Stručni posjet polaznika Programa za stjecanje kompetencija nastavnika i instruktora letenja

Stručni posjet polaznika Programa za stjecanje kompetencija nastavnika i instruktora letenja

Polaznici Programa za stjecanje kompetencija nastavnika i instruktora letenja (PNIL) pri Centru Stjepan Matičević danas su boravili u stručnom posjetu Sveučilištu u Zadru, u okviru kojega su se susreli s rektoricom prof. dr. sc. Dijanom Vican. Sveučilišni centar od 1996. godine ostvaruje suradnju sa Središtem za obuku Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u Zemuniku, obrazujući pilote, inženjere i časnike Hrvatske vojske za nastavnike i instruktore letenja. Dugogodišnja suradnja s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom okrunjena je i važnom projektnom aktivnošću u okviru HKO projekta "Kompetencijski standardi nastavnika, pedagoga i mentora". Sveučilište u Zadru i Ministarstvo obrane RH kao partner kroz rad stručnjaka Središta za obuku Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, u okviru projekta, razvijaju standard zanimanja, standard kvalifikacije za nastavnike i instruktore letenja te će kao jedan od rezultata uslijediti i modernizacija programa obrazovanja i osposobljavanja nastavnika i instruktora letenja.

 

Rektorica Vican na druženju u Rektoratu upoznala ih je s bogatom tradicijom Sveučilišta te ih pozvala da se jave s kvalitetnim idejama i projektima, za što će im vrata uvijek biti širom otvorena.

 

- Pri pokretanju sveučilišta vodili smo se širom perspektivom, a posebno nam je intrigantna bila ideja o povezivanju kopna, mora i neba. Ovo je prostor s najljepšom klimom, s najvećim brojem sunčanih dana, najljepšom ružom vjetrova, na kojem želimo širiti znanje i optimizam. Od osnivanja smo napravili veliki skok u citiranosti, objavljenim radovima, akreditiranosti, a vjerujem da ćemo i kroz ovu suradnju unaprijediti naš rad, rekla je rektorica Vican.

 

Na prijemu joj je zahvalio zapovjednik Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolf Perešin, brigadir mr. sc. Goran Huljev. Tradicionalni načini izobrazbe poput Ratne škole, rekao je, neće imati kvalifikaciju sa specijalizacijom nastavnika letenja poput ovog programa.
Gosti su danas na Sveučilištu mogli razgledati arheološku zbirku, slušati predavanja o povezanosti pilota i arheologa te vojno-geografskom značenju Zadra kroz prošlost, sudjelovati u demonstraciji CRD serije za psihomotorička istraživanja i razgledati nautički i brodostrojarski Transas simulator.