Gostujuće predavanje prof. Damle Isik

Gostujuće predavanje prof. Damle Isik

U organizaciji Odjela za sociologiju i Hrvatskoga sociološkog društva – podružnice Zadar u utorak 14. svibnja 2019. godine s početkom u 19 sati (učionica 121, zgrada Sveučilišta u Zadru na rivi) održat će se predavanje profesorice Damle Isik (Sveučilište Regis, SAD) na temu „Politics of Care Work and the Family: Contours of Neoliberalism and Women’s Rights in Turkey“.

Profesorica Isik prošle je godine bila Fulbright stipendistica na Odjelu za sociologiju, a ove se godine vraća s proširenom i dorađenom temom o stanju ženskih prava u Turskoj. U ovom će predavanju posebnu pažnju posvetiti temi skrbi (skrbnički rad, eng. care work). Analizom ženskoga skrbničkog rada u obitelji i za obitelj otkrivaju se formalne i neformalne patrijarhalne prakse regulacije ženskih života. Te prakse u suvremenoj neoliberalnoj preradi poprimaju nove obrise, često prikrivene romantizacijom tradicionalne ženske uloge.

Pozivamo sve zainteresirane na predavanje o temi koja postaje sve važnija globalno, ali i u kontekstu hrvatskog društva.