Predstavljena knjiga prof.dr.sc. Stijepa Obada

Predstavljena knjiga prof.dr.sc. Stijepa Obada

''Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi'' naziv je knjige prof.dr.sc. Stijepa Obada predstavljena u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.  

Knjiga predstavlja sukus autorovog rada o dalmatinskoj povijesti tijekom moderne i suvremene povijesti. Autor u dvadeset članaka obrađuje široki dijapazon tema i to preko društvenih, političkih i nacionalno-integracijskih problema do omiljenog rada na lokalnoj povijesti.

Svim prisutnima pozdravnu riječ uputio je prorektor Sveučilišta u Zadru izv.prof.dr.sc. Josip Faričić, inače bivši student prof.Obada, koji je kazao kako je riječ o velikom djelu i velikom povijesnom prinosu Stijepa Obada koji ima posebno mjesto među hrvatskim povjesničarima.

Urednik knjige izv.prof.dr.sc. Ante Bralić naglasio je neka svim zaljubljenicima u hrvatsku povijest ovo djelo bude podsjetnik na njegove pretke koji su u vremenima oskudne egzistencije znali sačuvati hrvatsku osobnost. Predstavljeni radovi prof. Obada predstavljat će veliku pomoć u istraživanju prošlosti.  

Nekadašnji Obadovi studenti prof.dr.sc. Marko Trogrlić,dekan Filozofskog fakulteta u Splitu i prof.dr.sc. Josip Vrandečić, predstojnik Odsjeka za povijest FFS-a biranim riječima su govorili o svom profesoru  i njegovim djelima. Veliki naraštaj Obadovih studenata, vrsni stručnjaki i povjesničari u cijeloj Hrvatskoj, svog nastavnika i mentora primarno opisuju rječju čovjek.

Sam autor knjige prof.dr.sc. Stijepo Obad, istaknuti hrvatski znanstveni, sveučilišni, nastavni i kulturni djelatnik objavio je veliki broj znanstvenih, stručnih i drugih radova i nekoliko knjiga, a svoj život posvetio je poglavito prošlosti Dalmacije u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća. Autor se zahvalio svim suradnicima koji su sudjelovali u stvaranju ove knjige. Nije proučavao samo političku povijest, nego je dao povijesni prikaz u totalitetu: gospodarski, prosvjetni, kulturni i društveni život određenog razdoblja.

Knjiga Stijepe Obada Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi može se kupiti u sveučilišnoj knjižari Citadela po cijeni od 150,00 kuna.

Fotogalerija