„Pričajmo o bunkerima“

„Pričajmo o bunkerima“

BUNKERI

Pozivamo vas na razgovor o bunkerima – ako želite saznati više ili podijeliti s nama vaša sjećanja i ideje, dođite u srijedu 10. travnja u 18 sati u Ulicu Federica Grisogona 6.

Nakon završetka Prvoga svjetskog rata Zadar je Rapalskim ugovorom pripojen Kraljevini Italiji. Kao izolirana talijanska enklava na hrvatskoj obali Zadar je morao uspostaviti i sustav granice i kontrole međudržavnih prijelaza prema okolnom području. U tu svrhu, ali i zbog sve izvjesnijih ratnih sukoba, gradi se čitav sustav bunkera i tunela koji prate tu novonastalu međudržavnu granicu, kao i granični prijelazi kojima lokalno stanovništvo iz okolnih mjesta, s otoka i sa sela uz predočenje iskaznice svakodnevno poslom dolazi u grad.

U velikom postotku bunkeri su ostali sačuvani sve do danas, a dio sustava korišten je u obrani Zadra u Domovinskom ratu.

BOJA

Predstavit će se i idejno rješenje vizualne prezentacije bunkera u prostoru bojom, odnosno korištenjem umjetnog osvjetljenja. Takvo idejno rješenje nastalo je u okviru ranijeg projekta „Atrium+“ (Interreg Italija – Hrvatska) kroz koji je napravljen prijedlog bunkerske pješačke rute.

TRG

I na kraju, trg, odnosno proširenje u Ulici Federica Grisogona, izabran je kao idealno mjesto za ukazivanje na važnost boje u poslijeratnoj arhitekturi – kada bi se obnovila izvorna boja pročelja okolnih zgrada, taj bi maleni gradski prostor svojom vizurom podsjećao na gradske predjele slikovitih otočića Burana i Murana.