Odjel za arheologiju

doc. dr. sc. Martina Čelhar

E-mail: celhar.martina@gmail.com

CroRIS: https://www.croris.hr/osobe/profil/18526

Google Znalac: https://scholar.google.hr/citations?user=ciKBGbAAAAAJ&hl=hr

Rođena je 12. studenoga 1978. u Rijeci, gdje završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 2005. na Sveučilištu u Zadru stječe zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti. Godine 2014. na poslijediplomskom studiju Arheologija istočnog Jadrana na Sveučilištu u Zadru stječe titulu doktora znanosti (tema: Naselja južne Liburnije u željezno doba).
Od 2006. radi kao znanstveni novak na projektu prof. dr. sc. Sineve Kukoč, a 2009. zapošljava se kao asistent na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, na kojem danas u zvanju docenta drži nastavu na preddiplomskoj i diplomskoj razini studiranja (kolegiji: Uvod u prapovijesnu arheologiju, Željezno doba Europe, Željezno doba na Jadranu, Nošnja u željezno doba na istočnom Jadranu). Od 2014. aktivna je kao nastavnik i mentor i na poslijediplomskom studiju Arheologija istočnog Jadrana na Sveučilištu u Zadru. Voditeljica je Katedre za prapovijesnu arheologiju na Odjelu za arheologiju.
Nakon zaposlenja kao voditelj ili zamjenik voditelja sudjeluje na istraživanjima nalazišta Nadin – Gradina, Jazine – Lignum, Vrčevo – Gorica, Ričul, Zemunik – Gradina, Turanj – Gradina, Lergova gradina u Slivnici, Gradina sv. Ivana na Korčuli i dr. Od 2017. do 2021. godine voditeljica je projekta IP-2016-06-5832 Hrvatske zaklade za znanost Ravni Kotari: urbanizacija i promjene krajolika u sjevernoj Dalmaciji. Trenutačno je suradnica na projektu Hrvatske zaklade za znanost Transformiranje jadranskog kozmosa: otočnost, povezanost i glokalni identiteti predrimske Dalmacije, voditeljice dr. sc. Marine Ugarković (Institut za arheologiju u Zagrebu) te institucijskog istraživačkog projekta Gradina i luka svetog Ivana na Korčuli – izolirana točka otočnih dodira voditelja dr. sc. I. Borzića (Sveučilište u Zadru). S predavanjima i plakatima sudjeluje na tridesetak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova te je autor dviju knjiga, više znanstvenih radova u knjigama, časopisima i zbornicima skupova s temama iz protoantičke i antičke arheologije Dalmacije.