Sveučilišni projekt “SAN - Smart Agriculture Network” predstavljen je na Znanstveno-stručnoj konferenciji ruskih i hrvatskih znanstvenika

Sveučilišni projekt “SAN - Smart Agriculture Network” predstavljen je na Znanstveno-stručnoj konferenciji ruskih i hrvatskih znanstvenika

Projekt Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru “SAN - Smart Agriculture Network” predstavljen je na Znanstveno-stručnoj konferenciji ruskih i hrvatskih znanstvenika u Moskvi, na Nacionalnom sveučilištu za znanost i tehnologiju "MISIS", 4. i 5. listopada 2019.

Konferencija je organizirana u suradnji Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja Ruske Federacije i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, s ciljem razmjene iskustava ruskih i hrvatskih znanstvenika u području biomedicine, biotehnologije, obnovljivih izvora energije, energije te informacijske i komunikacijske tehnologije. Na konferenciji su se razmijenila znanstvena iskustva, raspravljalo se o trenutačnim znanstvenim problemima i budućim pravcima istraživanja, te se sudionicima pružila mogućnost uspostave izravnih kontakata za moguću suradnju i zajedničko financiranje budućih projekata.

Predstavnik Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilište u Zadru, doc. dr. sc. Zoran Šikić predstavio je na konferenciji projekt SAN (Smart Agriculture Network) as development of artificial intelligence tools for assistance in agricultural production - example of olive oil production”, izlažući koncept “Pametne poljoprivrede” kojega Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Sveučilišta u Zadru, kroz primjenu umjetne inteligencije, razvija zajedno s tvrtkom Elektrokovina plus d.o.o. u okviru projekta “SAN“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj kao tehnologijski projekt na natječaju IRI – istraživanje.