Započeli VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti

Započeli VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti

U suorganizaciji Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvaren je znanstveni skup ''VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti''.

Petar Skok bio je jedan od najvećih hrvatskih lingvista. Preko mnogobrojnih objavljenih radova, kao i preko onih mlađih lingvista koji su se formirali pod njegovim utjecajem, Skok je ostavio dubok trag kako u hrvatskoj tako i u europskoj romanistici, balkanistici i kroatistici te se svrstava među najplodnije lingviste.

Neke od tema koje će biti obrađene su: onomastika,etimologija i kartografija otočnog prostora, kao i prezentacija Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru.

Pozdravnu riječ svim prisutnima uputio je prorektor Sveučilišta u Zadru izv.prof.dr.sc. Josip Faričić koji je kazao kako je ova godina posebna jer je ovo prvi put da se skup održava bez istaknutog hrvatskog jezikoslovca, onomastičara i dijalektologa Petra Šimunovića. Naglasio je želju da ovaj skup bude poticaj da se i drugi znanstvenici iz drugih znanstvenih područja pojave na budućim skupovima i time pridonesu hrvatskoj akademskoj zajednici koja vapi za rezultatima humanističkih znanosti.

Voditeljica Centra za jadranska onomastička istraživanja izv.prof.dr.sc. Dunja Brozović Rončević istaknula je da se ovogodišnji skup održava u Zadru iz razloga što Centar slavi desetu godišnjicu osnutka. Znanstveno-istraživački rad Centra dominantno je koncentriran oko toponomastičkih istraživanja na otocima zadarskoga i šibenskog arhipelaga, a u budućnosti i oko drugih hrvatskih otoka.

Znanstveni skup trajat će do 25. listopada 2014.

Fotogalerija