Poziv za prijavu radova

Poštovani,

Ovim putem željeli bismo skrenuti Vašu pozornost na nadasve zanimljiv projekt kojim se nastoji učiniti odmak od konvencionalnih spoznaja povezanih s istraživanjima i obrazovanjem u turizmu.

Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Mitovi o turizmu“ koju zajednički organiziraju Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Katedra za turizam Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija će se održati od 9. do 12. svibnja 2013. u Zadru.

Ciljevi ove konferencije su dvojaki. Prvi je cilj postaviti pitanja koja bi u okviru multidisciplinarnog područja turizma potaknula na propitivanje, a kao drugi cilj nameće se otvaranje foruma na kojem bi znanstvenici, kao i stručnjaci iz prakse, mogli razmjenjivati mišljenja i saznanja o različitim shvaćanjima u istraživanjima i razvoju turizma. Stoga s velikim zadovoljstvom najavljujemo da su vodeći znanstvenici u raznovrsnim područjima istraživanja turizma potvrdili svoj dolazak i najavili intrigantne uvodne referate kojima će propitivati razne mitove u turizmu. 

Usprkos sve većem broju akademskih ustanova, obrazovnih programa te samostalnih istraživača u području turizma diljem svijeta, i dalje postoji mnoštvo „mitova“ o kojima bi se moralo raspravljati. Posvećujemo li dovoljnu pažnju već ustaljenim izrazima, kao što je „turizam kao globalna industrija“? Zašto turizam nije industrija? U kojoj je mjeri turizam uistinu globalan? Koliko mitova o turizmu je i dalje prisutno? Jesu li i sami istraživači u području turizma doprinijeli stvaranju još većeg broja mitova o turizmu? Suočavaju li se istraživači iz različitih područja dovoljno učinkovito s izazovima koji su sastavni dio turizma – sa stajališta znanosti i prakse? Koliko uspješno širimo i primjenjujemo rezultate istraživanja? Zaostaje li teorija i dalje za praksom? Tko upravlja turističkim razvojem?

Alternativni pristup ove konferencije ima za svrhu postavljanje važnih pitanja te ponuditi drugačiji pogled na sporna pitanja u turizmu na koja se postojeći odgovori uzimaju kao dogme. Ulažemo li dovoljno truda da se odreknemo uvriježenih mitova i time unaprijedimo znanje o turizmu?

 

Za sve dodatne informacije posjetite stranicu konferencije www.unizd.hr/mythsoftourism.

 

Sa zanimanjem iščekujemo Vaše sažetke (do 500 riječi), koje bismo trebali primiti do 31. listopada 2012.

 

U ime Programskog odbora,


Prof. dr. sc. Nevenka Čavlek

Predsjednica Programskog odbora