Predstavljena knjiga ''Sjenovita dionica hrvatske književnosti''

Predstavljena knjiga ''Sjenovita dionica hrvatske književnosti''

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održano je predstavljanje knjige ''Sjenovita dionica hrvatske književnosti. Romantički pisci u Dalmaciji na talijanskom jeziku'' autora Mate Zorića, a o knjizi su govorili  izv. prof. dr. sc. Valter Tomas, pročelnik Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, akademik dr. sc. Tonko Maroević i prof. dr. sc. Živko Nižić, recenzenti; Anita Šikić, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade, i urednice prof. dr. sc. Sanja Roić i izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić.

Mate Zorić, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, u svojoj dugoj i plodnoj sveučilišnoj karijeri djelovao je kao talijanist, komparatist, leksikograf i prevoditelj. Objavio je preko 300 znanstvenih i stručnih radova u renomiranim zbornicima, časopisima i publikacijama na hrvatskom i talijanskom jeziku. Njegova znanstvena otkrića o pojedinim talijanskim piscima citirana su u najrenomiranijim povijestima talijanske književnosti i edicijama njihovih sabranih djela. Bitne prinose dao je hrvatsko-talijanskoj komparatistici u dijakroniji od 15. do 20. stoljeća te imagologiji ( slika Hrvata u talijanskoj  književnosti). Golem je njegov urednički i autorski doprinos struci talijanska književnost u hrvatskim enciklopedijama i leksikonima od 1956. do 2001. godine. Za svoj znanstveni i kulturni rad dobio je niz priznanja i odličja u Italiji. Godine 1997. u njegovu je čast održan međunarodni talijanistički i komparatistički znanstveni skup u Zagrebu, a iste mu je godine dodijeljeno počasno zvanje i titula professor emeritus  Sveučilišta u Zagrebu.     

Akademik dr. sc. Tonko Maroević kazao je kako je ova knjiga obogatila njegov pogled na dvije kulture, talijansku i hrvatsku.

Direktorica Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić istaknula je kako je knjiga i danas aktualna kao i nekoć i poručila okupljenim studentima talijanistike da neće imati problema  jedino ako budu živjeli svoju profesiju i dozvole da ih obuzme i nosi.

Predstavljanje knjige ''Sjenovita dionica hrvatske književnosti. Romantički pisci u Dalmaciji na talijanskom jeziku'' organizirali su Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru i Hrvatska sveučilišna naklada d.o.o. Zagreb.   

Fotogalerija