Odjel za informacijske znanosti

Izvještaj s konferencije BOBCATSSS 2016, 27. – 29. siječnja 2016, Lyon, Francuska


Lyon1Dvadeset i četvrta po redu međunarodna godišnja konferencija s temom povezanom s knjižničarstvom i informacijskim znanostima, BOBCATSSS, ove godine održana je u Lyonu u Francuskoj od 27. do 29. siječnja. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom EUCLID-a (European Association for Library and Information Education and Research), a uspješno je organizirana zahvaljujući angažmanu studenata informacijskih znanosti iz Lyona, Pariza i američkog grada Knoxvillea.

Prvoga dana, nakon registracije, svečano otvorenje Konferencije održano je u amfiteatru "ENS Lyon Amphithéâtre Charles Mérieux" koji je redovito domaćin mnogih znanstvenih, tehnoloških i kulturnih događaja u Lyonu. Pogledali smo nekoliko lutkarskih predstava Zonzons umjetničkog tima, a poznata lutka Guignol personifikacijom slobode govora uvela nas je i u ovogodišnju glavnu temu BOBCATSSS konferencije:Informacije, knjižnice, demokracija (Information, libraries, democracy).

Organizatori ovogodišnje konferencije predstavili su se i poželjeli nam dobrodošlicu te prozivanjem svake pojedine zemlje pozdravili sve sudionike. Kako smo sva tri dana poslušali po jedno predavanje pozvanog govornika, prvog dana konferencije, 27. siječnja, predavanje je održala Päivikki Karhula, istraživačica na Sveučilištu u Tampereu (Finska), specijalizirana za informacijske studije i interaktivne medije. Predavanje je bilo usmjereno na problem cenzure i zaštite privatnosti u današnjem suvremenom informacijskom dobu.

Nakon ceremonije otvorenja, poslijepodne je bilo slobodno, pa smo se od mnoštva muzeja i drugih kulturnih ustanova odlučili za posjetu znanstvenom centru i antropološkom muzeju Musée des Confluences na ušću rijeka Rhone i Saône. Trenutna izložba prostire se na 3000 m2, a predstavlja veliku priču o ljudskoj povijesti.

Lyon2U sljedeći dan konferencije, u kojemu su započela izlaganja sudionika, uveo nas je drugi Keynote govornik – Paul Sturges, umirovljeni profesor na sveučilištima u Loughboroughu (UK) i Pretoriji (Južna Afrika). Profesor Sturges zanimljivim je predavanjem povezao značaj intelektualne slobode, knjižnica i demokracije. Nakon toga uslijedile su radionice i predstavljanja radova koja su se nadalje paralelno održavala u četiri prostorije Nacionalne škole za informacijske znanosti i knjižnice u Lyonu (Enssib – Ecole Nationale Superieure des Sciences de l'information et des Bibliotheques).

U najvećoj prostoriji pod nazivom Henri Lemaitre Room održao se najveći broj predstavljanja pisanih radova i postera. Zanimljiv poster pod naslovom Design thinking for libraries – Libdesign project predstavili su Pavla Minaříková i Roman Novotný koji su svojim istraživanjem ukazali na značaj kreativnog mišljenja kao pristupa u rješavanju problema koji je, za knjižnice, put ka unaprjeđenju. Svojim projektom predstavili su igru kao središnji dio učenja i programe u kojima knjižnični korisnici mogu jedni druge poučavati o digitalnim izvorima. U istoj prostoriji Danielle Pollock i Suzie Allard predstavile su svoj rad The Role of Social Factors in the Design of Information Systems and Services for Open Data. Autorice su pokazale da, bez obzira što sve više vremena provodimo pred računalima, društveni čimbenici i dalje imaju veliku ulogu u našem radu i interakciji, bilo s ljudima, bilo s računalima.

U drugoj prostoriji pod nazivom Jorge Luis Borges Room, između ostalog raspravljalo se  o vrlo aktualnoj temi u području knjižničarstva – pravu na privatnost nasuprot pravu na slobodu informacija. Rad Winn Wasson pod naslovom Information values in conflict: How libraries navigate occasions of dissonance between freedom of information and the right to privacy govori o potrebni stalne brige knjižničara o ovom problemu te balansiranju ovih dvaju prava. Radionice su se održavale u Suzanne Briet Worksop Room. Među ostalim radionicama, finski studenti održali su radionicu Facebook, WhatsApp, What else? u kojoj su predstavili neke alternativne društvene mreže koje nisu komercijalnog karaktera. Sudionici su kasnije trebali povezivati popularne komercijalne s alternativnim društvenim mrežama. U prostoriji Eugene Morel Room održan je manji broj predavanja, ali jednako zanimljivih. Primjerice, Bastiaan van Wijk, Collin Takken, Tang Yujie, Irene Ensing i Elena Dramova održali su predavanje pod naslovom Intellectual freedom versus internet providers i govorili o dilemama i problemima koji su pojavljuju u vezi intelektualne slobode u internetskom okruženju.

