Objavljena knjiga „Zdravstvena njega osoba s invaliditetom“

Objavljena knjiga „Zdravstvena njega osoba s invaliditetom“

Knjiga „Zdravstvena njega osoba s invaliditetom“ autorice Marije Ljubičić opisuje osnovna načela zdravstvene njege te specifične intervencije usmjerene rješavanju zdravstvenih problema osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u suočavanju s različitim oblicima oštećenja zdravlja, invaliditeta ili hendikepa. Knjiga ukazuje na značaj razvoja pozitivnih vrijednosti, ravnopravnosti, inkluzije i socijalne integracije osoba s invaliditetom u sva područja života i rada. Kroz proces zdravstvene njege pojašnjava procjenu, sestrinske intervencije i evaluaciju u osoba s tjelesnim invaliditetom, intelektualnom teškoćom, autizmom, oštećenjem sluha, vida, govorno glasovne komunikacije, gluhosljepoćom. Omogućava razumijevanje osnovnih ljudskih potreba, s posebnim naglaskom na postizanje najveće moguće razine samostalnosti čim je moguće prije.
U knjizi se između ostalog pojašnjava da osobe s invaliditetom nemaju nikakve specifične potrebe. Riječ je o osnovnim ljudskim potrebama, identičnim potrebama svih ljudi, ali su stupnjevi samostalnosti i načini zadovoljavanja u njih različiti. Postizanje samostalnosti u zadovoljavanju potreba pridonosi povećanju kvalitete života ovih osoba, pa je uloga medicinske sestre od iznimnog značaja.
Kao obvezatna i dopunska literatura na Studiju sestrinstva knjiga pruža mogućnost odgoja i obrazovanja svih koji skrbe o osobama s invaliditetom:  medicinskih sestara, drugih zdravstvenih djelatnika i ostalih stručnjaka, ali i članova obitelji osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju. 
Uz navedeno cilj knjige je senzibilizirati društvo o potrebama, problemima i mogućnostima s kojima se susreću djeca s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom i njihove obitelji. 

Knjigu „Zdravstvena njega osoba s invaliditetom“ možete kupiti u Sveučilišnoj knjižari Citadela po cijeni od 120,00 kuna. Studenti i zaposlenici Sveučilišta u Zadru ostvaruju popust na kupnju.