazu stoljeća“ u kojemu je kroz čitav niz planova, zanimljivih fotografija i razglednica prikazala urbani i arhitektonski razvoj grada ilustrirajući umjetnički, politički i gospodarski zamah koji se dogodio u Zadru na prijelazu stoljeća.

Pored otvorenja izložbe, u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Velikoga rata, studenti Odjela za germanistiku snimili su dokumentarni film „Zadar 1914“. Projekt je nastao na poticaj magistra Matthiasa Melchera, austrijskog ugovornog lektora, a studenti su kroz provedena istraživanja prikazali tragove razdoblja austrijske uprave u Zadru. U tu je svrhu Austrijska knjižnica „Dr. Alois Mock“ kroz zimski semestar protekle akademske godine organizirala niz radionica i predavanja stručnjaka s različitih Odjela zadarskog Sveučilišta. Predavanja su održali dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti, izv. prof. dr. sc. Ante Bralić s Odjela za povijest, Šime Knežević s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, izv. prof. dr. sc. Josip Faričić s Odjela za geografiju i prof. dr. sc. Ivan Pederin, redoviti profesor u miru s Odjela za germanistiku. Tijekom istraživanja studenti su posjetili i Državni arhiv u Zadru koji im je omogućio uvid u vrijednu arhivsku građu iz tog razdoblja. Studenti su film snimili i realizirali uz pomoć gospođe Manuele Wildauer, mlade redateljice i grafičarke iz Graza te Andree Meixner, DAAD ugovorne lektorice na Odjelu za germanistiku.

Program su popratile dvije glazbene izvedbe Tria Karklina iz Graza i to skladbe Clauda Debussya Sonata za violončelo i klavir iz 1915. godine te Sergeja Rahmanjinova Etude-tableaux op.39 napisane 1916. godine. Članice Tria su Maija Karklina, Lana Beraković i Livia Sellin. Maija Karklina je završila studij klavira i komorne glazbe u Grazu s najvišim ocjenama. Posjećuje međunarodna natjecanja te osvaja najviše nagrade, kao „Steinway&Sons natjecanje“ Hamburg, „Music Without Limits“ Latvija, „Concours musical de France“ Paris, Claudio Arrau natjecanje Čile te Forum per tasti Slovačka. Dobitnica je više stipendija među ostalima za nadarene glazbenike od grada Graza, te stipendiju za zahvalnost od sveučilišta u Grazu. Lana Beraković je završila studij violončela u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja, prema programu za posebno nadarenu djecu. Po završetku
Pročitaj više
Otvorenje izložbe „Nemirno zatišje pred buru – Vrijeme prije 1914. godine“ i premijera studentskoga filma
Obrana sinopsisa disertacije

Obrana sinopsisa disertacije

U utorak 24. lipnja 2014. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zadru (M. Pavlinovića b.b., II. kat, dvorana 2.3), s početkom u 13.00 sati, Ida KONCANI-UHAČ, dipl. arheol., javno brani sinopsis disertacije pod naslovom Rimski lučki uređaji u Istri i njihov arheološki kontekst pred stručnim povjerenstvom u sastavu: izv. prof. dr. sc. Željko Miletić, prof. dr. sc. Robert Matijašić i doc. dr. sc. Igor Borzić.
Pročitaj više
Obrana sinopsisa disertacije
Obavijest redovitim studentima koji imaju prebivalište na poplavljenom području

Obavijest redovitim studentima koji imaju prebivalište na poplavljenom području

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodjeljuje stipendije redovitim studentima koji imaju prebivalište na poplavljenom području Vukovarsko-srijemske županije (općina Gunja, općina Drenovci s pripadajućim naseljima/selima: Rajevo Selo, Račinovci, Posavski Podgajci i Đurići te naselje Strošinci u općini Vrbanja).

Opširnije: http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13260&sec=2263
Pročitaj više
Obavijest redovitim studentima koji imaju prebivalište na poplavljenom području
12345