Noć istraživača 2019.

Noć istraživača 2019.

Odjel za geografiju i Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru povodom manifestacije „Noć istraživača“ organiziraju niz zanimljivih aktivnosti za djecu s ciljem popularizacije znanosti u petak 27. rujna 2019. od 9:30 do 11 sati u Gradskoj loži.

Sveučilište u Zadru projektni je partner projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers Night – „Europska noć istraživača u Republici Hrvatskoj“, u sklopu kojeg organizira predaktivnosti „Noći istraživača“ za djecu s ciljem popularizacije znanosti.

Projekt Techno-Past Techno Future; European Researchers Night – „Europska noć istraživača u Republici Hrvatskoj“ financiran je u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. – 2020. – Obzor 2020., a koji koordinira MZO u suradnji sa sljedećim ustanovama: Institut za društvena istraživanja, Institut „Ruđer Bošković“, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost.

„Noć istraživača“ manifestacija je koja se organizira tijekom posljednjeg vikenda 9. mjeseca u 35 zemalja i tristotinjak gradova širom Europe da bi se na zabavan i jednostavan način podigla svijest javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te da bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici. Njezin je cilj približiti istraživače i njihov izazovan i zanimljiv posao javnosti te omogućiti svima da na jednu večer postanu znanstvenici i istraživači.