50 godina Odjela za arheologiju

50 godina Odjela za arheologiju

Povodom 50. obljetnice utemeljenja studija arheologije u Zadru,  25. i 26. travnja se održava znanstveni skup "Arheologija istočnog Jadrana" na Sveučilištu u Zadru. Otvorenje skupa je u četvrtak u 09.00 u Svečanoj dvorani.

Današnji Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru jedan je od najstarijih sveučilišnih odjela. Studij arheologije pokrenut je godine 1956. u okviru Filozofskog fakulteta u Zadru u sklopu tadašnje historijske studijske grupe, a prvi su nastavnici bili Šime Batović, Mate Suić i Ivo Petricioli. Od 1962. arheologija se, na novoustrojenom Odsjeku za arheologiju i povijest umjetnosti, studira i kao dvopredmetni četverogodišnji studij čiji su studenti po završetku studija stjecali zvanje „profesora arheologije“. Od godine 1975. nekadašnja Katedra za arheologiju, koja je djelovala u sklopu Odsjeka za arheologiju i povijest umjetnosti, prerasta u novu organizacijsku jedinicu – Odsjek za arheologiju.
Osnivanje studija, potom Katedre, a zatim i Odsjeka za arheologiju potaknuto je dugom tradicijom arheoloških istraživanja, bogatstvom i raznolikošću arheoloških nalazišta na širem području Zadra i sjeverne Dalmacije, te potrebom njihova svekolikog istraživanja i valoriziranja, a u vezi s tim i stvaranjem još jednog institucionalnog okvira za obrazovanje i razvoj visokostručnih kadrova koji mogu odgovoriti tim potrebama. S druge strane, kulturni ambijent u kojem su se prelamala različita povijesna zbivanja i odvijali složeni povijesni procesi koji su se manifestirali u razvojnim specifičnostima, a izražavale u arheološkoj građi i ostavštini, zahtijevali su odgovarajuće oblike i pravce istraživanja, te njima primjerene stručne i znanstvene potencijale.
Prenošenje znanja, teorijsko i metodološko osposobljavanje, te razvijanje sposobnosti i vještina primjerenih suvremenoj arheologiji, bitne su odrednice današnje koncepcije i programa studija, uz istodobno visoko naglašeno ostvarivanje znanstvenih rezultata kroz znanstveno-istraživački rad unutar nacionalnih i međunarodnih okvira, te primjereno izdavaštvo i publicistički rad.
Prema današnjem programu studija, usuglašenog s bolonjskim modelom, nastava na Odjelu za arheologiju obuhvaća obvezatne i izborne kolegije iz svih grana arheologije, metodologije arheologije, osnova podvodne arheologije, muzeologije, zaštite spomenika kulture, informatike, stranih jezika i dr., te izborne kolegije s drugih studija na Sveučilištu u Zadru ili nekom drugom sveučilištu u zemlji ili inozemstvu, koje studenti pohađaju prema osobnim sklonostima i izboru.
Osim kolegija užeg arheološkog karaktera, program studija obuhvaća i neke srodne znanstvene discipline iz područja povijesnih znanosti: neke aspekte religije, mitologije, lingvistike, umjetnosti, antropologije, potom teme kojima se bave potpuno nove znanstvene discipline ili pak pitanja zaštite, istraživanja i očuvanja cjelokupne kulturne baštine. Aktualni program studija obuhvaća sljedeće kolegije:
Teorijsku nastavu redovito prati terenska nastava na arheološkim nalazištima u kojoj sudjeluju studenti svih godina studija. Budući da se taj dio nastave provodi na aktualnim terenskim istraživanjima studenti su imali i imaju priliku upotpuniti svoja teorijska znanja i ovladati metodama, tehnikama i postupcima koji se primjenjuju pri arheološkim istraživanjima.
Osim preddiplomske i diplomske razine studija, na Odjelu za arheologiju od 2006. održava se i nastava na Poslijediplomskom znanstvenom studiju “Arheologija istočnog Jadrana” za stjecanje akademskog stupnja: doktor znanosti.
Kao rezultat intenzivnog istraživačkog rada dovršena su ili su u tijeku arheološka iskopavanja na brojnim nalazištima prapovijesnog, antičkog i srednjevjekovnog doba među kojima ovdje navodimo: paleolitičko nalazište Vlakno na Dugom otoku, neolitička naselja Smilčić i Crno vrilo, Krneza – grobovi pod humkama brončanog doba, Ljubač – liburnske nekropola željeznog doba, Galovac-Crkvina – antički i starohrvatski /sakralni, sepulkralni i stambeni/ kompleks, Nin-Sv. Križ – prapovijesni, antički i starohrvatski /sakralni, sepulkralni i stambeni/ kompleks, rimska Asseria, rimski vojni logor i naselje Burnum, ranokršćanski i starohrvatski /sakralni, sepulkralni i stambeni/ kompleks, Nin-Sv. Križ – prapovijesni, antički i starohrvatski /sakralni, sepulkralni i stambeni/ kompleks, Podvršje-Glavčine – ranokršćanska dvojna bazilika i dr.

program