Održana Europska noć istraživača

Održana Europska noć istraživača

Još jedna Europska noć istraživača održana je u petak 28. rujna 2018. u gradovima diljem Europske unije s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti znanstveno-istraživačkih aktivnosti i inovacija, utjecaja rada istraživača i znanstvenika na društvo i naš svakodnevni život, a posebice o važnosti ohrabrivanja mladih u odabiru karijere znanstvenika i istraživača. Noć istraživača obilježena je i u četirima hrvatskim gradovima (Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli) gdje su provedene brojne aktivnosti popularizacije znanosti namijenjene osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci te široj javnosti. Tijekom 2018. te 2019. godine u popularizaciji znanstveno-istraživačkog rada sudjelovat će brojne akademske institucije i znanstveni instituti, a na području Grada Zadra aktivnosti popularizacije provodit će Sveučilište u Zadru.

Europska noć istraživača inicijativa je Europske komisije financirana u okviru akcije Marie Skłodowska-Curie (MSCA), Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. – 2020. – OBZOR 2020, a provodi se zadnjeg petka u mjesecu rujnu, kontinuirano od 2005. godine. Hrvatski projekt Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers' Night, (Obzor 2020, MSCA, broj ugovora 818748).

Projekt Techno-Past Techno-Future; European Researchers' Night provodi konzorcij od osamnaest partnera s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao koordinatorom projekta. Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja u provedbi ovog projekta sudjeluju: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost.