Novosti

10. srpnja 2018.

Promocija magistara različitih struka na Sveučilištu u Zadru

 Promocija magistara različitih struka na Sveučilištu u Zadru

Mislite i prosuđujte kako ne biste bili tuđi taoci bez vlastitoga uma.

 

Na Sveučilištu u Zadru u subotu, 7. srpnja ove godine, promovirano je 113 magistrica i magistara različitih struka. Svoju titulu stekli su na sveučilištu koje je visokoškolske diplome dodjeljivalo još 1396. godine, s biljegom koji se može vidjeti i na današnjem rektorskom žezlu. Časno je biti karika u lančiću visokoobrazovanih građana s diplomom VII. stupnja Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira i Europskoga kvalifikacijskog okvira, istaknula je u svom obraćanju rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

U ime Sveučilišta, nazočne prorektorice prof. dr. sc. Nedjeljke Balić Nižić i promotorice doc. dr. sc. Maje Cindrić rektorica je čestitala magistrima na uspješno ostvarenim ciljevima koje su si sami postavili prije nekoliko godina, na nadilaženju samih sebe u trenutcima kolebljivosti, ali i njihovim roditeljima i skrbnicima koji su im bili ustrajna potpora.

- U profesionalnom i osobnom životu nailazit ćete na brojne probleme i prepreke. Želim vam da ne budete savitljivi i nejaki pred raznoraznim nedaćama, prijetnjama, problemima koji će vas pratiti cijeloga života. Budućnost nije iscrtana; da jest, ulijenila bi vaše umove; uzmite vaše sutra i vašu budućnost u svoje ruke bez strahova od neizvjesnosti. Vi ste generacija koja je obasuta šumom informacija i neće vam biti lako donositi odluke. Mišljenje i razmišljanje su vaš osobni intelektualni kapital i to ne zaboravite. Prosuđivanje je visoka intelektualna sposobnost; neka vam ono bude kompas da ne budete tuđi taoci bez vlastitoga uma, poručila im je rektorica Vican. Poželjela je da njihov obrazovni identitet bude ogrnut kulturnim i nacionalnim, hrvatskim identitetom te da žive istinsko poslanje znanosti i obrazovanja – čine sve kako bi bili bolji ljudi.

Promotorica Cindrić rekla je kako je vrijeme intenzivnoga učenja sada iza promovenata, no ispred njih je novo poglavlje, u kojem neće izostati daljnje učenje.

- U poglavlju budućnosti čekaju vas novi izazovi, novi načini učenja, učenja kroz rješavanje problema, bez kojih nema niti jednoga radnog mjesta, niti jednoga posla. Izazovi budućnosti su nepredvidivi, pa pomno promišljajte kako ispisati ovo poglavlje. Put neka vam budu znanje, mudrost, dobra vjera u ljude i ljubav prema svom poslu. Nagrada i ocjena vašega rada neka vam bude napredak kolektiva u kojem radite, djece koju poučavate, sredine u kojoj živite, doprinos koji dajete jačanju društva, a nadasve boljitak i snaga naše domovine, poručila je budućim magistrima promotorica Cindrić, nakon čega se pristupilo svečanoj podjeli diploma.