Znanstveni skupovi u 2016. godini

Veljača

 • Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja – Odsjek za predškolski odgoj organizira znanstveno-stručni skup sa međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom: "Suvremeni pristup u odgoju i obrazovanju darovite djece i učenika" koji će se održati od 25. do 27. veljače 2016. Mjesto održavanja skupa je multimedijalna dvorana (NK-117) na Novom Kampusu Sveučilišta.

Ožujak

 • Od 14. do 20. ožujka 2016. godine, održava se 15. Tjedan mozga. Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i ove godine sudjeluje u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama mozga, kao i popularizaciju neuroznanosti.Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. U sklopu manifestacije organizirana su predavanja, radionice i posjeti vrtiću, osnovnoj i srednjim školama. Raspored možete vidjeti OVDJE

Travanj

 • Sedmi put zaredom, od 20. do 23. travnja 2016., organiziran je „Ritam kulturizma 2016.“, za čiju su realizaciju zaslužni studenti prve godine diplomskih studija te profesori s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Projekt ima dugogodišnju tradiciju te je nekoliko puta proglašen najboljim studentskim projektom Sveučilišta u Zadru, što govori o kvaliteti i trudu koji se iz godine u godinu ulaže u njegovu organizaciju. Cilj projekta je obogaćivanje Grada Zadra novim segmentom turističke ponude koji će obuhvatiti edukativne, umjetničke, tradicionalne, zabavne i sportske potencijale Grada Zadra kao primamljive turističke destinacije. Više na: https://ritamkulturizma.com

 • Od 7. do 9.4.2016. u Austrijskoj knjižnici dr. Alois Mock održava se međunarodni znanstveni skup pod naslovom „Mehrnamigkeit zwischen Sprachwissenschaft, Sprachgeschichte und Sprachpolitik". Program možete vidjeti ovdje.

 • U sklopu proslave četrdesete godišnjice osnivanja Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru održana je međunarodna znanstvena konferencija „Religion and non-religion in  contemporary societies. Theoretical, empirical and methodological challenges for research in Central and Eastern Europe and beyond“, od 21. do 23. travnja 2016., u organizaciji Međunarodnog udruženja sociologije religije Srednje i Istočne Europe (ISORECEA) i Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a pod pokroviteljstvom Europske sociološke asocijacije (ESA) i Hrvatskog sociološkog društva (HSD) na kojoj su izlagali ugledni međunarodni znanstvenici. Program možete preuzeti ovdje. Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

SVIBANJ

 • Međunarodni znanstveno-stručni skup Dani psihologije u Zadru već se 37 godina održava u organizaciji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Ove godine odrzani su jubilarni XX. Dani psihologije u vremenu od 19. do 21. svibnja 2016. Više na stranici odjela ili ovdje.

 • Međunarodni znanstveni skup "Negotiating Limits Between Early Modern Sovereignties: Venetian Dalmatia and Ottoman Bosnia 15th – Early 18th Centuries" održao će se u Dvorani PDS-a u zgradi Rektorata Sveučilišta u Zadru od 25. do 27. svibnja 2016. Više o skupu ovdje.

 •  U četvrtak, 12. svibnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja P. Krešimira IV. br. 2, II. kat) s početkom u 14.00 sati otvoren je znanstveno-stručni skup „Održivi razvoj i odgojno-obrazovni sustav Hrvatske“. Skup se održao u organizaciji Odjela za pedagogiju  Sveučilišta u Zadru i Dječjeg vrtića „Radost“, a uz pokroviteljstvo Agencije za odgoj i obrazovanje i Grada Zadra. Više o skupu te knjigu sažetaka možete preuzeti ovdje.

Lipanj

 • Konferencija LIDA (Libraries in the Digital Age) održana je na Sveučilištu u Zadru od 13. do 17. lipnja 2016. u organizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek i Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i u suradnji sa Školom za komunikacije i informacije Sveučilišta Rutgers, SAD. Glavna je tema konferencije čuvanje i zaštita digitalne knjižnice i zbirke, a obuhvaća dvije podteme: Digitalno čuvanje i zaštita i Studije korisnika, obrazovanje i obuka za zbirke digitalne knjižnice. Fotogaleriju možete vidjeti ovdje.

Srpanj

 • "9. ljetni seminar „Dani Josipa Roglića“ održao se 1. srpnja 2016. godine na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru. Skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima geografije u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. Sve informacije o 9. ljetnom seminaru "Dani Josipa Roglića" mogu se naći na stranicama HGD-a Zadar

Rujan

 • Od 21. do 23. rujna 2016. na Sveučilištu u Zadru održala se međunarodna znanstvena konferencija "Information Seeking in Context" – ISIC 2016. Konferenciju je organizirao Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Konferencija okuplja znanstvenike i doktorande koji se bave informacijskim potrebama i ponašanjem korisnika informacija u različitim kontekstima. Radovi koji će biti predstavljeni na konferenciji prošli su međunarodni recenzijski postupak i bit će objavljeni u otvorenom pristupu, u časopisu Information Research. Više informacija o konferenciji ISIC 2016 možete pronaći na sljedećoj stranici: http://isic2016.com/.

 • HAZU Zavod za povijesne znanosti Zadar, Hrvatski liječnički zbor Podružnica Zadar i Sveučilište u Zadru suorganizatori su znanstvenog skupa "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991." koji je održan u ponedjeljak, 3. listopada 2016. s početkom u 8.30 sati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Više o skupu ovdje.

 • Od 28. rujna do 1. listopada 2016. godine u Zadru se pod pokroviteljstvom VII. Razreda za likovne umjetnosti Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba su se održali XV. Dani Cvita Fiskovića s temom Likovne umjetnosti, arhitektura i povijesni identiteti. Program skupa.