Odjel za etnologiju i antropologiju

Sudjelovanje u projektu "Pazi što jedeš laboratorij" u organizaciji Etnografskog muzeja Istre od 8. do 11. travnja 2019.

Sudjelovanje u projektu "Pazi što jedeš laboratorij" u organizaciji Etnografskog muzeja Istre od 8. do 11. travnja 2019.

Studentice Magdalena Đurasek, Ana Mari Gašparić, Danijela Paska i Jurja Romić pod vodstvom dr.sc. Danijele Birt Katić od 8. do 11. travnja su sudjelovale u projektu "Pazi što jedeš laboratorij" u organizaciji Etnografskog muzeja Istre/Museo Etnografico dell' Istria. U projektu su sudjelovale i studentice i profesorica dr.sc. Tihana Rubić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju (FFZG), suradnice s Instituta za etnologiju i folkloristiku dr.sc. Melanija Belaj i dr.sc. Jelena Ivanišević te stručni suradnik Matija Kralj. Posebno se zahvaljujemo voditeljici projekta dr.sc. Tanji Kocković Zaborski na pozivu i izvrsno osmišljenom terenskom istraživanju. Tema ovogodišnjeg projekta bila je kultura pijenja u Istri, a tijekom istraživanja imali smo se priliku upoznati s nastankom male craft pivovare u Savičenti (Istra) odnosno saznati kako i zašto je nastala prva eko piva „Kampanjola“. Studentice su sve procese priprema i nastanka piva zabilježile kamerama i fotoaparatima, a kao rezultat projekta nastat će kratki studentski dokumentarni film. Film će se pohraniti u Centru za nematerijalnu kulturu Istre, u Pićnu koji nam je poslužio kao radni prostor. Osim toga, svi sudionici projekta su sudjelovali u radionici za predškolce u sklopu suradnje s Dječjim vrtićem u Pićnu – priprema trad. tjestenine (pljukanaca) i priprema salata – voditeljice dr. sc. Ivona Orlić, EMI; dr.sc. Tanja Kocković Zaborski. U sklopu projekta posjetili smo Etnografski muzej u Pazinu i Kuću Batane u Rovinju. Posebna zahvala od zadarske ekipe ide Etnografskom muzeju Istre/Museo Etnografico dell' Istria, općini Pićan te našoj Tanji Kocković Zaborski.