Odjel za lingvistiku
Objavljena knjiga Modalne čestice: njemački jezik u usporedbi s hrvatskim i engleskim

Objavljena knjiga Modalne čestice: njemački jezik u usporedbi s hrvatskim i engleskim

Dvojezična knjiga Modalpartikeln: Deutsch im Vergleich mit dem Kroatischen und Englischen/Modalne čestice: njemački jezik u usporedbi s hrvatskim i engleskim autorica Marijane Kresić i Mije Batinić nastala je na projektu Transfer kao strategija u učenju stranih jezika koji se pod vodstvom Marijane Kresić provodio na Odjelu za lingvistiku od 2. siječnja 2010. do 30. lipnja 2013. godine. Knjiga s CD-ROM-om objavljena je u svibnju ove godine u izdanju Sveučilišta u Zadru uz financijsku potporu Hrvatske zaklade za znanost, Sveučilišta u Zadru i Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U teorijskome dijelu knjige opisuje se kategorija modalnih čestica u njemačkome i hrvatskome jeziku te se predlaže kategorizacija drugih modalnih konstrukcija u hrvatskome jeziku koje su njihove funkcionalne istovrijednice. Glavni dio knjige zauzima leksikografski opis modalnih čestica u njemačkome jeziku, modalnih čestica i njima istovrijednih modalnih konstrukcija u hrvatskome jeziku te prijevodne istovrijednice ovih modalnih elemenata u engleskome jeziku u kojemu čestice nisu izdvojene kao zasebna kategorija riječi.

Budući da i u njemačkome i u hrvatskome jeziku modalne čestice tvore kategoriju riječi s istom funkcijom, odabran je kontrastivni, dvojezičan pristup njihovu opisu. Modalne su čestice sinsemantične riječi čije značenje ovisi o specifičnome kontekstu njihove uporabe jer izražavaju subjektivne aspekte komunikacijske interakcije. Osim o kontekstu, njihovo značenje ovisi i o vrsti rečenice u kojemu se čestica nalazi te o ostvarenome govornome činu. Opis utemeljen na kontekstu njihove uporabe, kojemu je cilj olakšati ovladavanje ovom kategorijom riječi govornicima njemačkoga i hrvatskoga kao inih jezika, novina je u njemačkoj i hrvatskoj leksikografiji i gramatikografiji. Svi su opisi čestica korpusno utemeljeni te su oprimjereni rečenicama i dijalozima iz pisanih i govorenih korpusa svih triju jezika. Nedostatni opisi značenja modalnih čestica razlogom su njihove zapostavljenosti u udžbenicima i priručnicima za učenje njemačkoga i hrvatskoga kao inih jezika, stoga je ponuđen i didaktički koncept za ovladavanje česticama. U glavnome dijelu leksikona, koji je trojezičan, nude se engleski prijevodni ekvivalenti njemačkih i hrvatskih čestica kao dodatno pomagalo u procesu učenja s obzirom na to da je engleski često prvi strani jezik većine govornika i njemačkoga i hrvatskoga kao inih jezika.

Na CD-ROM-u se uz sadržaj knjige nalaze ozvučeni dijalozi koje čitaju izvorni govornici te nastavni materijali s vježbama za učenje funkcije i uporabe modalnih čestica u njemačkome i hrvatskome jeziku.

Knjiga se po cijeni od 200 kuna može kupiti u Sveučilišnoj knjižari Citadela. Studenti i zaposlenici Sveučilišta u Zadru ostvaruju popust na kupnju.
Pročitaj više
Objavljena knjiga Modalne čestice: njemački jezik u usporedbi s hrvatskim i engleskim
LINGVISTIČKA SRIDA

LINGVISTIČKA SRIDA

Odjel za lingvistiku poziva zainteresirane na predavanje prof. Boettchera:
Wenn die Sprache aus der Reihe tanzt – Witze, Pannen und Poesie unter der grammatischen Lupe
4. lipnja 2014. u 18 sati, Rektorat, Dvorana poslijediplomskih studija, Sveučilište u Zadru. Opširnije
Pročitaj više
LINGVISTIČKA SRIDA
RADIONICE

RADIONICE

Srdačno pozivamo sve zainteresirane studente na radionice koje će gostujući profesor Wolfgang Boettcher održati od 2. do 4. lipnja 2014. godine na Sveučilištu u Zadru. Srdačno pozivamo također i sve zainteresirane nastavnike i studente na njegovo predavanje koje će se održati u sklopu Lingvističke sride. Radionice i predavanje održat će se na njemačkom jeziku. Opširnije
Pročitaj više
RADIONICE
EVALUACIJA NASTAVE

EVALUACIJA NASTAVE

Studentska evaluacija nastave ljetnog semestra tekuće akademske godine održat će se
od 26. svibnja do 13. lipnja 2014. Studenti putem ISVU Studomata mogu pristupiti anketnim upitnicima. Evaluiraju se predmeti Dijalektologija i Semantika.
Pročitaj više
EVALUACIJA NASTAVE
REAKREDITACIJA - obavijest o sastanku sa studentima

REAKREDITACIJA - obavijest o sastanku sa studentima

Poštovani studenti!



Kao što vam je poznato, ove akademske godine naš Odjel je u postupku reakreditacije visokih učilišta koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U tu svrhu Odjel će posjetiti stručno povjerenstvo za provedbu postupka reakreditacije, a obvezan dio protokola posjeta su i odvojeni sastanci sa upravom, nastavnicima i studentima.

Stoga Vas ljubazno molimo da se u utorak, 20. svibnja 2014. u što većem broju odazovete na sastanak sa stručnim povjerenstvom koje bi željelo čuti i vaš glas. Sastanak će se održati u Svečanoj dvorani (Stari kampus) s početkom u 10:00 sati.


Više o postupku reakreditacije možete naći na internetskoj stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje http://www.azvo.hr/index.php/hr/vrednovanja/postupci-vrednovanja-u-visokom-obrazovanju/reakreditacija-visokih-ucilista/postupak-reakreditacije-visokih-ucilista-i-dokumenti-za-reakreditaciju.

Pročitaj više
REAKREDITACIJA - obavijest o sastanku sa studentima
First1617181921232425Last