Odjel za informacijske znanosti

Odjel za informacijske znanosti na Festivalu znanosti - 8. do 13. travnja

Odjel za informacijske znanosti na Festivalu znanosti - 8. do 13. travnja

I ove godine održat će se FESTIVAL ZNANOSTI u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta.

Tema ovogodišnjeg festivala su BOJE, a održava se od 8. do 13. travnja.

 

 

Djelatnici ‘Odjela za informacijske znanosti’ pripremili su sljedeće aktivnosti.

 

Boje-Slikovnice-Osjećaji (prezentacija i radionica)

Nevenka Kalebić, asistentica

Mjesto: Dječji vrtić ‘Radost’, Objekt Voštarnica

Vrijeme: srijeda, 10. travnja, 9:00 - 12:00h

Sažetak: Odabir i čitanje slikovnica o osjećajima s posebnim osvrtom na ilustracije i boje u njima. Nakon čitanja slijedi likovna radionica 'Obojimo osjećaje' tj. kako izraziti svoje osjećaje bojama (npr. kako obojati osjećaj tuge, sreće, ljubavi, ljutnje..., itd). Cilj je kroz priču, slikovni prikaz i likovnu radionicu kod djece osvijestiti prepoznavanje i razumijevanje svojih i tuđih osjećaja.

 

Crno bijelo u boji u starim knjigama i filmovima (predavanje)

doc. dr. sc. Mirko Duić

Mjesto: Sveučilišna knjižnica – Novi kampus

Vrijeme: četvrtak, 11. travnja, 13:00 - 14:00h

Sažetak: Prije 17 000 godina kroničari i umjetnici tog doba su na zidovima špilja slikali jelene, bizone, ptice, nosoroge, medvjede, ljude, i pri tome koristili boje. Potvrđuju nam to oslikani zidovi špilje Lascaux. Prije nešto više od jednog stoljeća čovjek uspijeva pokrenuti slike putem medija filma. U ranom dobu filma jedna sekunda snimljenog svijeta se bilježi na filmskoj vrpci putem 16 do 24 fotografije. Da bi nastao film u boji, potrebno je obojati ručno svaku od tih fotografija. U filmu od pet minuta treba obojati oko 6000 fotografija. Neki od ranih filmaša, poput Georges Mélièsa, upuštaju se u tako zahtjevan radni i financijski pothvat jer smatraju da boja, osim što uljepšava izgled filma, također pruža dodatno značenje i upečatljivost snimljenim događanjima. Tek od 50-ih godina 20. stoljeća češće se koristi filmska vrpca koja snima u boji - ispočetka u hollywoodskoj kinematografiji, potom u cijelom svijetu. Od tada nastaju mnogi filmovi u kojima je boja značajno izražajno sredstvo. U predavanju će se predstaviti neki od tih filmova. Predstaviti će se i pojedine davno objavljene knjige na čijim naslovnicama boja igra važnu ulogu.

lascaux