Objavljena knjiga Veli Rat

Objavljena knjiga Veli Rat

Sveučilište u Zadru objavilo je krajem 2013. novu „otočnu“ znanstvenu monografiju. To je knjiga Veli Rat o istoimenom mjestu na Dugom otoku koja na multidisciplinaran način obrađuje spomenuto ali i susjedna dugootočka mjesta koja se ističu svojim geografskim položajem na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka, odnosno uz Maknare, dio Sedmovraća, koji stoljećima funkcionira kao ključna poveznica između zadarskog akvatorija i sjeverozapadnoga dijela Jadrana.
Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, velikoj horizontalnoj i vertikalnoj raščlanjenosti obalnoga krškog reljefa i bogatom živom svijetu otoka i pripadajućega mora čovjek je još od paleolitika nastanjivao, a od neolitika i postupno intenzivnije vrednovao taj prostor. Raznolika kulturna baština zoran je pokazatelj suodnosa čovjeka i prirode koji je u Velom Ratu pridonio oblikovanju dinamične otočne zajednice i specifičnoga kulturnog krajolika.
U monografiji su razmotreni brojni relevantni prirodoslovni, humanistički i društveni aspekti razvitka Velog Rata koji bi mogli pridonijeti osmišljavanju budućega prostornog uređenja te razmjerno male, ali u regionalnom i nacionalnom pogledu značajne otočne cjeline.
U izradi ove knjige sudjelovalo je trideset i osam autora iz petnaest znanstvenih, kulturnih i crkvenih ustanova iz Zadra, Zagreba, Šibenika i Murtera. Na temelju istraživanja prigodom kojih su mnogo pomogli stanovnici Velog Rata, Polja i Verone, priredili su ukupno trideset i četiri poglavlja na 822 stranice teksta s brojnim slikovnim i tabličnim prilozima. Knjigu su uredili Ante Uglešić i Josip Faričić.
Knjiga Veli Rat može se nabaviti u Sveučilišnoj knjižari Citadela. Cijena knjige je 300,00 kn.
Pročitaj više
Objavljena knjiga Veli Rat
Poziv na NEWFELPRO radionicu

Poziv na NEWFELPRO radionicu

Početkom prosinca službeno je otvoren drugi natječaj za stipendiranje i poticanje mobilnosti istraživača u sklopu projekta NEWFELPRO Vlade Republike Hrvatske koji na nacionalnoj razini provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Natječaj je otvoren do 4. ožujka 2014. u 16.00 sati.
Pročitaj više
Poziv na NEWFELPRO radionicu
Nastupno predavanje  dr. sc. Sandre Hadžihalilović

Nastupno predavanje dr. sc. Sandre Hadžihalilović

Dr. sc. Sandra Hadžihalilović održat će u petak 24. siječnja 2014. godine nastupno predavanje pod naslovom Kratice u ruskom jeziku u postupku izbora za nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje docenta pred povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Slavomir Sambunjak, predsjednik, doc. dr. sc. Željka Čelić, član, i izv. prof. dr. sc. Marina Radčenko, član.
Pročitaj više
Nastupno predavanje dr. sc. Sandre Hadžihalilović
Obrana sinopsisa disertacije

Obrana sinopsisa disertacije

U utorak 28. siječnja 2014. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zadru (M. Pavlinovića b.b., II. kat, dvorana 2.3), s početkom u 12.00 sati, mr. sc. Radoslav DODIG javno brani sinopsis disertacije pod naslovom Ardijejci – uspon i pad Ilirskog kraljevstva pred stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Mithad Kozličić, prof. dr. sc. Slobodan Čače i dr. sc. Alka Domić Kunić, viša znan. sur..
Pročitaj više
Obrana sinopsisa disertacije
Obrana sinopsisa disertacije

Obrana sinopsisa disertacije

U srijedu 22. siječnja 2014. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zadru (M. Pavlinovića b.b., II. kat, dvorana 2.3), s početkom u 14.00 sati, Maja KUZMANIĆ, mag. philol. franc., javno brani sinopsis disertacije pod naslovom Analiza i uporaba člana u francuskome i hrvatskome jeziku: psiholingvistički aspekt i primjena u nastavi pred stručnim povjerenstvom u sastavu: izv. prof. dr. sc. Dražen Varga, doc. dr. sc. Marijana Kresić i doc. dr. sc. Tomislav Frleta.
Pročitaj više
Obrana sinopsisa disertacije
123