Javno predavanje – Ženski pokreti i prava u Turskoj: Neoliberalni patrijarhat, obitelj i nacija

Javno predavanje – Ženski pokreti i prava u Turskoj: Neoliberalni patrijarhat, obitelj i nacija

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru i Hrvatsko sociološko društvo – podružnica Zadar organiziraju javno predavanje prof. dr. sc. Damle Isik (Odsjek za sociologiju, Sveučilište Regis, SAD) pod nazivom Dilemmas of Women's Movements and Rights in Turkey: Neoliberal Patriarchy, Family, and the Nation.

Predavanje će se održati u srijedu, 6. lipnja 2018. godine, u 18 sati u učionici 121 u zgradi na rivi.

 

U predavanju će prof. dr. sc. Isik problematizirati pitanje ženskoga pokreta i ženskih prava u suvremenoj Turskoj. Naime, jačanjem desnih nacionalističkih politika i populizma, što se događa zbog otpora procesu globalizacije, potvrđena je osjetljivost i ranjivost ženskih prava, što se ogleda u činjenici da se konzervativne grupe pokazuju uspješnima u konzistentnom promoviranju tradicionalnih vrijednosti i rodnih uloga. Ovaj trend renacionalizacije može se primijetiti u više zemalja, pa tako i u Turskoj. Iako su lokalni konteksti različiti, utjecaj na žene i njihova prava u raznim su zemljama slični. Konzervativna retorika povećava moć većinske nacionalne skupine uz istovremeno marginaliziranje i umanjivanje prava žena. U toj se retorici koriste religija, kultura, strah od gubitka identiteta i privilegija te antagoniziranje u odnosu na druge etničke ili identitetske grupe. Navedena će se tema u predavanju obraditi kroz prizmu društvenoga položaja žena i ženskih prava u Turskoj.

Prof. dr. sc. Damla Isik ovo predavanje održava u sklopu gostovanja na Odjelu za sociologiju kao stipendistica programa Fulbright Vlade Sjedinjenih Američkih Država u ljetnom semestru ak. god. 2017./2018.