Prof. dr. sc. Vjeranu Katunariću Državna nagrada za znanost za životno djelo

Prof. dr. sc. Vjeranu Katunariću Državna nagrada za znanost za životno djelo

Prof. dr. sc. Vjeran Katunarić, redoviti profesor u trajnom zvanju Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2017. godinu, u kategoriji nagrade za životno djelo u području društvenih znanosti. Tim povodom u Rektoratu Sveučilišta u Zadru su ga primili prorektori prof. dr. sc. Ivanka Stričević, prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić te mu čestitali što je proglašen dobitnikom ovoga priznanja kao prvi djelatnik Sveučilišta.

U odluci koju potpisuje predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost Gordan Jandroković, navodi se kako je dr. Katunarić s 13 autorskih knjiga i više od 150 radova, od kojih su mnogi uvršteni u antologije niza područja sociologije u svijetu, postigao međunarodnu prepoznatljivost i priznatost.

„Znatno je unaprijedio sociološku misao, istraživanja i praksu u nizu područja. Ističu se njegove izvorne znanstvene spoznaje utjecaja etničke distance i migracija na stabilnost obitelji, temeljene na empirijskim istraživanjima, te originalni teorijski doprinosi u sociologiji etničkih sukoba i nacionalizma. Važan je njegov doprinos primijenjenoj sociologiji u područjima javne politike, posebno u analizi i postavljanju okvira javne politike u području kulture u Hrvatskoj i u Europi, što je ostvario kao voditelj projekata, konzultant i izvjestitelj Vijeća Europe za kulturnu politiku. Svojim djelovanjem značajno je unaprijedio profesionalni status sociologije u Hrvatskoj, širio je spoznaje o hrvatskom društvu u svijetu, a međunarodnoj stručnoj javnosti približio je hrvatsku sociologiju“, piše u obrazloženju odluke.

Dr. Vjeran Katunarić rođen je u Travniku (Bosna i Hercegovina) 20. travnja 1949. godine. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Zadru, a 1973. godine završio je studij sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirao (1976.) u polju sociologije temom porodice u vanjskim migracijama i doktorirao (1978.), također u polju sociologije, temom o makrosociološkim aspektima Marxove teorije društva. Danas radi kao redoviti profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, gdje vodi nastavu iz predmeta Historijska sociologija, Multietnička društva, Izgradnja teorije u sociologiji i Klasične teorije društva i kulture.

Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi. Dobitnik je godišnje nagrade za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i nagrade „Rudi Supek“ za iznimno značajna postignuća, uspjehe i zasluge za razvoj sociologije.