Otvoreni dan Sveučilišta u Zadru

Otvoreni dan Sveučilišta u Zadru

Sveučilište u Zadru i ove je godine otvorilo svoja vrata za sve zainteresirane učenike, odnosno potencijalne brucoše koji su mogli saznati kako je to studirati na određenom studiju zadarskog Sveučilišta od samih studenata koji su odlučili studij završiti upravo u Zadru.

Na manifestaciji Otvoreni dan Sveučilišta u Zadru predstavnici svakog pojedinačnog odjela, kao i njihovi studenti bili su dostupni od 10:00 do 16:00 sati sa svim potrebnim informacijama vezanim za studiranje u Zadru. Cilj ove manifestacije predstaviti je nastavni program i navesti sve prednosti studiranja u Zadru.

Program je započeo u Svečanoj dvorani nastupom studentske klape ''Študija''. Nakon glazbenog uvoda s predstavljanjem stručnih studijskih putovanja krenuo je Odjel za francuske i iberoromanske studije. Svrha ovih putovanja je da se studenti upoznaju ne samo s francuskom književnošću nego i s ostalim zemljama francuskoga govornog područja.

Studiranje, učenje ili provođenje istraživanja u inozemstvu studentu omogućuje stjecanje znanja, komunikaciju i izmjenu iskustava s ljudima iz različitih kulturoloških sredina. Studenti Sveučilišta u Zadru mogu ostvariti mobilnost putem različitih programa mobilnosti koje administrira Ured za međunarodnu suradnju.

U sklopu Otvorenog dana Sveučilišta u Zadru u Studentskom klubu ''Božo Lerotić'' otvorena je izložba jednog od najpoznatijih zadarskih grafičara Nile Karuca koji se predstavio s izložbom novijih grafika i crteža koje je napravio prije tridesetak godina.

Studentski zbor, kao studentsko izborno predstavničko tijelo koje štiti interese studenata i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja, predstavio je studentske projekte  (organizacija kulturno-društvenih događanja, studentski skupovi, studentski mediji, stručni susreti studenata, tribine i predavanja, konferencije i simpoziji, studentska istraživanja i studentski znanstveni radovi).     

Studentski susret Zadarski lingvistički forum u organizaciji Odjela za lingvistiku Sveučilišta u Zadru ima za cilj potaknuti studente na sudjelovanje u istraživačkim projektima i razviti svijest o jeziku i njegovim različitim aspektima.

Što je to speleologija, koje su tehnike spuštanja i penjanja po  užetu,  kako izgleda planinarska i speleološka oprema otkrili su studenti Odjela za geografiju koji su demonstrirali speleološku tehniku.

Odjel za sociologiju predstavio je združeni diplomski studij Kulturne sociologije koji se organizira zajedno sa Sveučilištem u Grazu,  Sveučilištem u Trentu i Masaryk Sveučilištem u Brnu, a po završetku studija studenti dobivaju zajedničku diplomu sva četiri partnerska sveučilišta.

Već treću godinu za redom s partnerima OTP bankom i Splitskom bankom stipendiraju se studenti slabijeg socioekonomskog položaja.

Studenti Odjela za psihologiju i Odjela za zdravstvene studije imaju mogućnost stipendiranja i obavljanja psihijatrijsko-psihoterapijske studentske prakse u AMEOS Klinikum Bad Aussee. Od studenata koji se odluče odraditi praksu u ovoj klinici očekuje se interes za psihoterapijsku, psihijatrijsku i psihosomatsku djelatnost te znanje njemačkog jezika (poželjan stupanj B2), s obzirom na to da je 90% pacijenata s njemačkog govornog područja.

Svoje djelovanje predstavili su i Studentsko savjetovalište, Centar za jadranska onomastička istraživanja i Centar za tjelovježbu i studentski šport koji je predstavio sportska umijeća na sportskim borilištima.

Fotogalerija