Lyon3

Navečer je za sve sudionike BOBCATSSS konferencije organizirana večera i zabava u Transbordeuru – jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana u Lyonu. Glazbena skupina Swingin'Lyon 3 zabavljala je (buduće) knjižničare i informacijske stručnjake uz jazz i swing klasike, a u drugom dijelu večeri nastupio je DJ Harry Cover.

Treći Keynote govornik, francuski sociolog, istraživač i profesor Denik Merklen, posljednji dan, u petak, govorio je o značajnoj ulozi knjižnica u suvremenoj demokratskoj kulturi. Potom je uslijedilo predstavljanje radova i održavanje radionica preostalih sudionika.

U već dobro poznatoj glavnoj prostoriji Henri Lemaitre Room, između mnoštva zanimljivih predavanja, izdvojit ćemo samo neke. Primjerice, osječki studenti predstavili su rad Social media and privacy defence strategies u kojemu su govorili o važnosti i o načinima zaštite privatnosti na društvenim medijima koji postaju naše svakodnevno okruženje. Alyson Bell i Brigitta Javorka bavile su se izazovima koje suvremeno doba predstavlja za knjižnice i predstavile svoj rad Modern Times, Modern Libraries. U prostoriji Jorge Luis Borges Room norveški sveučilišni profesori predstavili su zanimljiv projekt koji su proveli u sveučilišnoj knjižnici u Oslu radom Redesigning the physical space for access and exchange of knowledge: Tracking the traffic at the University of Oslo Library. Naime, oni su proveli analizu aktivnosti koje korisnici sveučilišne knjižnice provode u prostorima knjižnice i prema tome su preoblikovali svoje usluge i prostor kako bi najbolje odgovarao potrebama korisnika. U trećoj prostoriji Boris Jacob i Jenny Delasalle govorili su o etičnom ponašanju – uvijek aktualnoj temi u području informacijskih znanosti, predstavljajući svoj rad Ethics for Information Professionals. U posljednjoj prostoriji Marcel Visscher, Stijn Merkelijn, Hielke Koning i Sofia Arangüena održali su izlaganje na temu Get related 2.0: The future of profesional relationships and social media u kojemu su iznijeli prednosti i nedostatke skore budućnosti u kojoj ćemo svi biti umreženi društvenim medijima.

Ukupno 41 pisani rad, 15 radionica i 15 postera predstavilo je 223 sudionika iz 25 svjetskih zemalja. Na konferenciji je sudjelovalo i pet studentica sa Sveučilišta u Zadru koje su predstavile svoje istraživačke radove i jedan poster, koje su izradili pod mentorstvom svojih profesora. Poster naslovljen Public libraries and e-democracy predstavila je studentica Martina Vujnović. Ostale studentice prezentirale su svoje istraživačke radove; Barbara Konjevod (i Laura Grzunov) rad pod naslovom Film education and film preferences of the LIS student as important factors for the development of diverse film collections; Lucija Žilić predstavila je rad Student-teacher Facebook friendship and privacy awareness;

Lyon4Katarina Mandić izložila je rad na pod naslovom Analysis of cultural events in the library with the aim of promoting literature te je Matea Kotarac (i Mihaela Anđić) izložila rad Diversity of film collections in European public libraries.

Po završetku svih predavanja i radionica uslijedila je svečana završna ceremonija u kojoj su se organizatori zahvalili svim sudionicima te proglasili autore najboljeg pisanog rada, najbolje radionice te najboljeg postera. Nagradu za najbolje izlaganje dobila je Raphaëlle Bats s aktualnom temom rada pod naslovom After Charlie Hebdo: The French libraries between freedom of expression and neutrality of the cultural institutions. Najboljom radionicom proglašena je radionica usmjerena promociji čitanja Roleplaying in Libraries: promoting reading for children, a kao najbolji poster ovogodišnje konferencije proglašen je poster studentice Jessice Colbert s intrigantnim naslovom The Search that Dare Not Speak Its Name: LGBT Information and Catalog Records.

Na samom kraju proglašen je i predstavljen grad u kojemu će se održati BOBCATSSS konferencija sljedeće, 2017. godine, a to je – Tampere u Finskoj. Organizatori BOBCATSSS-a 2016 predali su BOBCATSSS zastavu finskim studentima, koji su odmah preuzeli ulogu organizatora za BOBCATSSS 2017.

            Ove godine put u Lyon  na BOBCATSSS 2016 financijski je potpomogao Studentski zbor Sveučilišta u Zadru i Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru kojima se ovim putem zahvaljujemo!

Matea Kotarac, 1. god. dipl. studija

Odjel za informacijske znanosti

Sveučilište u Zadru

Lyon6