Odjel za arheologiju

izv. prof. dr. sc. Karla Gusar

E-mail: kgusar@unizd.hr

CroRIS: https://www.croris.hr/osobe/profil/26685

Google Znalac: https://scholar.google.hr/citations?user=ChDAv-EAAAAJ&hl=hr

Rođena je 3. kolovoza 1976. u Zadru, gdje završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 2001. na Filozofskom fakultetu u Zadru stječe zvanje diplomiranog arheologa i diplomiranog povjesničara umjetnosti. Na poslijediplomskom studiju Arheologija istočnog Jadrana na Sveučilištu u Zadru godine 2006. stječe titulu magistra znanosti (tema: Gotička i renesansna keramika iz Nina), a 2010. titulu doktora znanosti (tema: Kasnosrednjovjekovna i novovjekovna glazirana keramika na širem zadarskom području).

Od 2002. godine zaposlena je na današnjem Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, na kojem danas u zvanju izvanrednog profesora izvodi nastavu na preddiplomskoj i diplomskoj razini studija (kolegiji: Očuvanje i zaštita spomenika kulture, Arheologija razvijenog i kasnog srednjeg vijeka, Srednjovjekovna keramika, Nacionalna arheologija razvijenog i kasnog srednjeg vijeka, Arheologija novog vijeka. Na poslijediplomskom studiju Arheologija istočnog Jadrana održava nastavu iz kolegija Slavenska (starohrvatska) grobna i naseobinska keramika, Srednjovjekovne utvrde na istočnom Jadranu i Novovjekovna glazirana keramika na istočnom Jadranu.

Nakon zaposlenja kao suradnik, zamjenik ili voditelj sudjelovala je na nizu sustavnih arheoloških istraživanja u Hrvatskoj (Podvršje – Glavčine, Zadar – Jazine (Lignum), Krneza – Jokina glavica, Krneza – Duševića glavica, Podvršje – Matakova glavica, Podvršje – Tabarov brig, Zadar – Citadela (Barbakan), Varaždin – Brezje, Nedelišće – Stara Ves, Pakoštane – Crkvina, Silba – Pocukmarak, Biograd – vrt Matijević, utvrda Kličevica, Međviđa – Sv. Ivan, Zemunik – Gradina, Nadin – Gradina, Vrana – Ograda kod Gradine, Vrana – Templarska gradina, Šopot – Crkvina, Ljubač – Ljubljana). Bila je suradnik na znanstvenim projektima Arheologija seobe naroda na istočnom Jadranu i Srednjovjekovno arheološko nasljeđe južne Hrvatske od 5. do 17. stoljeća voditelja prof. dr. sc. Ante Uglešića, Ravni Kotari: urbanizacija i promjene krajolika u sjevernoj Dalmaciji voditeljice doc. dr. sc. Martine Čelhar. Od 2021. suradnik je na projektima Gradina i luka svetog Ivana na Korčuli – izolirana točka otočnih dodira (Sveučilište u Zadru) i Migracije između Mletačke Republike i Osmanskog Carstva – u svjetlu analize stabilnih izotopa (Sveučilište u Zadru). Sudjelovala je na više domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, a suautor je nekoliko arheoloških izložbi. Voditelj je Katedre za srednjovjekovnu i novovjekovnu arheologiju na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru.